VRIJEME OČAJA I VRIJEME SLAVE

    Čak i u sportskim novinama interesantni su ljubavni odnosi. Koga ne bi zanimalo s kim trenira Ana Kournikova, na primjer ?! Stoga se ovaj članak bavi upravo tom tematikom.
    U pogledu tzv. ljubavno-emotivnih odnosa svako vrijeme nosi svoje…faze zbunjenosti, faze bahatosti, faze očaja, faze monotonije…
    Možda je u tom pogledu najinteresantnije studentsko doba, kad stvari često izgledaju upravo suprotno nego što realno jesu, i kad neki doživljavaju zvjezdane trenutke, dok drugi istovremeno zapadaju u depresije…


    Eto, u ovoj se dobi praktički možeš zaljubiti u bilo koga, jer želiš voljeti i biti voljen, jer ti se čini da ljubav nema granica i da se suprotnosti privlače. A objekt ljubavi može biti ne baš sigurni ulog na ruletu kod Savskog mosta, makar igrali 5 puta na 4 broja.
    Jer suprotnosti mogu biti zanimljive, ali samo u nebitnim stvarima…i suprotnosti vremenom udaljavaju, a ne čine život zanimljivijim. A i ljubav ima granica, iz jednostavnog razloga što su neke stvari nespojive, barem dugoročnije.  
    Osobito su značajne razlike muških i žena u ovom razdoblju. Na neki način, žene su uistinu “zrelije” u studentskoj dobi. Jer muškarac, sukladno njegovoj ulozi “ratnika” ili “viteza” (koja mu se u životu nameće kao pripadniku muškog roda), već tad “mora” biti jak i nepokolebljiv, kad to uopće nije u stanju, i kad mu treba sigurnost iznad svega. Zato se ne treba čuditi kad vaš željeni muškarac u toj dobi odabere za partnericu nešto stariju curu, koja mu može pružiti osjećaj sigurnosti, a koja je neke “vještine” već stekla.
    Muškarac je “lovac” u igri nalaženja partnerice, a mlad,  nesamopouzdan i nedefiniran, naprosto “mora” moći pet stotina puta biti odbačen, ne zato što nekoj curi nije dopadljiv, nego zato što cura često ne zna što hoće, ili ne želi biti lak plijen, ili misli da može i više i bolje i drugačije… Pa ti budi muškarac, ako se ne uživiš u ulogu “nekakvog klauna”! Za prosječne muške je zato ovo studentsko doba vrijeme frustracija i očaja.
    U studentskoj dobi svi se jedni drugih boje, i jedni i drugi često krivo tumače obostrane signale: na primjer, nekoga se može smatrati “umišljenim” upravo zato što je nesiguran ili suzdržan (a netko može biti takav jer sebe podcjenjuje). Netko je, nasuprot, totalno površan i lakomislen, pa djeluje samouvjereno, dopadljivo, prijemljivo, pa ima priliku uživati u razdobljima neprimjerene slave.
    Za žene je studentsko i predstudentsko doba najveće doba slave, jer nije čudno što i zbog fizičkog izgleda i još uvijek pozitivnog pristupa privlače pažnju muških likova razne dobi. I tako prosječna djevojka tokom tih 5-6 godina misli da je cijeli svijet njezin i da su joj sve mogućnosti otvorene i da će to trajati vječno. Premda je malo karikirano, za njih postoji samo trenutak između vjerovanja da je cijeli svijet njihov i spoznaje da je njihovo vrijeme prošlo, da muškarci sad gledaju mlađe, da sad ne privlače pažnju kao nekad… Pa njima često nastupi vrijeme kompromisa, očajničkih potraga za “mužem”, ganjanja karijere (ili karajere), dakle odabira što manjeg mogućeg zla, a što bolje «trajne investicije». E, odoše ideali u «vazduh» ?
    A muškarcima s dobi “cijena” raste…naravno, do određene granice…jer oni godinama stječu realno samopouzdanje i sve više nalikuju na muškarce iz bajke. Pa tad za njih dolazi vrijeme slave. Ali u još starijoj dobi za oba spola sve to dođe na isto, poželjnost opada, a neke stvari vidiš u startu (pa ti se ne da previše gnjavit a znaš da je trud vjerojatno uzaludan). Pa postaje najvažnije je da te ne obuzme tupilo i tužni kompromisi u stilu “treba se s nekim bit”…
    Premda u suštini, u bliskim odnosima, ljudi samo trebaju biti sposobni uistinu prihvatiti jedni druge kakvi jesu, bez da ih žele mijenjati ili osuđivati… A svatko ima svoj razvojni put i neke se stvari uistinu ne može predvidjeti unaprijed.

    Kako smo rekli suštinske stvari o ovom pitanju, za kraj jedna reklama…nevezana uz temu. Nekad u prošlosti, švedski tenisač Bjorn Borg i njegov brat (ne znam da li ga realno ima) pili su neko nedefinirano pivo. I kako su uvijek izlazili zajedno, u kafani su ih zvali “two” (TU) Borg. Tako su tu pivu nazvali TUBORG. Dakle, ako očajavate, nemojte piti bilo što da biste manje patili. Pijte TUBORG, od njega će vas sigurno boljeti glava.