Počela Svjetska liga

 

 

Hrvatska je u prvom kolu kvalifikacija Svjetske lige 2016 pobijedila Tursku 19:6. Igrala je pomlađena reprezentacija u kojoj je samo Lončar od udarnih igrača dobio poziv. U drugoj utakmici naše grupe Italija je s najnovijim pojačanjem Bodegasom, slavila 16:11 u Rusiji.

 

 

Tucak je odlučio u ovoj utakmici odmoriti gotovo sve udarne snage tako da nije poslao poziv Suknu, Paviću, Jokoviću, Muslimu i ostalima. Od igrača s SP-a u Rusiji prije koji mjesec poziv su dobili Lončar, Paškvalin, Bijač, Petković, Šetka i Bukić. Dakle, s izuzetkom Lončara igrači koji ne nose igru reprezentacije. Ipak, prije koji dan otkazali su Bukić i Šetka umjesto koji su pozvani Bašić i Goreta. A umjesto ostalih nabrojenih već otprije pozive su dobili Marcelić, Macan, Fatović, Zović, Čagalj, Vukičević i Rino Burić.

 

Na prvu upada u oči pitanje zašto pozive nisu dobili Marinić Kragić koji je proteklih nekoliko godina bio možda i najbolji igrač Mornara, a ove sezone je prešao u Posillipo gdje odlično igra. Primjerice u nedavnom gradskom derbiju protiv Acquachiare zabio je čak 5 golova u pobjedi 8:6. Drugo ime koje odmah pada na pamet je Kristijan Milaković koji igra u Savoni i prije dvije godine je do zadnjeg dana bio u konkurenciji da ide na EP u Budimpešti s najjačom mogućom postavom, ali je otpao u dvojbi s Dujom Živkovićem. Obojica se uklapaju u isprobavanje mlađih snaga jer imaju 24 odnosno 23 godine.

I treći „upad u oči“ odnosi se na činjenicu da niti u ovakvoj utakmici Tucak ne zove nekog do sad neprobanog sidruna već je tu Paškvalin. Činjenica je također da niti nema neki izbor i da svi sa velikim očekivanjem pratimo kako će se najveći potencijal na ovoj poziciji, Antonio Dužević koji baš sutra slavi 18-ti rođendan, razvijati. Svakako da je on trebao dobiti poziv za ovu utakmicu, pogotovo što je Paškvalin nakon ozlijede još nespreman pa bi mu korisnije bilo da je ostao u Zagrebu dizati fizičku spremu.

 

O samoj utakmici nema previše smisla pisati. Sada nam slijedi još jedno laganije domaćinstvo s Rusima u Zadru, pa derbi s Italijom u Dubrovniku 1. prosinca. Inače Talijani su vrbovali novo pojačanje. Bodegas je ove sezone prešao iz Brescie u Pro Recco, a i iz Francuske reprezentacije u talijansku. I odmah je bio najbolji strijelac s 4 gola. Na prošlom EP-u gledali su ga u kapici Francuske i prava je šteta što taj savez nije uspio, oko jednog ne samo za njihove pojmove vanserijskog igrača, osnažiti ovaj sport u vlastitoj zemlji. Francuzi bi bez po muke, uz malo volje čelnih ljudi pronašli i sponzore i trenere koji bi digli ovaj sport i u njih. Plivački su moćna nacija, što znači da imaju bazene  i brojnu djecu koji se bave plivanjem što je prvi korak prema uspješnim vaterpolistima.

Inače Francuska je gostovala u Srbiji i vodila prije zadnjih 8 minuta čak 9:6, ali su nakraju ipak izgubili 12:9 – 6:0 u zadnjoj četvrtini. Igrali su Srbi također s pomlađenom reprezentacijom, ali dvije najveće zvijezde Filipović i Prlainović su igrale. Kao i Jakšić koji se ustalio umjesto Rađena u udarnih 13. Igrao je i Viktor Rašović, a ostatak sastava uglavnom je bio Partizan tj. Subotić, Rističević, Asanović, Gogov i ostali.

 

Najjača utakmica prvog kola bila je između Crne Gore i Španjolske. Domaćini su u Igalu dosta lagano i uvjerljivo pobijedili 11:6. U sastav se vratio Nikola Janović koji je najavio da će objesiti kapicu o klin iza Ria. A Crna Gora još mora i izboriti nastup. Osim njega 4 gola je postigao i Radović. Tu su Ivović, Šćepanović, Draško Brguljan (Darko danas nije nastupio kao ni Mlađan Janović), Pasković, Jokić, vratio se i sidrun Vukčević. Tako da će Crna Gora opet imati jako moćan sastav. Na klupi je debitirao novi izbornik, legendarni igrač koji je prije koju godinu započeo trenersku karijeru u Jadranu, Vladimir Gojković.

 

I Grci koji su se iskazali na SP-u poslali su poruku s pobjedom protiv solidne rumunjske s čak 17:3.

 

Rezultati prvog kola:

Grupa A

Mađarska – Gruzija                        17:10

Grčka – Rumunjska                       17:3

Grupa B

Crna Gora – Španjolska                   11:6

Srbija – Francuska                          12:9

Grupa C

Hrvatska – Turska                          19:6

Rusija – Italija                                11:16

 

Drugo kolo na rasporedu je 17. studenog.