Primorje bolje od Juga

Newell's Old Boy

 

Po prvi put ove sezone u četvrtoj utakmici Primorje je slavilo protiv Juga. nakon utakmica u Splitu, Zadru pa Dubrovniku na red je došla Rijeka s kojom i pobjeda riječke momčadi 6:5. Bilo je dosta pogrešaka, čak i kardinalnih; bilo je i divljaluka, prije svih Pezelja koja je iznervirala kardinalna pogreška suca Vlašića.

 

 

 

Suci Vlašić i Prančić izrazito loši stoga nećemo njihove silne pogreške noćas stići spomenuti. Utakmicu su obilježili promašaji jugaša. Čak 3 promašene kontre 1 na 0 i 2 na 1 koje jednostavno moraju biti gol, uz još jedan promašaj Perronea iz situacije 4 na 3. Uz sve to igrač više 1/8 uz niz neizrađenih akcija. Katastrofalno loše.

Garcia igra jako dobro u obrani. Dignuo je Šetki loptu s ruke u zonskoj obrani, imao je niz odličnih blokova, i drugih dobrih obrambenih poteza. Ali promašiti čak dva puta kad dođeš sam na golmana, to je nedopustivo. Sjećamo se još njegovih sličnih promašaja ove sezone, ili čak i prijašnjih sezona kada mu je u finalnim utakmicama čak i ispadala lopta iz ruke k bi došao sam tada ispred Bijača. Ne smije to sebi dozvoljavat. Preostalu kontru promašio je Marković.

Primorje s druge strane nije moglo parirati u tranziciji, nisu imali niti jednu čak ni polukontru. Jedini put kad su uspjeli je bila rekontra 4 na 3 koju je Bošković jako dobro završio s lijevog krila. Prethodno je Jug imao i petu kontru, opet 2 na 1, ali nisu uspjeli na vrijeme dodati loptu prema Fatoviću pa je ka kraju presječeno dodavanje i sijevnula je rekontra.

 

Jug je zabio u drugom napadu, Obradović iz doplivavanja – opet dobra tranzicija – s desnog vanjskog. Odličan ulazak u utakmicu Obradovića koji je do kraja nanizao čak 4 jako loša udarca. Točnije sve to skup bilo je prvih 10minuta utakmice, kasnije nije šutirao. Promašio je dvije situacije s gračem više, jednom je čak bilo i dupli izbačaj, 6 na 4. Oba puta šutirao je jako loše; pliske preko gola.

 

Nakon vodstva Juga Primorje je izjednačilo iz druge situacije s igračem više. Zabio je Krapić s prve stative nakon čega šakom preko vode zamahuje prema Ivankoviću. Inače je Primorje izradilo čak 3 situacije na prvu stativu; još jednom – Krapić kada brani Bijač i u zadnjoj četvrtini kada Radu zabija za 5:3. Napokon smo od Primorja vidjeli nešto suvislije akcije. Osim ove tri još su jednom odlično razvukli obranu pa je Echeniqueu bilo lagano zabiti na prebačaj s krila na krilo. Iako nisu imali zadovoljavajući postotak realizacije, 4/13 (31%), ipak s ove 4 akcije su pokazali puno više nego u prethodnim utakmica protiv Juga ove sezone.

Jug je u drugom dijelu prve četvrtine imao 3 uzastopna napada s igračem više. Prvo spomenuti jako loš šut Obradovića s dva igrača više. U drugoj situaciji šutira prvo Ivanković s krila, pa Perrone nakon 3 cima s lijevog vanjskog. Oba puta odličan Vićan. Treću situaciju opet spomenuta loša pliska Obradovića.

 

Jug je vodio i 2:1 nakon čega je primio 3 gola u nizu. Nije to bio neki povezani niz, ali nije ni trebao biti obzirom da je Jugu između prvog i drugog gola trebalo 12 i po minuta, pa između drugog i trećeg opet 12 i po minuta. Nevjerojatno. Imali su do tada 4 spomenute promašene kontre i  igrača više 0/6.

 

Jugov niz od 3 igrača više u prvoj četvrtini sada ima Primorje u trećoj. Nisu bili tako uzastopni, ali su zanimljivi jer je Primorje imao te tri prilike na 4:2 i mogli su otići bar na +3 i zakomplicirati borbu za prvo mjesto. Prisjetimo se da su lovili -6 iz Gruža. Šutirali su redom, Bošković u prečku, Šetka poluvisoko brani Bijač pa Muslim ravno u blok ispred sebe.

Muslim je imao šut 0/2 (opet jako puno pogrešaka u statističkim podacima na službenoj stranici lige) i praktički nije postojao u napadačkim akcijama s igračem više. Ušao je dva puta kao drugi sidrun i zaradio dva igrača više (jedan sudački poklonjen). Čini se da nije baš spreman za maksimalni angažman.

 

Nakon što Primorje nije iskoristilo te tri situacije u drugom napada posljednje četvrtine Macan zabija za 4:3. Obradović je nakon dvije obrane na Raduu tražio zamjenu kroz kućicu pa ulazi Macan. Doplivao je u zadnjim sekundama u napad i onda šutirao s 7 metara i zabio Vićanu ispod ruke. Još jedno vodstvo Primorja iz spomenute situacije s igračem više kada Radu zabija. Nismo spomenuli najbolji potez na utakmici kada je Radu zabio prvi gol. Bilo je to za 3:2. Odlična šrauba s Vrlićem na leđima.

Slijede dva uzastopna gola Juga za 5:5. Prvo Garcia odličnim udarcem s krila pogađa jedinog igrača više večeras za Juga. iako je čak upitno bili se ovo trebalo voditi kao igrač više jer se isključeni igrač skoro pa već vratio u obrambenu formaciju. Iza toga pogreška Vlašića koji umjesto kontrafaula Lončara sudi peterac kojega realizira Perrone. Zbog prigovora, s potpunim pravom obzirom na grešku suca, pomoćni trener Pezelj dobiva crveni karton. Oko dvije minute suci i delegat Bebić čekaju hoće li se Pezelj udostojiti otići s klupe, ali on mirno sjedi. Tek nakon što je Bebić prošetao skroz na drugu stranu Pezelj uz obilje grubih riječi i povišenih tonova odlazi. Još najmanje jednom na startu utakmice je cijela klupa Primorja je skakala i kako bi rekli neki naši riječki čitatelji, divljački se ponašala.

 

Do kraja utakmice još samo gol Echeniquea s igračem više kada se Ivanković već vratio iz kućice i bio mu na ramenu, ali po njega i jugaše krivom, onom desnom. Bilo je to malo više od 50 sekundi prije kraja. Jug je imao još jedan napad s igračem više, ali Perroneovo dodavanje „krivog oka“ prema stativi Echenique presijeca.

 

Obje momčadi su ostvarili glavne ciljeve u ovoj utakmici. Primorje je pokazalo da može pobijediti Juga. Iako će jako teško dočekati da Jug napravi ovoliko pogrešaka u napadu još koji put ove sezone. Moram još jednom spomenuti 3 promašaj čistih kontri uz još jednu 4 na 3. Te katastrofalnu realizaciju igrača više, 1/8 (13%). Primorje svoju igru mora graditi na ove tri dobre akcije na prvu stativu. Mora više puta otvoriti situacije s vanjskih pozicija. Bržim protokom lopte uz kvalitetnije zavlačenja. Nemaju brzog protoka, a svaki put zavlačen a isti način što je lako pročitati. A onda i te neke ne do kraja izrađene situacije bi Bošković, Muslim morali tu i tamo realizirati. To je njihov put za iduće utakmice.

S druge strane Jug nije imao niti jednu akciju na stative. Nije imao dobra zavlačenja, nije imao protok lopte. U nekim situacijama, čini mi se dva puta toliko su zbili jednu stranu napada da u biti  i nije bio više igrač više. Imali su zadatak da ne izgube prednost iz Gruža što su ostvarili isključivo obranom jer nisu ni primili nego 6 golova. Analiza napadačke „igre“ bit će dugotrajna. Ni Perrone nije nakon pauze za EP u istoj formi kao prije. Nema više njegovih kontri, a i šuterski je pao. Imao je 3 ili 4 dosta loša šuta. Polukontru, dva puta igrač više. Nije niti jednom ni uplivao što je ranije često radio.

Koliko je Jug igrao loše u napadu svjedoči i činjenica da Jug u trećoj četvrtini ne samo da nije zabio niti jedan gol već nije niti jedan lopta ni došla do Vićana.

Spomenuo bih Pavličevića koji je u ovoj utakmici igrao umjesto Jokovića. Prije par dana napunio je 19 godina, do sad nije igrao u niti jednoj jačoj utakmici. Kobešćak ga je u 4 navrata ubacio u igru. Čak i u zadnjoj četvrtini. Dosta se dobro nosio kao bek, posebice bez lopte. Kad je pala lopta ispred Krapića odmah je išao na faul za isključenje. Logično i pametno. Mislim je odigrao 5 ili 6 puta u obrani na beku, a zaradio je samo taj jedan izbačaj.

 

Najbolji pojedinci Primorja bili su Vićan i Radu. Krapić je dao doprinos na dva metra u ovoj utakmici. Burić je također bio dobar na beku, a i Buljubašić je kao i Krapić dao doprinos u obrani. Echenique je zabio 2 gola te još Dedović koji je imao par vrlo dobrih blokova i poteza u obrani. Muslim, Vukičević, Šetka i Bošković moraju bolje ako Primorje želi još koji put pobijediti Juga.

 

Primorje – Jug                  6:5 (1:1, 1:1, 2:0, 2:3)

Suci: Prančić (St), Vlašić (Zg)

Primorje: Vićan (7), Burić, Radu 2, Krapić 1, Vrlić, Vukičević, Muslim, Petrović, Dedović, Echenique 2, Šetka, Bošković 1, Jelovina, Buljubašić. Trener: Asić

Jug: Bijač (6), Macan 1, Fatović, Lončar, Pavličević, Garcia 1, Marković, Ivanković, Bautović, Perrone 2(1), Benić, Obradović 1, Popadić, Vrlić. Trener: Kobešćak.

Osobne pogreške: Prim 10, Jug 13

Igrač više: Prim (1/2+1/3+0/5+2/3)= 4/13 (31%); Jug (0/3+0/2+0/1+1/2)= 1/8 (13%)

Peterci: Prim -, Jug 1/1

Kontrafaulovi: Prim 4, Jug 3

Obrane: Vićan (4/5+2/3+0/0+1/4)= 7/12 (58%); Bijač (0/1+4/5+2/4+0/2)= 6/12 (50%)

Golovi s 2 metra, izboreni peterci i izbačaji:

Prim:

Radu: gol + 4iv

Krapić: 3iv

Burić i Muslim: 2iv

Šetka i Echenique: 1iv

Jug:

Lončar: 5m + 1iv

Vrlić: 3iv

Garcia, Benić i Obradović: 1iv