20. OBIČNI PREKRŠAJI

 

20.1. Obični prekršaj je bilo koji od slijedećih prekršaja (20.2. do 20.18.) za koji mora biti dosuđeno slobodno bacanje za protivničku ekipu.

PRIPOMENA:
Suci moraju dosudivati obične prekršaje u smislu pravila ne dozvoljavajući ekipi u napadu da dođe do prednosti. Uz sve to suci moraju uzeti u obzir posebne okolnosti u 7.3. (prednost).

20.2. Krenuti s golne linije na početku četvrtine prije znaka suca. Slobodno bacanje mora se izvesti s mjesta gdje se nalazi lopta ili ukoliko lopta od strane suca nije ubačena u igralište, slobodno se bacanje izvodi sa linije polovice igrališta.

20.3. Pomagati suigraču na početku četvrtine ili bilo kada za vrijeme utakmice.

20.4. Držati se ili odbiti od vratnica ili od nosača vratnica, držati se ili odbiti od stranica bazena za vrijeme igre, držati se za granice igrališta osim na početku četvrtine.

20.5. Aktivno sudjelovati u igri stojeći na dnu bazena, hodati u tijeku igre ili se odbijati od dna bazena držeći loptu ili napadati protivnika. Ovaj članak ne primjenjuje se za vratara unutar 5 m.

20.6. Napadnut potopiti ili držati cijelu loptu pod vodom.

PRIPOMENA: Obični je prekršaj, napadnut potopiti ili držati loptu pod vodom čak i kada igraču koji je u posjedu lopte protivnički igrač potisne ruku i potopi zajedno s loptom (slika 3.). Nije bitno što je lopta potopljena protiv volje igrača. Bitno je da je prekršaj dosuđen protiv igrača koji je bio u kontaktu s loptom u trenutku potapanja. Važno je zapamtiti da se prekršaj može dogoditi samo ako je igrač potopio loptu napad- nut. Prema tome, kada vratar iskoči visoko iz vode da bi obranio udarac i padajući u vodu potopi loptu, nije učinio prekršaj Ali ako nakon toga drži loptu pod vodom napadnut od protivnika, učinio je povredu ovog članka i ako je ovim onemogućio postizanje eventualnog pogotka, mora se dosuditi kazneno bacanje po 22. 2.

 


Slika 3.


20.7. Udariti loptu stisnutom šakom. Ovaj članak se neće primijeniti za vratara kada je unutar prostora 5 m.20.8. Igrati ili dodirnuti loptu objema rukama istovremeno. Ovaj članak se neće primijeniti za vratara kada je unutar prostora 5 m.


20.9. Ometati ili na drugi način ograničavati slobodne pokrete protivnika koji ne drži loptu, uključujući plivanje po ramenima, leđima ili nogama pro- tivnika. “Držati” loptu znači podignuti, nositi ili dodirivati loptu, ali voditi loptu ne smatra se držanjem lopte.

PRIPOMENE:
Prvo što sudac uzima u obzir da li protivnik drži loptu, jer ako on to radi, igrač koji ga ometa ne može biti kažnjen. Jasno je da igrač drži loptu ako je drži iznad vode (slika 4.).

Slika 4.


Igrač također drži loptu, ako pliva držeći je u ruci ili je u dodiru s loptom dok je ona na površini vode (slika 5.). Plivanje s loptom (vođenje lopte), kao što je prikazano na slici 6. ne smatra se držanjem lopte.


Slika 5. Slika 6.


Česti oblik ometanja je kada igrač pliva preko protivnikovih nogu (slika 7.) što ga usporava i spriječava rad nogu. Drugi oblik je plivanje po protivnikovim ramenima. Treba imati u vidu da prekršaj ometanja može učiniti i igrač koji posjeduje loptu. Na primjer slika 8. pokazuje igrača koji jednu ruku drži na lopti, a drugom pokušava odgurnuti protivnika, da dobije više prostora za sebe. Slika 9. pokazuje igrača u posjedu lopte koji ometa svog protivnika gurajući ga natrag glavom. Treba voditi računa o slikama 8. i 9. jer bilo koji pokret igrača u posjedu lopte može biti udarac ili čak grubost. Slike prikazuju ometanje bez grubih pokreta. Igrač može također učiniti prekršaj ometanja i bez posjeda lopte ili dodirivanja. Slika 10. pokazuje igrača koji namjerno blokira protivnika svojim tjelom i raširenim rukama onemogućuje pristup lopti. Ovaj prekršaj se najčešće događa u blizini granica igrališta.Slika 7. Slika 8.
Slika 9. Slika 10.


20.10. Gurnuti ili odgurnuti se od protivnika koji ne drži loptu.

PRlPOMENA: Guranje se može dogoditi na različite načine, uključujući rukom (slika 11.) ili nogom (slika 12.). U prikazanim slučajevima kazna je slobodno bacanje za obični prekršaj. Medutim suci moraju voditi računa da razlikuju guranje nogom od udarca nogom koji postaje prekšaj za isključenje ili čak grubost. Ako je noga bila već u kontaktu s protivnikom u početku pokreta, onda je to ponajčešće guranje, ali ako je ‘pokret’ počeo prije takvog kontakta s protivnikom onda se može smatrati kao udarac.

 

Slika 11 Slika 12.


20.11. Za igrača ekipe u posjedu lopte, kada učini prekršaj po 20.9. (ometanje protivnika) ili 20.10. (gurnuti ili odgurnuti se od protivnika) prije izvedenog slobodnog, golnog ili kornerskog bacanja.

20.12. Nalaziti se u prostoru 2 m od protivničke golne linije, osim kada se igrač nalazi iza linije lopte. Ne smije se smatrati prekršajem ako igrač drži loptu unutar prostora 2 m i doda loptu suigraču koji je iza linije lopte, a ovaj odmah puca na gol, prije nego što je dodavač napustio prostor 2 m.

PRlPOMENA:
Ako suigrač ne puca na gol, dodavač lopte mora odmah napustiti prostor 2 m da izbjegne kaznu po ovom članku.

20.13. Izvesti kazneno bacanje drugačije od propisanog načina.

PRlPOMENA:
Vidi 23.4. za način izvođenja kaznenog bacanja.

20.14. Pretjerano zadržavati izvođenje slobodnog, golnog ili kornerskog bacanja.

PRIPOMENA:
Vidi pripomenu za 16.2.

20.15. Kada vratar prijeđe ili dodirne loptu izvan vlastite polovice igrališta.

20.16. Uputiti loptu izvan granica igrališta, uključujući i odbijanje lopte od zidova iznad površine vode.

20.17. Ako ekipa drži loptu duže od 30 sekundi stvarne igre i ne puca na protivnički gol. Mjeritelj vremena koji mjeri vrijeme posjeda lopte poništit će vrijeme:

a) kada lopta napusti ruku igrača koji puca na gol. Ako se lopta odbije u igru od vratnice, grede ili vratara vrijeme posjeda lopte ne smije se mjeriti dok lopta ne dođe u posjed jedne od ekipa;

b) kada lopta dođe u posjed protivničke ekipe. “Posjedovati” ne znači dodirnuti loptu u letu prema protivničkom igraču;

c) kada se loptom počne igrati nakon dosuđenog prekršaja za isključenje, prekršaja za kazneno bacanje, golnog, kornerskog ili neutralnog bacanja.

Vidljivi mjerni sat mora pokazivati opadajuće vrijeme (to jest, pokazivati koliko je vremena preostalo).

PRlPOMENA:
Mjeritelj vremena i suci će odlučiti da li je upućen udarac na gol ili ne, ali suci moraju imati konačnu odluku.

20.18. Odugovlačiti igru.

PRIPOMENE:
Sucu je uvijek dozvoljeno dosuditi obični prekršaj po ovom članku i prije nego što istekne 30 sekundi posjeda lopte.
Ako vratar, koji je jedini igrač svoje ekipe u svojoj polovici igrališta dobije loptu od svojeg suigrača koji je u drugoj polovici igrališta mora se dosuditi odugovlačenje igre.
U posljednjoj minuti susreta suci moraju biti sigurni da postoji namjera odugovlačenja igre prije nego što primjene ovaj članak.

>