23. KAZNENA BACANJA

 

23.1. Kazneno bacanje će izvesti bilo koji igrač ekipe za koju je dosuđeno, osim vratara, a s bilo kojeg mjesta na protivničkoj liniji 5 m.
 
23.2. Svi igrači moraju napustiti prostor 5 m i moraju biti najmanje 2 m udaljeni od igrača koji izvodi bacanje. Sa obje strane igrača koji izvodi bacanje, igrač obrambene ekipe ima pravo prvi zauzeti položaj. Vratar obrambene ekipe mora zauzeti položaj između vratnica tako da niti jedan dio njegovog tijela na površini vode nije ispred  linije gola. Ukoliko je vratar izvan igre drugi igrač smije zauzeti položaj vratara; ali bez njegovih povlastica i ograničenja.
 
23.3. Kada je sudac, koji kontrolira izvođenje bacanja, uvjeren da su igrači u ispravnom položaju dat će znak za izvođenje kaznenog bacanja zviždaljkom i istovremenim spuštanjem ruke iz okomitog u vodoravni položaj.
 
PRIPOMENA:
Spuštanje ruke istovremeno sa zviždukom omogućava u svim uvjetima čak i pored velike buke gledatelja izvođene bacanja u skladu s pravilima. Kada je ruka podignuta igrač koji izvodi bacanje će se koncentrirati jer zna da će zvižduk odmah uslijediti.
 
23.4. Igrač koji izvodi kazneno bacanje mora dirati loptu i odmah pucati u neprekinutom pokretu direktno prema golu. Igrač može izvesti bacanje podizanjem lopte iz vode (slika 23.), ili držanjem lopte u podignutoj ruci (slika 24.) i smije izvoditi na način da je leđima okrenut golu, u pripremi bacanja, pod uvjetom da pokret ne smije biti prekinut prije nego što lopta napusti ruku.

Slika 23.                               Slika 24.

 
PRIPOMENA:
Ne postoji ništa u pravilima što bi spriječilo igrača da izvede bacanje leđima okrenut golu dok puca ”poluvijak” ili ”šraubu”.
 
23.5. Ako se lopta odbije od vratnice, grede ili vratara i ostaje u igri, nije potrebno da loptom igra ili je dodirne drugi igrač prije postizanja pogotka.
 
23.6. Ako  istovremeno kada, sudac dosudi kazneno bacanje, mjeritelj vremena označi signalom kraj četvrtine, svi igrači osim igrača koji izvodi kazneno bacanje i vratara obrambene ekipe moraju napustiti vodu prije izvođenja kaznenog bacanja. U ovoj prilici, ako se lopta odbije u igralište od vratnice, grede ili vratara ostaje ”mrtva”.