ZA KOGA DA NAVIJA HRVAT IZ BOSNE I HERCEGOVINE KADA IGRAJU BiH I HRVATSKA?

– Za koga da navija Hrvat iz Bosne i Hercegovine kada igraju BiH i Hrvatska? – uleti pitanje prijatelju od prijatelja dok su sjedili na zidu između Zapadnog i Istočnog Mostara.
– Zajebano je to pitanje, pomalo je, kako da kažem, filozofsko – odgovori Milan – u nazivu BiH se krije Hercegovina, a ja sam Hrvat. To ti je čista, kako da kažem, filozofija, isto štono se kaže, da se ne može prdnut i stisnut.
– Ali kad bi ti neko prislonijo pištolj i reko, moraš ili prnut ili stisnut, a ako ostaneš u dvojbi, moraćeš skočit s mostarskog na radnički skok, a mislim da znaš što je to radnički skok, kad prsa jebeno bole, i sa peset cenata, a ne sto i peset metara koliko je ovo naše znamenje, a, šta bi jonda reko? – upita Miro zvani Internacionale jer je uporno tvrdio, da je puno ime Intera, Internazionale, za što u Mostaru, bogami, nitko nikada nije čuo.


– Ček da malo razmislim, uvatio si me sad, znaš – Milan će zamišljeno – baš je to pitanje, štono bi se reklo, filozofsko – doda sebi u bradu.
Prođe dosta vremena, da vam pobližim, tri Nagiba, a to nije baš uobičajeno ime u Mostaru, spustila su se, dok je Milan razmišljao,  niz nagib do Neretve, da zapale.
I taman kad se mrak počeo spuštati na mostarsku kotlinu, Milan ispali:
– Za znanost, Internacionale, dabome, Hrvat iz BH-a treba navijati za znanost!
– Kakvu, bolan, znanost? – začuđeno će ovaj.
– Objasnit ću ti – krene Milan – znaš Eugena, to ti je onaj sin od Fasade. E pa moraš ga znat, ako znaš Fasadu. Fasada jedina u Mostaru ima nekretnine u množini. Kupio joj Andreas kao alimentacijski polog…
– Znam ga, kako ga ne znam – prekine ga Internacionale – dobio je ime po evropskoj uniji, jel da? Fasada se na ljetovanju u Makarskoj poprčila sa Andreasom iz Švicarske, a bili, jebiga, plodni dani i zanjela. Mislila se jadna koje će mu ime da dadne, taj nije bio muslimanske vjere, pa se sjetila da je iz EU, i da su mu geni iz EU također, pa sinu dala ime Eugen, a to ime može značit više vjera, jel tako?
– Dakako – složi se Milan – vidim da ga znaš, e pa da nastavim zašto za znanost. E pa radi Eugena, upravo.
– ?
– Znaš da je Eugen pametan momak, ipak za razliku od nas, ima gene iz Evrope, ali ima i balkanske gene, pa tako i mane, kockar je, znaš?
– Znam.
– Znaš li kad su ono igrali Velež i Zrinski? Zrinski prvi na tablici, Velež zadnji, ali igra se pod Bijelim brijegom, Velež domaćin, koeficijent 1.05 na Velež da će dobit, a Velež zadnji, razumiš? I dođe Eugen do poslovođe kladionice i kaže da tu nema logike, i da se ovo kosi sa svim mogućim zakonima matematike i fizike, i da će ako ga ne poslušaju i to ne promijene, on dignut strašnu lovu. A poslovođa mu odgovori da neka ne sere, da šta on zna, da on nema pojma da gost nikada u povijesti Premijer lige nije dobio utakmicu, a Premijer liga se igra godinama… Ali Eugen bješe uporan i uplati Fasadine nekretnine na pobjedu Zrinskog, lidera na tablici, jer mu to bješe nekako logično, nimalo, kako da kažem, filozofski, to, zašto je autsajder kad je lider. I jebo mi ti mater, stvarno Zrinski pobijedi 1-0, iako je Velež imo tri penala, dva obranila stativa, a jednoga, ne bi vjerovo, ptica. I obogati se, a svi vikaše da kako je to mogo znati. Kako je mogo znati za ovaj povijesni trenutak? A on je odgovaro da je to znao – znanstveno. Eto zašto mi Hrvati trebamo navijati za znanost kada igra Hrvatska i BiH. Da se obogatimo.

BONUSTRACK
    Malo je poznato da je na mostarskom zidu, između Istočnog i Zapadnog Mostara, svirao Pink Floyd svoj legendarni album The Wall. Taj je koncert bio dan prije utakmice Veleža i Zrinskog. U publici je bio i Eugen. Njegovi geni su voljeli muziku iz EU. Slušao je Floyde, uživao i razmišljao kako će sutra na utakmicu staviti nekretnine na x. Legenda kaže da su Floydi u trenutku njegovih promišljanja izvodili pjesmu Careful with that axe Eugene, Eugen se prepao, odigrao dvojku, a ostalo je povijest.

3 komentara na “ZA KOGA DA NAVIJA HRVAT IZ BOSNE I HERCEGOVINE KADA IGRAJU BiH I HRVATSKA?”

  1. dok sam ovo čitao ovaj psihodelični text, vrtilo mi se po glavi da ovo ima veze sa Pink Floydom i naravno bio sam u pravu
    bolesno odlično !

  2. Bravo Marole.

    Dobar savjet za kladioničare ako Hrvatska i BIH budu igrali u dodatnim kvalifikacijama za SP u Južnoj Africi