Primorac već u Napulju

    Već nakon prve utakmice, i to u Igalu, branitelji naslova osigurali su novi nastup na Final4-u. Odavno nisam vidio ovakvu demonstraciju moći u nekom derbiju. Možda je najbolje usporedit s utakmicom Real – Barcelona 0:3 prije 5 godina kada je Barcelona posebice Ronaldinho bio toliko nadmoćan da je po prvi put u povijesti Santiago Bernabeu odzvanjao od pljeska za jednog igrača Barcelone.

    Tu sličnost prestaje. Jer su domaći navijači od početka pa dok ih situacija u bazenu nije ušutkala svoje navijanje bazirala na vrijeđanju Kotora (pa i transparentom kojeg su razvili preko tribine) i Kotorana iako je najbolji pojedinac (a možda i još tkogod) njihove ekipe, Nikola Janović isto tako iz Kotora. U trećoj četvrtini, kad je Ivović smanjio na 7:9, upalili su i bengalku.
    Ni u bazenu nije bilo mirno. Prštalo je od jakih duela. I jačih nego što je to uobičajeno za inače čvrsti vaterpolo. Prava je šteta da podvodne kamere nisu postale standard za vaterpolske prijenose. Što je i legendarni Bone u intervju za dance.hr izjavio, to bi sigurno dalo veću draž i veću televizičnost vaterpola. Ipak se većina toga odvija ispod vode, a vjerujem da je u ovoj utakmici bilo puno zahvata koji se inače vide na raznim Pride, UFC i sličnim turnirima, pa i boljih. Najzanimljivije bi bilo vidjet što je točno bilo u zadnjoj sekundi 2. četvrtine kad je Steinmetz dobio isključenje s pravom zamjene (u napadu, čuvao ga Ivović na 2 metra), a Ivović ništa iako je Mađar bio taj koji je izašao krvavog nosa iz bazena.

    Osim nabrijane atmosfere, utakmicu su obilježili individualni pokušaji igrača Jadrana i odlična momčadska igra Primorca. Nastavlja se niz fenomenalnih utakmica ekipe iz Kotora i ako ovako nastave bit će prvi favoriti u svim natjecanjima do kraja sezone.
    Otvaranje utakmice obilježila je nervoza, a nervozniji u startu su bili Kotorani. Nakon pola četvrtine bilo je 2:0. Zabio je Ivović s igračem više, pa Janović odličnu šraubu s 2 metra (čuvao ga Draško Brguljan). Uskoro je i Primorac kreno. Azevedo s igračem više odličnim brzim šutem (na prebačaj i prije nego je igrač i postavio blok) s lijevog krila, pa Kiss iz peterca (Steinmetz okrenuo Klikovca). Do kraja četvrtine igra se gol za gol sa vodstvima domaćih. Prvo zabija Janović s lijevog vanjskog na zonu. Lopta je prevarila Radića jer se pliska nije odbila nego samo skliznula po vodi nekoliko puta (popularna „zmija“). Zatim odličan gol Steinmetza s 2 metra pored Jokića, i za kraj za 4:3 spretno sretni gol Zlokovića. Prvo je udarac Jokića skrenuo od bloka pa je Radić jedva obranio i lopta se odbila točno ispred Zlokovića koji je gurnuo u gol.
    Nakon što u prvoj četvrtini Jadran nije izgleda toliko loše, u drugoj slijedi raspad sustava koji je rezultirao s puno individualnih i nerezonskih pokušaja. 5 golova za redom Kotorana.

4:4 Azevedo – iz dvojbenog peterca, skrivio ga Jokić na Pavloviću
4:5 Azevedo – kontra 2 na 1 (drugi bio Drašković) nakon obranjenog igrača manje
4:6 Kiss – iz faula izborenog na nepostavljenu obranu (nakon Zlokovićevog kontrafaula sijevnula polukontra), s desnog vanjskog sa 6 m u bliži. Loša reakcija Ščepanovića.
4:7 Trajković – sam na lijevom vanjskom u polukontri 4 na 3 tj. tako je ispalo zbog lošeg postavljanja u obrani jadranaša. Opet je kontra sijevnula nakon Ivovićevog lošeg udarca s igračem više.
4:8 Milić – fantastičan udarac s 8 metara u rašlje. Opet je bila polukontra 6 na 5, ovaj put nakon Janovićevog udarca u stativu.

I nakon točno 8 minuta i Ivović postiže 5. gol za domaće. Fenomenalan udarac s 8 metara, sa srednjeg na zonu, pliska kroz uši. Tada izlazi Ščepanović, ulazi Perčinić.

 
 
Loše suđenje
    U točno zadnjoj sekundi se zbio obračun na 2 metra nakon kojeg je s pravom zamjene isključen do tada izvrsni Steinmetz. Bila je to pogreška suca jer je to udaranje Steinmetza bilo za kontrafaul, ne i za isključenje, a posebno ne da se samo njega isključi s obzirom da je Ivović njemu raskrvario nos. Inače su suci bili jako loši, loše su se snašli u ovoj užarenoj atmosferi. Najviše pogrešaka je bilo u drugoj i trećoj četvrtini kad se utakmica i lomila. Griješili su na obje strane. Osim ovog isključenja Steinmetza, dvojben je i drugi peterac za Primorac, nešto prije toga nije suđen čisti izbačaj na Zlokoviću, pa su suci poklonili korner Jadranu kad su igrači blokirali Sekulićev udarac s igračem više i tako dali nastavak napada s igračem više Jadranu kojeg Ivović nije iskoristio, pa poklonjeni 3. igrač više za Jadran (Vukčević – Čučković). Najveća pogreška uz isključenje Steinmetza bila je odluka kad je Radić obranio Zlokoviću udarac s 2 metra, a sudac je sudio izbačaj Azeveda iako je Zloković držao loptu u ruci i to skoro po metra iznad vode dok se okretao oko Azeveda.

    Na startu treće četvrtine Draško Brguljan uzima loptu u plivanju i propada igrač više Jadranu (zbog ovog isključenja s pravom zamjene), a onda i Elez dobija isključenje s pravom zamjene. Suđeno je negdje gdje nije bila lopta. Lopta je kružila oko obrane pa odlično dodavanje azeveda s lijevog krila na 1. stativu na Pavlovića koji zabija za 5:9. Tada Jadran pojačava i pokušava se vratit u utakmicu. Zabili su 2 gola u 30 sekundi i dolaze na -2. Prvo Janović iz velike daljine s 8-9 m sa srednjeg vanjsko na zonu, na prebačaj sa desnog vanjskog. Pa nakon kontrafaula Petrovića kontra 4 na 3 i Ivović ostaje sam na oko 6 metara i 7:9. Pali se i baklja na tribinama, a slijedi po kontrafaul s obje strane. Zatim slijedi onaj poklonjeni izbačaj na Zlokoviću (čini mi se da je to sudio Bock), ali netko od jadranaša radi kontrafaul s igračem više i propada prilika za potpuni povratak. Tada odlični trener Perović zove time out s istim brojem igrača da smiri ekipu. I odma u idućem napadu Kiss zarađuje igrača više i kad se isključeni igrač već vraćao Šetka zabija s desnog krila Perčiniću u bliži. Zatim odlična asistencija Ivovića preko beka Milića (bio je ispred sidruna, a nije gledo dodavača nego sidruna), Zloković hvata loptu i čisti peterac. Janović vraća na -2 (8:10). Tada slijedi neshvatljiva pogreška Perčinića. Darko Brguljan mu je zabio s lijevog vanjskog s 8 metara u bliži, ne pretjerano jakim udarcem jer za to i nije bilo potrebe s obzirom da je Perčinić bio potpuno krivo postavljen. Tucak opet vraća Ščepanovića. S još 2 gola do kraja 3. četvrtine Primorac definitivno prelama ne samo ovu utakmicu nego i prolaz u polufinale. Oba gola su pala sa stativa s igračem više. Darko Brguljan zabija s 1. stative, a Petrović s 2. nakon odličnog proigravanja Šetke. Tako drugu četvrtinu u nizu Jadran prima nevjerojatnih 5 golova.
    Zadnja četvrtina je završila 1:1, s tim da je Primorac poveo i sa 6 razlike. Taj Šetkin gol je bio posebno lijep. Točnije Kissovo dodavanje točno s centra  – nije bila kontra, nego se Kiss povlačio prema centru s desnog vanjskog s loptom kako bi vrijeme išlo, a i čeko je to proplivavanje izbjegavajući faul tako da u svakom trenutku može uslijedit dodavanje prema Šetki koji je s lijevog vanjsko proplivao i pobjegao Bebiću (ulazak Bebića sugerira da se i Tucak već predao :smile:). I onda ga je s leđa s te udaljenosti idealno poslužio na drugoj stativi. Do kraj je Jokić postavio konačnih 9:14, a dogodilo se čak i to da je Primorac propustio realizirat 1 igrača više – šestog.

 
    Momčadska odnosno individualni pristup vaterpolu može se primijetit i u realizaciji igrača više. Jadran 1/8, Primorac 5/6. U redovima Jadrana bilo je puno loših. Možda su se istakla oba golmana, a nabrajanje svih loših poteza bi otišlo u nedogled. Ipak, Jokićev promašaj u 2. četvrtini na 4:8 vrijedi istaknut. Lopta je bila dobro dodana na Zlokovića na 2 m, a oba igrač s desne strane obrane su skočila prema njemu. On je idealno vratio loptu Jokiću na ruku koji je ostao sam na lijevom krilu, a čak je i Radić bio malo izašao prema Zlokoviću tako da je gol ostao prazan. I tako Jokić potpuno sam s 3-4 metra od gola puca plisku preko prazne bare?! Zloković se trudio. Imao je 2 izborena peterca i 3 igrača više, ali i 5 kontrafaulova. Unatoč 4 gola Janovića, i 3 Ivovića teško ih je pohvalit s obzirom na veliki broj promašaja koji su najčešće rezultirali kontrama i polukontrama, a dosta tih udarca bio je iz neizrađenih i nerezonskih situacija. S takvim udarčinama i s toliko pokušaja nije čudo da su zabili 7 golova.
    Kod Primorca je teško nekoga izdvojit, svi su bili odlični. Ipak, spomenuo bi Azeveda koji je pokazao da je u velikim utakmicama pravi. Dosta utakmica ove sezone je odigrao kao organizator napada i asistent što je atipično za igrača lijeve strane. Danas kad je trebalo potegnut, u početku utakmice zabio je 3 gola – 3 od 5 prvih golova Primorca. Jedini koji je možda mogao i bolje bio je Radić – nije bio loš nego je u par situacija mogao i bolje reagirat, ali koliko bi tek onda bilo razlike da je bio na npr. izdanju s lanjskog Final4-a.

1. utakmica 1/4finale Eurolige
Jadran CKB – Primorac Kotor    9:14 (4:3, 1:5, 3:5, 1:1)
Suci: Severo (Ita), Bock (Nje)
Jadran: Ščepanović (4), Sekulić, Bebić, Elez, Vukčević, Radović, Janović 4(1), Gojković, Ivović 3, Zloković 1, Klikovac, Jokić 1, Perčinić (0). Trener: Tucak.
Primorac: Radić (8), Dr. Brguljan, Čučković, Petrović 1, Trajković 1, Da. Brguljan 2, Kiss 2(1), Azevedo 3(1), Pavlović 1, Drašković, Steinmetz 1, Šetka 2, Milić 1. Trener: Perović.

Igrač više: Jad 1/8 (13%) – zabili prvog, Pri 5/6 (83%) – promašili zadnjeg
Peterci: Jad 1/2, Pri 2/2
Kontrafaulovi: Jad 7, Pri 7
Obrane: Ščepanović 4/15 (27%) i Perčinić 0/3; Radić 8/17 (47%)

5 komentara na “Primorac već u Napulju”

 1. Bilo je dosta sudijskih gresaka, ali odavno postenije sudjenje u novi nisam vidio, tj. ovo je prvi put da nismo drasticno zakinuti tamo.
  Iskljucenje Stajmneca i nasa lezerna igra u zadnjoj cetvrtini pomogli su jadranu da ne izgubi preko 10 razlike.
  Sto smo sve radili da bi dosli do karata :rofl:

 2. Najbolje od svega, citam clanak i naletim na ovo o Ronaldinhu i mislim si ‘moram sad kad procitam otic na youtube i potrazit taj klip’ kad ono ispod odmah stavljen on već stavljen….
  Svaka čast, ne samo da se kužite u vaterpolo već vam ni ljudska psihologija nije strana

 3. Posjetioci sajta VU Dance su upoznati s cinjenicom da je Bestijama u startu bio zabranjen ulaz na bazen samim tim sto su domacini odbili da daju dio karata za gostujuce navijace. Kad se tome doda nepustanje karata u prodaju uz dijeljenje svojim ljudima jasno je u kakvim su problemima bili Kotorani koji su htjeli da bodre Primorac u Igalu. Ne znam kako je ulazak stotinak Kotorana (od cega 50-60 Bestija) djelovao na funkcionere Jadrana, ali sigurno im nije bilo prijatno kad smo uprkos svemu nadglasali domacu publiku. Demonstracija moci u bazenu je bila upotpunjena sa demonstracijom moci na tribinama.

 4. fotografije sa utakmice

  http://www.vkprimorac.com/index.php?option=com_phocagallery&view=category&id=36:jadran-primorac-el2010&Itemid=100013

 5. uvijek su od gospara radoja fotografije odlične. dobro se vidi kako je bazen bio pun ko šipak. prava propaganda vaterpola