Primorje u velikom finalu

 

Kao i prije tri godine u finalu Lige prvaka igrat će Primorje i Pro Recco. Gledajući cijelu sezonu ove dvije momčadi jesu prikazali najviše. Kao i cijele sezone Primorje je za nijansu, nekad i više njih, bolje od Juga i u svibnju 2015. po treći put pobjeđuju jugaše s jednim golom prednosti.

 

 

 

 

Prvi dio utakmice, sve do polovice treće četvrtine Jug je kontrolirao rezultat, stalno vodio. Igrali su jugaši bolje, ali nisu to znali kapitalizirati za prednost veću od jednog gola. Jug je nastavio jučerašnju fenomenalnu igru s igračem više. Prva gola postigli su sa stativa, Younger i Bušlje. Nije ni Primorje zaostajalo i također iz tri prilike dva gola, Šetka nakon što su Muslim i Sukno navukli i izbacili cijelu obranu, te sam Sukno.

Vidjeli smo cijeli niz fenomenalnih golova. Dva Janovićeva, na zonu s 8 metara u rašlje, ili kasnije s krila s igračem više, opet u rašlje pored Vićana i dva bloka. Vidjeli smo dva odlična, uz dozu sreće kod oba, gola Ivankovića na zonu. Vidjeli smo Muslimovu bombu od stative, Boškovićev lijep udarac, Suknova puštanja lopte da sve izgleda lagano i jednostavno, a ulazi u gol neobranjivo.

Primorje je prvi put povelo 6:5 polovicom treće, Jug je preko Ivankovića u dva uzastopna napada vratio prednost na 7:6, a onda je Primorje zabilo 3 u nizu za 7:9 početkom zadnje, po gol s obje strane (Macan i Sukno), pa Janović postavlja 10:9 točno 4 minute do kraja.

 

Imao je Jug iza toga 2 igrača više, imao je odličan potez Youngera koji se oslobodio čuvara na poziciji sidruna, i onda kad je ostao sam pucao pored stative.

Prije svega ovoga imao je Garcia kontru 2 na 1 nakon što je njegov čuva u plivanju isključen za odlazak na 11:8, ali puca plisku dosta preko gola.

 

Frustrirajuće djeluje ovo na jugaše, opet minus 1, opet su izgubili na individualne pogreške. Opet su ih Muslim i Sukno ubili, sedam od deset golova, uz još dva u kojem su toliko izbacili Jugovu obranu s igračem manje da su Šetka s desnog krila, i Garcia s vanjskog imali zadatak ubaciti loptu u skoro prazan gol. Nevjerojatno je da Muslim zabija tri gola u kojima mu obrana dopušta redom 4, pa 5 i na kraju 3 cimanja prije šuta. Nevjerojatno je da se Suknu otvore tri situacije za šut s igračem više, da obrana nije u stanju usmjeriti akciju na nekog drugog. Doduše, Sandro nije imao toliko prostora, njega se dosta pokrivalo, ali je 3 puta na prvu riješio dosta zahtjevne situacije. To je kvaliteta za koju svi znamo da je ima. Zato se i treba posvetiti još više pažnje prema njemu.

Osim ovih pogrešaka, nevjerojatno je kako Bošković dozvoli Suknu da mu uđe iza leđa i izbori peterac. Posebno nevjerojatno je dodavanje Markovića na stative s igračem više. Kao i uvijek, imao je igrača na prvoj i na drugoj stativi, na razmaku od cca 3 metra. A on dodaje točno po sredini, valjda tražeći polovište dužine, ravno na ruku nekome od Primorjaša. Imao je i Ivanković na startu jednu loše dodavanje na stativu,. Uz spomenuti Youngerov promašaj, tu je i poslovično gubljenje lopte Viskovića s igračem više. Njemu u svakoj iole ozbiljnijoj utakmici presjeku dodavanje s igračem više, danas je otišao korak dalj, pa mu je lopta ispala ravno u ruke protivnika. Pomalo ruši zakon vjerojatnosti da to uspije napraviti u baš svakoj utakmici. Danas je još kao bonus to napravio u zadnjoj minuti utakmice, negdje 45 sekundi prije kraja. Puno previše tih nekih glupih i kardinalnih pogrešaka koje upropaste sav trud i odličnu igru.

S druge strane Primorje gotovo nikad nema takvih situacija. Evo danas samo Garcia promašaj kontre i atipična velika pogreška u obrani kada je Macan ostao potpuno sam i to kaznio osmim jugovim golom. I to je odraz kvalitete momčadi, ne samo da radi odlične poteze, već i da nema pogrešaka u igri.

 

Bijač je dobro branio, nije imao niti jedan kiks. Janović je povukao, ali nismo vidjeli Obradovićev napadački učinak. Zabio je dva fenomenalna dalekometna gola, ali oba poništena. Prvi mu je Alexandrescu potpuno pogrešno poništio, nije bilo ama baš nikakvog razloga za to. Kod drugog je Bicari u istom trenutku napravio kontrafaul na dva metra pa je bilo podloge za to.

Igrao je Jug odlične akcije s igračem više. Lopta je bila brza i točna, razvlačila se obrana. Imali su realizaciju 4/7  – tu su ubrojena i  dva spomenuta nebulozna dodavanja na stativu te još jednu dobru akciju na Janovića kojemu Vićan brani. A onda u zadnje dvije prilike, prvo loše postavljanje, loše lopta kruži. Bušlje na desnom krilu i na njega Primorje usmjerava završetak akcije, pa i pak Obradović skoro pokriven šutira iz loše situacije jer se igrač vraćao, a Bušlje je njemu dodao. I zadnji Viskovićev biser.

Igrača manje nisu uspijevali usmjeriti na Šetku, Eleza, Petrovića, pa i Garciju koji jest jednom zabio, ali drugi put je promašio sa 4 metra s vanjskog. Kao i Šetka jednom kada mu nije bila izbačena kompletna obrana. Primorje je imalo 6/11, a do zadnja dva 6/9. Možda bi mogli i posljednji Suknov gol ubrojiti u statistiku, ali isključeni igrač ne samo da se vratio nego i zauzeo je svoje mjesto u obrani.

I ove brojne individualne pogreške onda zasjene dva odlična gola Ivankovića, dvije majstorije Janovića, Youngerovo fenomenalno okretanje Sukna za peterac, pa i kasnije Krapića kada je dobio samo izbačaj jer su se dva igrača uspjeli povući iza njih. Odlične poteze i uzimanje lopte Macana protiv Radua na širokom prostoru na dva metra u zadnjoj četvrtini, odličnu kolektivnu postavljenu obranu u dosta navrata, itd.

 

Primorje je imalo fenomenalnog Sukna, imalo Muslima koji je imao prostora cimati prije udaraca koliko god želi.  Radu je izborio 6 igrača više i zabio gol s dva metra pored Macana koji ga je možda malo i pustio jer je Janović već stigao u pomoć, ali nije dohvatio Raduovu ljevicu. Imalo je bolju koncentraciju u igri.

 

Osim spomenutog poništenog gola Obradovića na 2:06 do kraja prve četvrtine  imamo i značajniju pogrešku Margete kada nije isključio nekog Primorjaša koji je toliko blizu stajao Obradoviću prilikom šuta iz faula da ga je ne blokirao, nego udario po ruci prilikom šuta. To je bilo u prvom napadu treće četvrtine. Smatram da suđenje nije bilo loše, samo su suci napravili te dvije za ovaj nivo, a i njihovu kvalitetu veće pogreške.

 

Jug – Primorje                  9:10 (2:2, 3:2, 2:4, 2:2)

Suci: Margeta (Slo), Alexandrescu (Rum)

Jug: Bijač (7), Macan 1, Bošković 1, Janović 3(1), Younger 1, Fatović, Marković, Bušlje 1, Visković, Ivanković 2, Bicari, Obradović, Popadić. Trener: Kobešćak.

Primorje: Vićan (5), Burić, Radu 1, Krapić, Buljubašić, Sukno 4(1), Muslim 3, Petrović, Peroš, Elez, Šetka 1,Garcia 1, Lazović. Trener: Asić

Isključenja: Jug 12, Prim 10

Peterci: Jug 1/1, Prim 1/1

Igrač više: Jug (2/3+1/2+0/1+1/3)= 4/9 (44%9; Prim (2/3+2/4+2/2+0/2)= 6/11 (55%)

Kontrafaulovi: Jug 5, Prim 5

Golovi s dva metra, iznuđeni peterci i izbačaj:

Radu: gol +6 igrača više

Bicari: 5 iv

Younger: 5m + 1 iv

Visković i Muslim po 1 iv

 

 

 

 

Pro Recco u finalu

 

U drugom polufinalnom susretu talijanski Pro Recco pobijedio je Barcelonetu 12:11 i plasirao se u finale Lige prvaka u vaterpolu gdje će se za titulu boriti s Primorjem.

 

Ove dvije ekipe su igrale u istoj skupini i obje utakmice je dobio Pro Recco, u Barceloni 28.01.2015. sa čak 15:7 te u Italiji 25.03.2015 sa 17:7. Dakle, realno radi se o dvije ne baš izjednačene ekipe gdje je Pro Recco na papiru veliki favorit.

No, domaćin završnog natjecanja je u mnogim sportovima velika prednost, a to je pogotovo izraženo u vaterpolu. Tako je bilo i u ovom slučaju, domaćin je iako je igrački znatno slabija ekipa većinu susreta vodio i to i po dva razlike. Posebno se isticao na početku utakmice Perrone, dobar je bio golman Lopez skoro pa cijelu utakmicu. Suci su se pobrinuli da Barceloneta ima šansi; skoro svaku sumnjivu situaciju su sudili u njihovu korist, tako je sredinom utakmice bilo dosta situacija gdje bi bio suđen kontrafaul talijanskoj ekipi, a nakon toga igrač više za Španjolce. Dovelo je to do toga da na sredini utakmice Španjolci vode i do dva gola razlike.

Dodatni problem za Pro Recco je bio i loš dan golmana Tempestija koji je možda imao jednu jedinu suvislu obranu na utakmici – ostale obrane su bile šutevi iz velike udaljenosti na kraju napada. Dosta povoljan sudački kriterij Barceloneta je znala iskoristiti igrajući strpljive napade s igračem više.

Da se ne bi Španjolci odvojili pobrinuo se Filipović. Iako su ga nastojali zadržati i ne ostavljat samog on je nalazio prostor i zabijao. Desna strana Pro Recca je danas sjajno funkcionirala. U zadnjoj četvrtini Pro Recco je prijetio da se odvoji i riješi utakmicu, ali nisu uspjeli realizirati nekoliko sjajnih prilika, neke je izvrsno izvadio golman, a jedan im je gol i poništen, jer je Filipović opucao zajedno sa sirenom za kraj napada. Bilo je sasvim jasno da će to biti poništeno iako je možda gol bio i regularan. Barceloneta je teško u napadu stvarala opasnu poziciju, ali je uspjela iskoristiti priliku koju su dobili s igračem više gdje je Tempesti gotovo pa ostavio nebranjen gol dešnjaku s desne strane. U zadnjih trideset sekundi, Pro Recco je krenuo na pobjedu i tu su dosta dobili natrag od sudaca. Dobili su isključenje na poklon i to je jako razljutilo Španjolce. Odigrali su potpuno nejasnu obranu, nisu se povukli što je Joković lagano realizirao, vidio je potpuno samog Pijetlovića za konačni rezultat 12:11.

 

Pro Recco je sastavljen od puno dobrih igrača, ali ako će im Tempesti biti na današnjem nivou, više šansi u finalu dajemo Primorju.

 

 

 

 

Umjesto najave finala, podsjećanje na ono od prije tri godine. Tada su Suknoi Burić bili na drugoj strani:

 

Finale Lige prvaka, Oradea 12.5.2012.

Ferla Pro Recco – Primorje EB    11:8 (4:1, 2:3, 3:3, 2:1)

Suci: Stavridis (Grč), Borrel (Špa)

Pro Recco: Tempesti (10), Burić, Madaras 2, Sukno, Kasas 1, Felugo 1, Filipović 1, Perrone, Pijetlović, Zloković 2, Ivović 3, Molina, Prlainović 1, Trener: Porzio.

Primorje: Car (7), Buljubašić 1, Paškvalin, Krapić, De. Varga 2(1), Franković, Muslim, Jelača, Da. Varga 1(1), Barač, Šetka 2, Garcia 2, Radić, Trener: Roje.

 

Isključenja: Pro Recco 6, Primorje 11

Obostrano: Ivović – Paškvalin

Peterci: Pro Recco -, Prim 2/2

Igrač više: Pro Recco (3/3+1/2+2/4+1/1)= 7/10 (70%), Prim (0/1+1/1+0/0+1/1)= 2/3 (66%)

Obrane: Tempesti (3/4+2/5+2/5+3/4)= 10/18 (56%), Car (1/5+3/5+1/4+2/4)= 7/18 (39%)