5. EKIPE I ZAMJENE

 

5.1. Svaka ekipa se sastoji od 7 igrača, od kojih 1 mora biti vratar koji nosi vratarsku kapicu, i ne više od 6 pričuvnih igrača koji se mogu prema potrebi zamjenjivati. Od ekipe koja igra s manje od 7 igrača ne smije se zahtijevati da ima vratara.
 
5.2. Pričuvni igrači, zajedno sa trenerima i službenim osobama ekipa, s izuzetkom glavnog trenera, moraju zajedno sjediti na klupi i ne smiju napuštati klupu od početka igre, osim između četvrtina ili tijekom time – outa. Glavnom treneru ekipe u posjedu lopte biti će dozvoljeno kretanje do linije 5 metara u bilo koje vrijeme. Ekipe smiju promijeniti strane i klupe samo u poluvremenu i prije početka drugog nastavka produžetka. Obje klupe sa pričuvama smještene su na suprotnoj strani od zapisničkog stola.
 
5.3. Kapetani moraju igrati i oni su odgovorni za dobro ponašanje i disciplinu ekipe.
 
5.4. Igrači moraju nositi neprovidne kostime (gaćice) ili kostime (gaćice) s posebnim dodatkom. Prije ulaska u igru moraju odstraniti sve predmete koji mogu prouzročiti povrede.
 
5.5. Igrači ne smiju biti namazani po tijelu mašću, uljem ili sličnim sredstvom. Ako sudac prije početka utvrdi da je upotrebljeno to sredstvo, mora naložiti da se isto odmah odstrani. Početak utakmice se ne smije odgoditi da bi se sredstvo odstranilo. Ako se ovaj prekršaj utvrdi poslije početka igre, taj igrač mora biti isključen do kraja utakmice, a zamjena može ući odmah u igru na mjestu za ulazak kod vlastite golne linije.

 
5.6. U svako vrijeme tijekom igre igrač smije biti zamjenjen nakon što je napustio igralište na mjestu za ponovni ulazak kod vlastite golne linije. Zamjena smije ući u igralište sa mjesta za ponovni ulazak čim igrač vidljivo dopliva na površinu vode u prostoru za ponovni ulazak. Ukoliko je vratar zamijenjen na temelju ovog članka, zamjena mora nositi vratarsku kapicu. Zamjena se po ovom članku ne može obavljati od vremena kada je dosuđeno kazneno bacanje do trenutka izvođenja kaznenog bacanja, osim ako je zatražen time-out.
 
5.7. Zamjena smije ući u igralište sa bilo kojeg mjesta:

a) za vrijeme odmora između četvrtina i bilo kojeg nastavka produžetaka; b) nakon postignutog pogotka;

c) za vrijeme time-out-a,

d) da bi zamijenio igrača koji krvari ili je povrijeđen.

 
5.8. Zamjena mora biti spremna ući u igru bez odugovlačenja. Ukoliko zamjena nije spremna, igra će se nastaviti bez njega, a on može ući u svako vrijeme sa mjesta za ponovni ulazak kod vlastite golne linije.
 
5.9. Vratar koji je zamjenjen, ukoliko se vrati u igru, smije igrati na bilo kojem mjestu.
 
5.10. Ukoliko se vratar mora povući iz igre zbog zdravstvenih razloga, suci moraju dozvoliti da ga trenutno zamjeni jedan od igrača, a koji će staviti vratarsku kapicu.