6. SLUŽBENE OSOBE

 

6.1. Za FINA natjecanja službene osobe su dva suca, dva golna suca, mjeritelji vremena i tajnici, svaki sa slijedećim ovlaštenjima i dužnostima. Navedene službene osobe trebaju biti prisutne uvijek kada je moguće i za ostala natjecanja osim, na utakmicama koje sude dva suca bez golnih sudaca. Tada suci moraju preuzeti njihova ovlaštenja i dužnosti (bez navedenih davanja znakova) kao što stoji u 8.2.
 
PRIPOMENA:
Ovisno o stupnju važnosti utakmice igru mogu voditi ekipe od četiri do osam službenih osoba kako slijedi:

     a) Suci i golni suci

Dva suca i dva golna suca ili dva suca bez golnih sudaca ili jedan sudac i dva golna suca;
 
    b. Mjeritelji  vremena i tajnici:

S jednim mjeriteljem vremena i jednim tajnikom:
Mjeritelj vremena mora mjeriti vrijeme kontinuiranog posjeda lopte za svaku ekipu kako je opisano u 20.17. Tajnik mora mjeriti točno vrijeme trajanja stvarne igre, time out-a i odmore između pojedinih četvrtina. Također mora mjeriti vrijeme trajanja isključenja igrača koji su isključeni iz igre prema pravilima. Mora voditi zapisnik utakmice kao što je navedeno u 10.1.
S dva mjeritelja vremena i jednim tajnikom:
Mjeritelj vremena br.1 mora mjeriti točno vrijeme trajanja stvarne igre i odmore između pojedinih četvrtina. Mjeritelj vremena br.2 mora mjeriti vrijeme kontinuiranog posjeda lopte za svaku ekipu kako je opisano u 20.17. Tajnik treba voditi zapisnik utakmice i obavljati sve dužnosti navedene u 10.1.
S dva mjeritelja vremena i dva tajnika:
Mjeritelj vremena br.1 mora mjeriti točno vrijeme trajanja stvarne igre, time out-a i odmore između pojedinih četvrtina. Mjeritelj vremena br.2 mora mjeriti vrijeme kontinuiranog posjeda lopte za svaku ekipu kako je opisano u 20.17.
 
Tajnik br. 1 mora voditi zapisnik utakmice kao što je navedeno u 10.1./a.
Tajnik br. 2 mora obavljati dužnosti navedene u 10.1. b/ c/ i d/, a koje se odnose na nepravilan ponovni ulazak isključenog igrača, nepravilan ulazak zamjene, isključenje igrača i treću osobnu grešku.