Naftni tankeri nasukani na plažama Barcelone!

 

Nakon Volpijevog i Slobodin se tanker nasukao na ovogodišnjem final6-u pa smo tako ostali bez obje ekipe koje su mnogi očekivali u završnoj klupskoj utakmici ove sezone. Ali nakon čuda jučer danas smo doživjeli iznenađenje i još jedan poraz Primorja od Barcelonete ove sezone. Jučer je Partizan iskoristio iznimno loše izdanje protivnika, ali danas je Barceloneta odigrala fantastično i zasluženo ušla u finale.

 

Primorje je ove sezone doživjelo samo 2 poraza uopće, i oba u Barceloni protiv Barcelonete. Samo na početku utakmice Primorje je odigralo kao favorit. Odmah u prva dva napada dva gola za 0:2 (Muslim s igračem više i Radu odlično sa dva metra). Ali u ostatku utakmice, kad su probili početnu nervozu, domaći igrači su dominirali i kontrolirali igru i rezultat.

Nakon dugo vremena, još tamo od Rollana, neka španjolska momčad, uključujući reprezentaciju, imala je golmana koji donosi dodatnu vrijednost ekipi. Tako je Lopez nakon jučerašnjeg odličnog nastupa i dana u par navrata upisao odlične obrane čime je pridonio uspjehu momčadi. U velikoj seriji tijekom druge četvrtine, kad je Barceloneta od -1 (2:3), došla do +4 (7:3) obranio je peterac Danielu Vargi (na 4:3). Kasnije je upisao još par odličnih obrana, 2 sa igračem manje.

Drugi igrač kojeg vrijedi istaknuti je Felippe Perrone koji je tijekom cijele utakmice diktirao igrom svoje momčadi; i u napadu i u obrani. Nakon što mu je momčad u privih 5 prilika sa igračem više bila bez realizacije probio je i tu led. Potpuno je zasjenio konkurente na drugoj strani, Sukna i Daniela Vargu. Bit će veliko pojačanje za Rudićev Brazil.

 

Ipak onoga koga bi najviše volio istaknuti u redovima pobjednika je trener Jesus Martin. Svaki kvalitetan trener iz momčadi izvlači maksimum, a ovaj mladi trener je pravo osvježenje na vaterpolskoj sceni. Cijelu sezonu se donekle čudim, u pozitivnom smislu, igrama i rezultatima Barcelonete s obzirom na imena koja posjeduju. Ali igra pod Martinom je toliko eksplozivna, svaki igrač je skoro pa dosad neviđeno plovan odnosno pokretljiv u obrani, svi su maksimalni u tranziciji u napad.

Pogrešno je govoriti, što je jasno i Mićo Dušanović više puta rekao, kao i gro drugih nebuloza, da su oni brza ekipa. Jasno da su brzi, ali su sporiji od Primorja, pa je tako Xavi Garcia uzeo sve 4 lopte u plivanju, a poznata je i brzina Sukna, Denesa Varge, Šetke i ostalih. Mića je čudio i jaki presing igrača Barcelonete kojega su igrali na čak 10 metara daleko od gola. Iznimno agresivni presing jer im to moć njihov nogu, eksplozivnost dopušta jer u tili trenutak su se u stanju vratiti do 2 metra ispred svoga gola i duplirati sidruna.

Zabili su dvije kontre i jednu polukontru. Ta eksplozivnost i moć nogu vidljiva je i u igri sa igračem manje. Prisilili su Primorje na realizaciju 4/16, a veliku većinu puta lopta nije ni došla do Lopeza. Stalno su iskakali na igrača s loptom, plivali prema njemu, ali toliko brzo da nije bilo šanse za udarac bez bloka. A osim toga blokove su držali maksimalno kvalitetno i po pitanju pokrivanja i po pitanju visine bloka (ponovo moć u nogama igrača).. Često bi igrač koji drži poziciju ispred igrača s loptom držao blok, a onaj drugi sa strane bi još plivao na njega prisiljavajući ga da ni ne pomisli na udarac. A da zbog toga nije patila zona, tj. ne bi se otvorila rupa iza tog doplivavajućeg igrača. Jednostavno savršenstvo u igri obrane, i pozicijskoj i onoj a igračem manje.

Možda bi to čak i izbornik Tucak priznao sada poslije utakmice, nakon što je onako, u Mićovom stilu na poluvremena prozvao suce i njihov kriterij kao valjda jedini razlog zašto Barceloneta vodi, odnosno Primorje gubi 4 razlike.

 

Nakon velike serije kada su drugu četvrtinu protiv ovakvog protivnika dobili 5:0, malo su usporili. U ostalom i nije realno da mogu tako dominirati cijelo vrijeme. Tada je još više do izražaja došla dirigentska uloga Perronea. Nakon 2 minute igre u posljednjoj četvrtini, kad se Primorje konačno uspjelo približiti na -1, činilo se da je Barceloneta pogriješila, da su prerano prestali s tom izrazito dinamičnom igrom jer su tada već duži period igrali u nižem ritmu, sa više kontrole i na duže napade. Činilo se da ih Primorje ima na konopcima i da se samo čeka taj izjednačujući gol koji bi prelomio utakmicu u drugom smjeru.

U tom periodu, posljednjih 8 minuta Primorje je imalo 5 puta igrača više, ali je već opisanom igrom s igračem manje Barceloneta privela tu utakmicu kraju jer su se čak 4 puta obranili.

 

Primorje je imalo problema u igri. Vidjelo se da Sukno nije u formi, da je Obradović nespreman. Osim toga Barceloneta je neutralizirala i ostale igrača. Možda ipak najveći tragičar je Daniel Varga. Promašio je taj peterac kojim je mogao u začetku prekinuti veliku seriju protivnika koja se na kraju pokazala presudnom, ni ukupni šut od 1/8 ne govori ništa dobroga o njegovom nastupu.

Najbolji Primorjaš bio je Radu koji je zabio taj lijepi gol na startu, te izborio cijeli niz izbačaja. Ni Vićan nije uspio značajnije, nekom ekstra obranom donijeti dodatni impuls. Lopez ga je zasjenio. Nitko od igrača Primorja nije se baš iskazao, možda bi se još uz Radua moglo izdvojiti mlađeg Vargu i Garciu.

Krenuli su dobro, zabili prva dva igrača više, a onda nanizali katastrofalnih 2/12 u preostalih 30 minuta. Uz promašeni peterac.

Primorje je tako ostalo bez mogućnosti da sutra zaokruži sezonu na najbolji mogući način. Ipak sezona sa 3 trofeja, sa pobjedama u svim susretima osim 2 poraza od Bacelonete i 2 remija s Jugom, ne može nego biti fantastična.

 

Kretanje rezultata:

0:2, 2:2, 2:3, 7:3, 7:4, 8:4, 8:6, 9:6, 9:8, 10:8

 

Barceloneta – Primorje 10:8 (2:3, 5:0, 2:3, 1:2)

Suci: Koryzna (Poljska) Stavridis (Grčka)

Barceloneta: Lopez (8), Szirany 1, Perrone 1, Munarriz, Espanol 3, Minguell 1, Roca 1, Echenique 1, Ubović 2, Fernandez, De Lera, Petković, Lloret. Trener: Jesus Martin

Primorje: Vićan (5), Radu 1, Buljubašić 1, Krapić, De. Varga 2, Sukno, Muslim 1, Petrović, Da. Varga 1(0), Obradović, Šetka, Garcia 2, Jelovina. Trener: Ivan Asić

Igrač više: Barc 4/10 (40%) Prim 4/16 (25%)

Peterci: Barc – Prim 0/1