Mladostaši opet potopljeni

Jadran HN – Mladost        11:4
 (1:3)(5:0)(2:1)(3:0)

 
    Baš kad sam pomislio da se gaženje kakvo je Jug priredio Spartaku ne može tako skoro ponovit Mladostaši su me odlučili demantirat, a čak nije bilo ozlijeđenog Buljubašića. Početak utakmice nije sugeriro takav rasplet. Dapače, bio je gotovo kao nastavak prošlotjedne utakmice istih suparnika u Zagrebu. Mladost je povela 3:0 iz prve tri akcije s igračem više. Prva dva gola su zabili sa stativa kao i četvti gol. Očito je Jadran izrazito ranjiv s stative s igračem manje. Međutim od polovice prve četvrtine pa do kraja utakmice Mladost je uspijela tek jednom postić pogodak, a primila ih je čak jedanest.


    Prvog je zabio Jelača izvrsnim šutom s denog vanjskog. Do kraja prve četvrtine su Mladostaši još bili staloženi, a i Pavić je nastavio s odličnim obranama iz Zagreba. Međutim, raspad sustava se događa u drugoj četvrtini. Raspucali su se Novljani i s igračem više su počeli pucat visoko. Realizirali su 3 od 4 igrača više, a Ivović i najbolji igrač utakmice Radović su zabili poslije velikih pogrešaka gostujuće obrane. Paškalin i Muslim su po dva napada za redom radili radili očite kontra faulove na dva metra. S obzirom da ove suce, Kiszely (Mađ) i Matache (Rum), ne delegira Perica Bukić (za razliku od Hrvatskog prvenstva) i da nisu njegovi poslušnici, oni su to i sudili. Šćepanovič je obranio Frankoviću peterac s kojim je Mladost  mogla izjednačit rezultat. Inače je Franković bio među lošijima u tom prvom dijelu utakmice s izgubljenom loptom u polukontri te pliskom 2 metra preko gola. Do kraja su mu se svi ostali pridružili osim Hinića i Pavića.
    Tek nakon osam uzastopno primljenih golova, dvije minute prije kraja treće četvrtine Mladost je uspijela postić četvrti ujedno i poslijednji gol na utakmici. Jadran je nastavio s vrlo jakim presingom koji su mu omogućavali odlični bekovi, pogotovo kad  Hinić nije bio na poziciji sidruna. Međutim taj presing nije bio na igrača ko što to naši suci dopuštaju Mladosti da igra protiv Juga, nego na loptu pa su u dosta situacija Jadranaši presjekli lopte već na vanjskim pozicijama i odlazili u kontre.
    Ostatak utakmice je bio čisto odrađivanje posla, ali su i u takom polakšem ritmu Novljani zabili još tri gola. Hinić je na kraju jednoj situaciji kad je dobio odličnu loptu na dva metra presporo reagiro vjerojatno frustriran činjenicom da osim Pavića igra s hrpom krebila.
    Za kraj ću nabrojit bisere iz mladostaške radionice:
Franković – gubljene lopte u polukontri, pliska nebo pod oblake, promašeni peterac, dodavanje lopte ravno u aut.
Paškvalin i Muslim – kontrafaulovi u serijama, nemogućnost uzimanja pozicije na dva metra posebno Paškvalina koji nije zaradio niti jednog igrača više, a isključen je tri puta već početkom treće četvrtine. Muslim dobio odličnu loptu na drugu stativu s igračem više, ali mu se već po ko zna koji put ponavlja umjesto da lagano zabije, pravi cim i obrambeni igrač mu izbija loptu s ruke.
Pavić– sam sebi zabio jedan gol i umalo primio gol s 10 metara od Smitha iako ovaj nije uopće izišo iz vode i puco

Crnogorski reprezentativac zabio k’o cijela Mladost
je s leđa u zadnjoj sekundi napada. Očito su mu šutevi iz daljega boljka. Osim toga drugi najbolji Mladostaš
Karač – jednom opuco igrača više tako da je lopta jedva došla do golmana, a drugi put mu dodo parabolu ravno na ruku.
Herceg – ipak se izborio za ”potez” utakmice. Onakav šut peterca se ne viđa ni na turčinovim utakmicama.
Vrdoljak – osim nastavka loših pliski barem dva metra preko bare iz Zg-a, jučer izrazito popularnih kod Mladostaša jednom je kod igrača više držo loptu 10 sekundi bez dodavanja, sve dok ga obrambeni igrač nije potopio skupa s njome.
Živković – puštali ga do besvjesti, a to je svojim šutevim i opravdo.
Antonijević – izgubljen u obrani, nevidljiv u napadu.
    Jedini koji su nešto i odigrali su bili Pavić s 13 obrana (54%) te Hinić koji je izborio 6 od 9 igrača više Mladosti i jedan peterac.
    S druge strane su se posebno istakli Radović s 4 gola. Posebno lijep je bio treći s igračem više s lijevog krila. Iako je zavlačio u lijevu stranu i obrambeni igrač već bio rukom na njemu pogodio je suprotne rašlje. Ivović je isto zabio prekrasan gol kad je varkom tijela izbacio Antonijevića primio loptu na 7-8 metar i zabio iz prve plisku od prečke u gol.  Elez je isto zabio dva gola od kojeg jedan Paviću kroz uši čime je potvrdio moju tezu da je Pavić tu dosta tanji. Šćepanović je obranio 8 (67%) lopti, posebno dobro peterac kad se Mladost mogla vratit u utakmicu. Jedino je Graham opet bio lošiji od ostalih.
    Atmosfera na bazenu je bila odlična kao i suđenje. Mladost je opet iskazala staru boljku, a to je da joj je suparnik prodo dvije kontre i dvije polukontre. Slijedeći susret joj je biti ili ne biti, jer ako ne pobijedi Jadran u Zagrebu mogu se polako počet pozdravljat od Europe. A s obzirom da Novljani izlaze iz krize to će se najvjerojatnije i dogodit.

Igalo
Euroliga, skupina B, 3. kolo
Suci: Kiszely (Mađarska), Matache (Rumunjska)
Delegat: Perišić (Srbija)

JADRAN CKB  – MLADOST  11:4 (1:3, 5:0, 2:1, 3:0)

JADRAN CKB : Ščepanović (8), Sekulić, Graham, Elez 2, Vukčević, Radović 4, Jelača 1, Gojković, Ivović 2, Pejaković 1, Premuš, Smith 1, Perčinić. Trener: Mustur.
MLADOST: Pavić (13), Burić 2, Babić, Vrdoljak, Paškvalin, Franković(0), Herceg 1(0), Antonijević, Karač, Muslim, Hinić 1, Lončar, Živković. Trener: Bonačić

Igrač više: Jadran 5/10, Mladost 4/9
Peterci: Jadran -, Mladost 0/2