Prva dva dana 15. FINA juniorskog prvenstva Svijeta za muške u vaterpolu 2009 / Šibenik – Croatia

    Riječ je o natjecanju za ’91. godište i mlađe. Natjecatelji su podijeljeni u 4 skupine po 5 ekipa, osim skupine C gdje su 4 ekipe, nakon odustajanja Meksika.
    Sve utakmice se igraju na generalno obnovljenom otvorenom plivalištu u šibenskoj Crnici. Utakmice počinju u jutarnjem terminu od 09,00 do 11,40, i u popodnevnom od 16.30 do 20,30. Službena stranica natjecanja je www.jwc-croatia09.com.

    Kako nisam bio na obnovljenom plivalištu na otvorenju natjecanja, večer prije, iz radoznalosti sam pogledao prve dvije četvrtine prve utakmice natjecanja Iran-Egipat. Iranci su inače azijski prvaci, te sam očekivao nešto drukčiju utakmicu. Selektor im je (ne i trener) Neven Kovačević. Međutim, Egipćani su vrlo brzo uspjeli realizirati tjelesnu nadmoć (već i jači za broj). Spuštali su loptu dosta uspješno na centra, a i bolje su plivali za 10-2 na kraju. Slijedeće utakmice nisam gledao. Grci su lagano dobili Portoriko 22-2, a Brazil nešto teže Novi Zeland 9-6.
    Poslijepodne je Italija (za koje se priča da su dosta dobri, blizu čak i medalje) lagano dobila Uzbekistan 28-1. Nakon toga su igrali Španjolci i SAD. Tu sam se uključio kod 2-2. Igralo se gol za gol, dosta izjednačeno, odlučivale su sitnice u finišu, jednako su mogli slaviti i Španjolci. Odlučio je udarac s lijeve strane, s igračem više, na 1’30 do kraja. Trener im se i previše mislio sa zvanjem TO, potrošili su 7 sekundi, ali su nakon par prebačaja zabili. U slijedećoj utakmici Kanađani su protiv Francuza bili dogovi po bukmejkerima. Plaćalo se čak 4.44. Očito su uzeli u obzir da su Francuzi lani na EP bili sa samo dvije pobjede 8. u Europi. Ili nisu uzeli u obzir da su Kanađani na Panameričkim igrama proljetos bili drugi, izgubivši u finali 1 razlike od SAD.
    Tu sam i ja imao nešto sitno uplaćeno, tako da sam utakmicu gledao iz nešto drukčijeg aspekta. U početku se igralo dosta izjednačeno. Čak su mi Francuzi djelovali ozbiljnije. Centar im je bio jači, a Kanađani su bili izgurani na 4 metra. Kad su falili kontru 1-0, pobojao sam se. Ipak, Francuzi nisu uspjevali preko zone do centra, koji se ispalo je tako, vrlo brzo potrošio. Uz to se razbranili vratara Kanade koji nije primio gola do 10-12 minuta prije kraja utakmice. Mislim da je imao 12 obrana za redom. U napadu su Kanađani uspjevali dobivati izbačaje iako im je centar stajao nešto više. Sve ih je išlo, te su došli do nevjerojatnih 9-0. Tu su stali, trener im je uveo par rezervi tako da su Francuzi zadnjih 10 minuta dobili sa 7-2. Konačno dakle 11-7.
    U slijedećoj i poslijednjoj utakmici prvog dana, Australci su demolirali Slovake 15-1. Fizički su možda i najjači na turniru. Odlično plivaju, stvaraju kontre. Presing im je bio impresivan. Slovaci su bili izgurani u prosjeku na 6 metara od vrata. Sve im se svodilo na šuteve iz faula. Australci nemaju nekog težeg centra, dosta se guraju i često uplivavaju, tako da su imali dosta kontrafaulova na toj poziciji.
 
    Dan drugi. Prve 4 utakmice nisam gledao. Evo rezultata. Italija – Brazil velikih 15-3. Zatim Mađari su sa čak 37-2 dobili Uzbekistan, i tako vjerojatno osigurali prvo mjesto u skupini u slučaju da odigraju neriješeno s Talijanima. Grčka je pak iznenađujuće rezultatski neuvjerljivo odigrala sa Irancima. Slavili su sa samo 7-4. Popodne Kanađani uzimaju bod Australcima. Nisam gledao, ali uspjeli su preokreniti 7 minuta prije kraja 6-8 u 9-8. Australci su bod iščupali 12” prije kraja utakmice. Osobito im je raspoložen bio Bicari, s 5 pogodaka (ali iz 12 šuteva). Svu odgovornost pri udarcu im u biti imaju samo 3 igrača koji su potrošili 22 od 28 udaraca. Zanimljivo da su samo 3 puta postavili igrača više, i ni jedan put nisu zabili. Crnogorci su Portoriko dobili 19-2, ali po priči nisu ganjali rezultat nego su dali priliku svima.
    Srbija i SAD su odigrali dobru utakmicu. Srbijanci su se predstavili u boljem svjetlu. Imaju bolje šutere i centre. Vratar im nije neka sila – samo 3 obrane. Istina, obrana im je na visini, i samo je 8 udraca išlo u vrata. Ukratko, vrlo brzo je bilo 6-2 i 7-3. Ipak, SAD kažnjava prerano opuštanje i vraćaju se na gol razlike na 2 minuta prije kraja. Srbijanci odlučujući gol zabijaju ipak na vrijeme u predzadnjem napadu.
    Hrvatska je protiv Slovaka prilično namučila gledatelje. Slovaci se držali u egalu do zadnje četvrtine, kad su fizički potpuno pali. Prije toga, zabili su 5 komada a samo jednom su dobili izbačaj na centru kad je krivi igrač ostao na beku. Naši su ih stalo držali visoko, ali bez prave kontre. Slovaci su izbačaje dobivali na vanjskim pozicijama i početku su imali čak 3 realizirane takve situacije, svaki put s desne strane. Imaju solidnog ljevaka koji je zabio prva dva od 10 udaraca.
    U obrani su igrali zonu, ali svejedno su centri dobivali izbačaje slovačkih bekova. Realizacija igrača više nam nije bila sjajna, sveukupno ipak solidnih 8-16, ali vjerojatno na račun čak 3 ili 4 gola u zadnjoj četvrtini. Za nas su najviše zabili Ivanković (4/9) i Milaković (3/4). Ivanković iako malen, ima solidan udarac i zadnje dodavanje. Milaković je bio sjajan na beku, i jedini je izvana (10 od 26 udaraca nije išlo u vrata na zonu) osim Ivankovića imao pristojan udarac. Centri su nam i opet dobri, imali su pozicije, ali nisu mogli previše na mrtvu zonu. Ostali se nisu previše istakli. Najviše su osim spomenutih i drugog centra Pavlovića u igri bili Bautović, Vlahović i Kolar. Na kraju je i Macan (’93.) dobio 2 minute. Selem je možda mogao malo bolje reagirati kod prvih par golova.
    Sve u svemu, nadam se da će mo se dizati kako turnir bude napredovao. Nisam gledao Mađare (lanjske prvake Europe, ove godine neobjašnjivo slabe na turnirima), Talijane, Crnogorce i Grke tako da je prerano govoriti o favoritima. Ima već ocijena da je ovo nikad izjednačenije prvenstvo. Mislim da ako naši ne budu imali problema s Kanađima i Australcima da se mogu nadati medalji. Večeras su na redu Kanađani, kojima bi trebalo stisnuti trojac u napadu. Nastavak večeras..
 
 

Jedan komentar na “Prva dva dana 15. FINA juniorskog prvenstva Svijeta za muške u vaterpolu 2009 / Šibenik – Croatia”

  1. ovaj mali Ivankovic zabija i zabija, 8 golova u 2 utakmnice, jos stigne podijeliti i asistencije…