Primorje do pobjede u zadnjoj sekundi

Neočekivana neizvjesnost u utakmici Partizana i Primorja čak do posljednje sekunde kada je Radu prijenosom na dodavanje Garcije s centra uspio prevariti obranu Partizana i golmana Rističevića za konačnih 11:10. Momčad Partizana u kojoj su samo dva igrača starija od 20 godina, u kojoj primjerice sidrun Vico nije igrao u prva dva nastupa što je možebitno povezano i sa činjenicom da je zbog neplaćanja kluba izbačen i iz stana u kojem je stanovao.

 

Sve to nije spriječilo igrače trenera Vujasinovića da odigraju odličnu utakmicu. Mora se kazat da Primorje nije odigralo veliku utakmicu, da očito još, kao i lani na startu sezone nisu dosegnuli visoki nivo forme. Ali svejedno, ne treba se umanjiti uspjeh Partizana koji je protiv momčadi u čijem sastavu igraju Vićan, Burić, Radu, Sukno, Garcia, Muslim, Petrović i ostali pokazao da imao što za pokazati u ovoj ligi.

 

Na početku dosta grešaka u igri s obje strane. Upadali su posebno u oči loši Suknovi napadački potezi – 2-3 loša udarca, izgubljena lopta na vanjskoj poziciji, itd…, ali i trud i kvalitetni potezi u obrani, 3 odlično presječene lopte. Griješilo se i s druge strane, primjerice kad je Subotić promašio kontru 3 na 2.

Prvi je poveo Partizan preko Jakšića sa igračem više. Jedino je to vodstvo domaćih u utakmici. Osim 1:1, još su dva puta imali neriješeno; na 3:3 i na 10:10. Međutim stalno je utakmica bila u egalu sa laganim vodstvom Primorja sa jedan i dva razlike. Mogao je Partizan mirno privesti utakmicu do podijele bodova jer su na 10:10 dobili loptu (kontrafaul Radua prilikom postizanja gola) 33 sekunde do kraja. Mogli su odigrati puni napad i teško bi Primorje u 3 sekunde uspjelo ozbiljnije zaprijetiti. Ali su i oni napravili kontrafaul, samo oni bez lopte 14 sekundi do kraja i tako dali šansu koju je Primorje iskoristilo. Tu je došlo do izražaja neiskustvo domaćih igrača.

Partizan je ekipa u kojoj se drži jako visoki plivački ritam. Primorje nije uspjelo niti jednom napraviti kontru, dok je s druge strane Partizan imao pokušaje polukontri koje nisu uspijevali do kraja razviti (osim jednom već spomenutih 3 na 2). Kod Primorja manje više poznamo kvalitete i mogućnosti svih igrača. Novi je Elez koji se nije previše iskazao. Igrao je i domaći mladi igrač Mudražija koji je zabio prvi gol sa igračem više, sa stative. Ali mislim da u kasnijem tijeku utakmice nije niti ulazio u igru.

S druge strane, kod Partizana, odličan je bio njihov najpoznatiji, a i najbolji igrač, ljevak Mandić. On uostalom već igrao u srpskoj reprezentaciji. Zabio je polovicu, pet golova. Ima odličan šut, najčešće je iz visokog iskoka pucao pliske koje su se odbijale pod prečku. Zabio je i jednu čudnu parabolu. Pucao je u iznimno visokom luku, a Vićan je prvo otišao na krivu stranu, pa nije stigao uopće pravilo reagirati. Dobar nastup imao je i golman Rističević, nekoliko jako lijepih obrana. Od Subotića, poznavajući ga kako je već sa 14 godina u Jadranu HN igrao očekujem više. Zabio je jedan lijepi gol, ali to je premalo za igrača njegovog potencijala. Teško mi je bilo previše pratiti ostale igrače Partizana s obzirom niti jednog od njih ne poznam niti sam gledao ranije. Možda tek spomenuti Jakšića koji je zabio 2 gola sa igračem više, a i još jednom je ostao sam na stativi, ali mu je ispala lopta. U obrani je nekoliko puta bio solidan na beku protiv Radua.

 

Sudili su Savinović i Stanojević iz Srbije. Teško mi je preko tv-a u potpunosti popratiti kriterij suđenja, ostao mi je dojam da su dopustili malo previše konjarenja u određenim situacijama bekovima Partizana. Ali i ako je to točno suđenje je bilo vrlo dobro. Sudili su ono što se zaista i događa u bazenu. Nisu navlačili da ujednače broj isključenja, pa je tako uz po peterac s obje strane, Primorje imalo 14 prema Partizanovih 7 akcija sa igračem više. Ta razlika je i opravdana jer je sidrunski dvojac Radu i Krapić osjetno bolji od protivnika. I to je i pokazao u igri.

Bilo je dosta i kontrafaulova, svi koji su prikazani na tv-u potpuno opravdani. Na samom kraju bila je zanimljiva situacija. Jedan igrač Partizana napravio je faul na Suknu na  oko 6 metara, 2-3 sekunde prije kraja. I onda da ga spriječi da šutira bacio loptu na centar i samim time bio opravdano isključen. Otišao je Garcia po loptu i otamo je imao samo jednu soluciju, da praktički centrira pred gol, u gužvu. Što je i učinio. Ali na nesreću Partizana, Radu fenomenalno reagira i zabija. Bunio se tada Vujasinović kod Stanojevića, bunili su se u nekoliko navrata i ranije i on i Asić kod oba suca, ali potpuno neopravdano. Volio bih da se ovakvih suđenja nagledamo u ovoj sezoni. I prošlo kolo u Gružu sudio je jedan sudac iz Srbije, Ivan Raković za kojeg su mi skrenuli pažnju da je odličan sudac. Vidjet ćemo.

 

Tijek utakmice:

  1. Četvrtina            1:2          Jakšić – Mudražija, Sukno

Igrač više: Part 1/1  Prim  1/3

 

2. Četvrtina            4:4          Jakšić, Mandić, Subotić, Mandić – Sukno, Petrović, Krapić, Burić

Peterci: Part 1/1   Prim 1/1

Igrač više: Part 2/2   Prim 3/4

 

3. Četvrtina            2:3          Mandić, Mandić – Garcia, Muslim, Elez

Igrač više: Part 0/1   Prim 2/4

 

4. Četvrtina            3:2          Gielen, Stojanović, Mandić – Radu, Radu

Igrač više: Part 2/3   Prim 2/3

 

 

Primorje je tijekom treće četvrtine napravilo pritisak u namjeri da prelomi utakmicu. Jedino tada su imali šanse da odu na +3. Čak su u dva navrata pri rezultatu 6:8 imali igrača više. Između su lakoćom i brzo oduzeli loptu u napadu Partizana pa je to bio gotovo kontinuirani pritisak. Prvi put je Muslim promašio igrača više, pogodio je prečku s lijevog krila. Drugi put je Asić pozvao i time out, odlično procijenivši da je to taj trenutak u kojem se mogu odvojiti. Ali je ili pozvao krivu akciju, ili su ga igrači loše poslušali. Nije bila baš dobra akcija, točnije lopta nije bila prebrza, ali se opet Muslim izvukao, međutim nije se usudio potegnuti nakon prijašnjeg promašaja (i nekih prethodnih tijekom utakmice u kojoj mu je 4-5 puta, i to samo njemu, ispadala lopta tijekom cimanja što bi usporavalo akcije). Nakon tog Muslimovog odustajanja od šuta više nije došlo do situacije uopće za udarac.

 

Inače je Primorje igralo loše igrača više kad bi Partizan uspio postaviti obranu (igrali su dosta agresivnu obranu pa se u nekoliko navrata nisu stigli vratiti i pokriti prvu liniju nakon isključenja). Statistika 8/14 ne govori tome u prilog, ali ako izbacimo 3 gola u kojem su uspjeli nakon izvođenja odmah zabiti na način da su Krapić, Burić i Muslim bili sami ispred Rističevića na 2 metra; uz jedan odbijanac nakon obrane golmana kojeg je Radu odlično ispratio i pospremio u gol, ostaje nam cijeli niz loše odigranih akcija. Osim Muslimovih promašaj, ovaj put se i Sukno „iskazao“ sa dva loša udarca poluvisoko koje je Rističević lakoćom obranio.


Partizan Raiffeisen – Primorje EB 10:11 (1:2, 4:4, 2:3, 3:2)

Bazen na Banjici,

Suci: Maro Savinović (Dubrovnik) i Andreja Stanojević (Jagodina)

Partizan: Rističević, Gielen 1, Mandić 5 (1), Vico, Subotić 1, Repanović, Gogov, Jakšić 2, Manojlović, Lazić, Stojanović 1, Asanović, Osmanović, Radonjić. Trener: Vujasinović.

Primorje: Vićan, Burić 1, Radu 2, Krapić 1, Rakovac, Sukno 2 (1), Muslim 1, Petrović 1, Mudražija 1, Elez 1, Šetka, Garcia 1, Čubranić, Vrlić. Trener: Asić

Igrač više: Partizan 5/7 Primorje 8/14

Peterci: Partizan 1/1 Primorje 1/1