Zvjezdane staze

    Cijela svjetska trekijevska zajednica je sa strepnjom i nestrpljenjem čekala novi nastavak Zvjezdanih staza. Strpnju su najviše uzrokovali foršpani koji su nagovještavali da bi sve to moglo bit Star wars look-a-like smeće bez one finoće kao kad recimo Pikard odluči napravit neku smicalicu s deflektorom pa zajebe mnogo moćnijeg neprijatelja, ali ni približno dovitljivog. A zašto s nestrpljenjem? Za to ne trebaju posebni razlozi, pa to su Zvjezdane staze!

    Priča počinje na dan Kirkovog rođenja. Pojavi se neki ogromni k…. iz kojeg izađe ogromni špicasti brod koji izgleda ko da su ga pravili tvorci Aliena, a sve to pred malim federacijskim brodićem. Ogromno govno zbomba federacijski brodić i naredi kapetanu da dođe na pregovore, on preda zapovjedništvo prvom časniku – Kirkovom ocu. Na ogromnom govnu pitaju kapetana za Spocka, kapetan nikad čuo, nakon čega ga pitaju za godinu, a nakon pristojnog odgovora dobrog kapetana spraše mu ogromnu šipku u stomak. Na federacijskom brodiću detektiraju da im je kapetan ubijen i pokušaju se obranit od velikog broda, ali im to ne uspije. Prvi časnik naređuje evakuaciju i trudnu ženu u trudovima (Kirkovu majku, njegovu ženu) otpreme u šatl koji skupa s ostalima napusti brod. Prvi časnik shvati da je jedini način da šatlovima omogući bijeg (a time i svojoj ženi i djetetu) da se samoubije s brodićem u veliki brod. Časnik to i učini baš u trenutku kad mu se sinčić rodi na šatlu – budući kapetan Kirk.
    To bi bio ukratko melodramatski početak filma. Kasnije saznamo da je taj čudni brod romulanski rudarski brod iz budućnosti koji je na krajnje čudan način završio u prošlosti. Naime, u budućnosti Romul se nalazi u opasnosti pred zvijezdom koja samo što nije postala supernova. U to vrijeme Vulkanci imaju tzv. «crvenu tvar» koja kad se zapali stvori crnu rupu. Oni pošalju Spocka da pođe do te zvijezde i lansira na nju crvenu tvar i napravi je crnom rupom i tako spasi Romul. Ali avaj, Spock zakasni, zvijezda eksplodira prije nego su se nadali i eksplozija uništi Romul. Spocku ne preostaje ništa drugo nego bacit crvenu tvar da usisa ostatke supernove. U to dođe taj romulanski rudarski brod čiji kapetan misli da je sve to Spockova krivica i počne mu napadat brod. Dok mu ovaj napada brod privuče ga novonastala crna rupa i počne usisavat zajedno s Spockovim brodom. Romulanski brod upadne u crnu rupu, a Spockov nekoliko sekunda kasnije. Romulanski brod završi u prošlosti, a ono što su Spocku sekunde kašnjenja za njima pri ulasku u crnu rupu, Romulancima je 25 godina kašnjenja u prošlosti. Romulanci nakon prolaska kroz crnu rupu se na nađu ispred broda Spockovog oca i to je početak filma. Nakon što zbombaju brod Spockovog oca, a ovaj se svojim brodom zabije u njih, čekaju 25 godina da se Spock pojavi da bi se osvetili …

To bi ukratko bila glavna okosnica filma.

    Treba napomenuti da su Romulanci doživjeli značajniji redizajn, u ovom filmu nemaju smiješna odijela s velikim kušinima na ramenima ko prije, nego su pravi bad-ass-motherfuckeri kako i priliči rasi koja je 3 puta snažnija od ljudske. Warp je skroz redizajniran i u njega ne ulaze postupno se rastežući ko u starim Stazama nego samo naprave bum! i odoše – što je isto ko i u Warsima.
    Scene akcije su pomalo hiperrealistične kao što su i ovi novi Ratovi zvijezda, ali srećom nije se previše zabrazdilo u ratove iako ima nekih scena što asociraju.
    Glumci su solidni, jedino je lik doktora malo iskarikiran, ali bi kritičari rekli da je sve u Stazama iskarikirano.
    Spock je prikazan tu kao mlad i s viškom osjećaja za jednog Vulkanca (budući da mu je majka žena [ženka ljudi]), a pogotovo se taj višak vidi prema Uhuri, koja je u filmu sex bomba i napaljena ko štuka.
    Ima, naravno, i dosta high-tech humora npr. dobra scena je na kraju kad je Enterprise blizu crne rupe i počne ga privlači, a Kirk se zadere da pođu u warp, na što će Čehov da su već u warpu, ali stoje u mjestu jer ih gravitacija crne rupe drži, hahaha (s ovim hahaha pokušavam sugestivno djelovat da i Vi cijenjeni čitatelji isto pomislite da je to smiješno).
    Zanimljivost je i scena struganja kad ostatak nekog broda struže po Enterpriseu. Struganja su uvijek dojmljiva, kao što su bila npr. u Voyageru kad je kapetanica ostala bez pola mosta i gledala u svemir kroz polje sile.

    Sve u svemu dobar film, preporučam.

    Najveći problem filma je natprosječno veliki broj fizikalnih nelogičnosti nedopustivih za film koji se želi nazivati Zvjezdanim stazama. Te djetinjaste gluposti možda prolaze kod obožavatelja Ratova zvijezda, ali tu nikako!

Neki primjeri:

teleporteri – dođe Spock iz prošlosti da im jednu formulu i odjednom mogu teleportirat s kraja na kraj kvadranta na brod u warpu! To nisu mogli ni Picard ni Janeway ni Sisko.

crvena tvar kad se zapali stvori crnu rupu – može proć

kad se tvori mala crna rupa, ona počne uisavat sve oko sebe – O.K.

kad su Romulanci bacili crvenu tvar na Vulkan gravitacija je skočila u nebesa – glupo, gravitacija crne rupe bi trebala ovisit samo o njenoj masi, dakle trebala bi bit ista ko što je imo planet prije nego ga je progutala mala crna rupa

crna rupa vodi neđe drugo – ma ajde, postoje neke teorije koje govore o toj mogućnosti, ali Spock sigurno ne bi prošo kroz nju u jednom komadu, možda bi i prošo u obliku prašine kad bi ga gravitacija crne rupe istrgala

na kraju crvena tvar se zapali i stvori crnu rupu ogromnog promjera u kojoj zapne Romulanski brod – totalno glupo, promjer crne rupe bi isto trebo ovisit o njenoj masi, a sumnjam da kubni metar crvene tvari (koliko je u vrh glave bilo) mogo ikako imat toliku masu

uništenje Vulkana – koliko se ja sjećam Vulkan nikad nije bio uništen, ali su se tvorci ovog filma dovinuli tome tako da su rekli da je ovo alternativne stvarnost u koju su ušli kroz crnu rupu

 

 

 

9 komentara na “Zvjezdane staze”

  1. Ajde mi molim te objasni nesto… Ako ona crvena tvar u dodiru s obicnom tvari stvara crnu rupu, u cemu je transportiraju. I ako ima tako veliku masu, kako to da ju mogu prevest brodom – posebno posto u filmu prenose kuglu promjera 1 metar, a dovoljna je kap da unisti planet?
    I mogao si vise u tekstu objasnit tvoj pojam “pity fuck-a”
    I gdje je slika Ante K. iz filma :)))

    1. a izgleda da je moras i zapalit da bi nastala crna rupa, a najvjerojatnije nema neku veliku masu nego ta novonastala mini crna rupa usisa prvo atome do sebe pa pomalo raste dok ne proguta planet, a pity fuck mi se cini vise interna zajebancija hehehe, a na Antu sam zaboravio, b/a me maltretiro pa sam bio pod stresom

  2. odlicno rade, ali mislim da si malo previse kritican s ovim na kraju…

    i mislim da si falio kad na kraju 3 paragrafa spominjes spokovog oca, mislim da se radi i kirkovom ocu