Superfinale svjetske lige, 21 – 26.6. 2011.

 
    Ovo ljeto FINA opet organizira dva natjecanja kao i lani, samo LEN nije svoj dio odradio pa su uzeli slobodno. Vjerojatno troše onih 800.000 eura što su dobili kotizaciju za EP od HVS-a s obzirom da ni centa nisu uložili u bilo kakav razvoj vaterpola u Europi.
    Svjetska liga igra se kao i svake godine od 2002., a umjesto Svjetskog kupa ove godine je SP za sve vodene sportove. Superfinale ili Final8 svjetske lige igra se od utorka do nedjelje u Firenci, rodnom gradu legendarnog Gianni Lonzija. Izbornici mogu prijaviti 15 igrača i za svaku utakmicu birati 13-oricu. Igra se u dvije grupe:

 
Grupa A   Grupa B
 Italija  Australija
 Kina  Crna Gora
 SAD   Hrvatska
 Srbija  Kanada

 

    Vidimo da ove godine nema predstavnika Afrike – lani u Nišu JAR u pet utakmica imala je gol razliku 12:95 – jer je predviđeni kvalifikacijski turnir u Alžiru u svibnju otkazan zbog nereda i ratnih zbivanja u zemljama Sjeverne Afrike. Uskočili su Kanađani. Pobjednik Svjetske lige osvaja 100.000 $ i plasman na OI.
    Ovo je 10. izdanje Svjetske lige. Do sada su osvajali Rusi u prvom idanju u Patrasu 2002., pa Mađari dva puta u nizu, pa SiCG dva puta, pa Srbija 2 puta, pa Crna Gora i lani opet Srbija. Branitelji naslova u Firencu idu u sljedećem sastavu:

Golmani: Slobodan Soro, Gojko Pijetlović i Branislav Mitrović
Bekovi: Marko Avramović, Milan Aleksić, Nikola Rađen i Vanja Udovičić
Sidruni: Duško Pijetlović i Slobodan Nikić
Desna strana: Živko Gocić, Boris Vapenski i Filip Filipović
Lijeva strana: Andrija Prlainović, Stefan Mitrović, Miloš Ćuk i Marko Petković.

Izbornik Udovičić vodi 16 igrača i tek će na licu mjesta odredit jednog prekobrojnog. Ovo su najbolji vaterpolisti koje Srbija ima (uz umirovljenog Vujasinovića koji je upravo osvojio kup Brazila) i tu se nalazi svih 13 igrača koji su i lani igrali.
    Prošlogodišnji finalist (poraz na peterce) i pobjednik godinu ranije, Crna Gora:

Golmani: Šefik, Radić i  Šćepanović
Bekovi: Tičić, Jokić, Petrović, Čučković i Klikovac
Sidrun: Vukčević
Desna strana: Danilović i Draško Brguljan
Lijeva strana: Darko Brguljan, Drašković, M. Janović, N. Janović i Radović (ove sezone u Partizanu igrao na obje strane)

I Petar Porobić vodi 16 vaterpolista, ali on ima dosta problema. Dva najbolja igrača Zloković i Ivović zbog ozlijeda propuštaju ovo natjecanje, a Pasković je već otpao i za Šangaj. U odnosu na lani nema ni kapetana Jadrana HN Gojkovića koji se zbog loše atmosfere unutar reprezentacije (kulminacija na EP-u u Zagrebu) povukao. Tako je od 4 nositelja igre crnogorske reprezentacije tu samo novi Jugaš Nikola Janović koji će na ovom turniru vjerojatno morati čak igrati i drugog sidruna (skupa sa Tičićem) s obzirom da Porobić umjesto Zlokovića nije nikoga poveo na toj poziciji.
    U tako oslabljenom sastavu Crnogorci otvaraju protiv Australije koja im je od osamostaljivanja bila „crna mačka“ i u nekoliko utakmicu ih nisu uspjevali pobjediti unatoč očiglednoj razlici u kvaliteti.  Niz je prekinut na  SP-u 2009. u utakmici za 9. mjesto 8:7 pa su lani u Nišu upisali i dugu pobjedu u nizu, u polufinalu 8:6.

    Hrvatska u Firencu ide u sljedećem sastavu:

Golmani: Pavić i Nižić
Bekovi: Burić, Bušlje, Obradović i Buljubašić
Sidruni: Dobud i Paškvalin
Desna strana: Joković, Bošković i Karač
Lijeva strana: Barač, Sukno, Muslim i Marković.

    Osim što se Hinić umirovio to su isti igrači od lani. Umjesto Hinića je tu Paškvalin, a lani su neposredno uoči EP-a otpali Nižić i Marković kao 14. i 15. igrač. Rudić je prvo okupljanje imao u Dubrovniku 27. svibnja. Pozvao je 24 igrača – bez Mladostaša i Burića koji su imali još nastup na Final4-u. Od tih 24 bilo je čak 10 koji su ove sezone odigrali bar jednu utakmicu za Juga plus dvojac s posudbe Bijač i Benić. Nije bilo mjesta za drugog strijelca finala PH (između ostalog) Sutića. Osim njega od Jugaša nisu pozvani Vićan (jer se umirovio iz reprezentacije), Seman (jer je Slovak), Vranješ i Drobac. Dok recimo Zonić, Macan i Ivanković jesu.
    Neki od pozvanih poput Marinić–Kragića  iz Mornara su se zbog mature zahvalili na pozivu. U pripremnom periodu osvojili smo turnir u Pescari gdje smo pobjedili Australce i Talijane.

    Igra svatko sa svakim u grupi pa se onda formiraju 1/4finalni parovi:

A1 – B4(I), A2 – B3(II), A3 – B2(III) i A4 – B1(IV).

U polufinalu se križaju:

I – III i II – IV.

Hrvatska kreće u utorak protiv Kanade, pa u srijedu protiv Crne Gore i u četvrtak protiv Australije.

 
    Ulaznice za ovo natjecanje koštaju 10 eura po danu. Igra se na bazenu  Paolo Costolina kojem je Hrvatska osvojila srebrenu medalju na EP-u 1999. Lokalna vlast uložila je 200.000 eura za obnovu bazena za ovo natjecanje.

Dodatne informacije:


Delegati i suci:

Delegato FINA: Guillermo Martinez (Cub)
Delegati tecnici: Gianni Lonzi (Ita), Richard Foster (USA), Nicola Firoiu (Ger), Khosrow Amini (Iri) i Manuel Iber (Spa)
Suci: Michael Goldenberg (USA), Daniel Flahive (Aus), Mihajlo Ćirić (Srb), Doriel Terpenka (Kan), Ni Shi Wei (Kin), Mario Brguljan (CG), Massimiliano Caputi (Ita) i Nenad Periš (Hrv); „neutralni“: Sergey Naumov (Rus), Angel Moliner (Spa), Nikolaos Stavropoulos (Gre) i Boris Margeta (Slo).

 
NAGRADNI FOND SUPERFINALA 345.000 $

1° posto 100.000 $
2° posto 70.000 $
3° posto 50.000 $
4° posto 35.000 $
5° posto 30.000 $
6° posto 25.000 $
7° posto 20.000 $
8° posto 15.000 $  

Ostali sastavi:
     
AUSTRALIA: Joel Dennerley, Richard Campbell, Tim Cleland, Mitchell Baird, Robbie Maitland, Anthony Martin, Johnno Cotterill, Sam McGregor, Joel Swift, Gavin Woods, Rhys Howden, Billy Miller, Luke Quinlivan, Aaron Younger, Aidan Roach. Coach: John Fox
 
KANADA: Robin Randall, Constantin Kudaba, Ronen Gross, Nicolas Constantin, Justin Boyd, Scott Robinson, John Conway, Kevin Graham, Devon Diggle, Dusko Dakic, Oliver Vikalo, Jared McElroy, Dusan Aleksic, Omar Touni, Aaron Feltham. Coach: Dragan Jovanovic.
 
KINA: Weiqing Ge, Lijun Yu, Bin Li, Li Li, Tianyi Dong, Zhongxing Liang, Junliang Guo, Junmin Xie, Yang Wang, Ning Pan, Chufeng Zhang, Nianxiang Liang, Fuihu Tan, Bin Jiang, Honghui Wu. Coach: Tianxiong Cai.
 
USA: Merrill Moses, Peter Varellas, Peter Hudnut, Jeff Powers, Adam Wright, Brian Alexander, Layne Beaubien, Tony Azevedo, Ryan Bailey, Tim Hutten, Jesse Smith, JW Krumpholz, Chay Lapin, John Mann. Coach: Terry Schroeder.
 
ITALIA: Fabio Baraldi, Zeno Bertoli, Valentino Gallo, Amaurys Perez, Matteo Aicardi, Deni Fiorentini, Massimo Giacoppo, Maurizio Felugo, Niccolò Figari, Pietro Figlioli, Alex Giorgetti, Niccolò Gitto, Federico Lapenna, Giacomo Pastorino, Stefano Tempesti, Christian Presciutti, Arnaldo Deserti, Stefano Luongo, Giacomo Bini. Coach: Sandro Campagna.
 
Osvajači medalja u dosad odigranim Svjetskim ligama:

2002. Patras:  1. Russia, 2. Spagna, 3. Ungheria
2003. New York:  1. Ungheria, 2. Italia, 3. USA
2004. Long Beach: 1. Ungheria, 2. Serbia/Montenegro, 3. Grecia
2005. Beograd:  1. Serbia/Montenegro, 2. Ungheria, 3. Germania
2006. Atena:  1. Serbia/Montenegro, 2. Spagna, 3. Grecia
2007. Berlin:  1. Serbia, 2. Ungheria, 3. Australia
2008. Genova:  1. Serbia, 2. USA, 3. Australia
2009. Podgorica: 1. Montenegro, 2. Croazia, 3. Serbia
2010. Niš:  1. Serbia, 2. Montenegro, 3. Croazia

Promotivna akcija u centru Firence:

Vezani članci:

Najava Superfinala svjetske lige 2010.
Najava Superfinala svjetske lige 2009.

8 komentara na “Superfinale svjetske lige, 21 – 26.6. 2011.”

 1. Samo da naglasim da je apsolutna neistina da je Zloković povrijeđen. Kapiten naše (CG) repke je jednom mom dobrom prijatelju rekao, da se Zloković nikome nije javio i da niko iz tima ne zna što je s njim i đe se nalazi. Znači nije povrijeđen i znači P€ ne računa na njega za ovo ljeto, a čini mi se i uopšte više ne računa na njega.

 2. Karac dok je bio u Juga nije mogao igrati u repki pored Dogasa iako je daleko bolji od njega jer je ovaj tada igrao u Mladosti. Kad je Frano presao u Mladost odma je zaigro za repku iako je sada 30% slabiji od vremena kad je igrao za Juga. Tako vam je to kod Rudica i u slucaju Buljo-Markovic i sada sa Suticem.

  Peris sudi za nagradu kao najposlusniji Peicin sudac. Sramotno.

 3. a koga bi vi izbacili tj, umjesto koga bi stavili sutića?

  ima jos nelogicnosti, i raznih interesa, Nižić sigurno nije drugi HR golman po kvaliteti, isto kao ni Paškvalin centar…

 4. sutić je uz jokovića i boškovića sigurno treći najbolji igrač desne strane u hrvatskoj. s obzirom da joka i bošković ne mogu igrat 32 minute po utakmici onda svakako ima mjesta i u 13.

  a da ne govorim da nije pozvan među 31 igrača.

  nižić je treći golman hrvatske po kvaliteti (ako izuzmemo vićana koji više ne konkurira), iza pavića i volarevića. nitko više nije bolji od njega. zašto nema vole ne znam.

  treća nelogičnost je paškvalin, jer su i premuš i pavlović bar duplo bolji od njega, isto nisu pozvani uopće na pripreme.

  i 4. nelogičnost je buljo jer od njega ima dosta boljih igrača. čak i bekova, ali on ionako ne igra beka u reprezentaiji s obziom da se ni na SP ni na EP, gdje je on bio u sastavu, niti jednom nije dogodilo da nam sva tri beka koji su prije njega izlete van s 3 osobne. na EP ga je rudić kostio po 5 minuta u prosjeku (nabio minutažu protiv turaka) gdje niti jednom nije bio prvi bek u postavi, nego bi igro uz bušlju, burića ili obradovića.

  i apsolutno se slažem s nk, karač je dok je bio u juga do 2006. bio bolji igrač nego danas. a ne da nije bio u postavi reprezentacije, znači u 13 na velikim natjecanjima, nego niti jednom nije bio niti na pripremama.

  picek, prvi koga bi izbacio je buljo, a sutić je bolji na desnoj strani od karača.

  1. Potpisijem.
   Frano je i vracen doma da mijena na vanjskom desnom Sutica i na lijevo Pava.
   Rudic izgleda mora lagano titrat m… zagrebackom lobiju.

 5. Ima dosta nelogicnosti u odabiru igraca za ovaj turnir ali jedna iznad svih je paskvalin. Pa taj polu igrac da mu nije oca koji ga nadzire po Rijeci pa cak i na treninzima (tako se prica) vec bi davno otpao i iz primorja a kamo li dosao u repku. Kada je jedan takav dospio tu onda je interes pojedinca nadvladao inters cijeline i to sigurno ne vodi dobrome. Premus nece u repku,za pavlovica ne znam ali Krapic je mladji puno od Paskvalina i mislim da je bolji.To je maslo lobija iz Zg-a. Nadam se da ce to biti ok ali ne mirise tako.

  1. Pitanje je isto zašto Premuš neće u repku, zašto mu je dolaskom Rudića reprezentativna karijera tako naprasno prekinuta nakon nekoliko natjecanja na kojima je bio (EP Kranj, OI Atena….)
   Mislim da i za njega i za Pavlovića treba biti mjesta u najmanju ruku na pripremama, ako ne i na natjecanjima. Što se tiče desne strane, osobno mi je žao Frankovića i njegove ozljede nakon koje ga Rudić više ne zove, iako ovaj uopće ne igra tako loše. Činjenica je da je prije ozljede bio jedan od najubojitijih golgetera repke, te vjerujem da još ima što za reći. Treba također znati da je on niti godinu dana stariji od npr. Sutića. Mislim da nije još za (reprezentativnu) penziju