Crna Gora nakon peteraca do pobjede protiv Francuske

Crna Gora i Francuska otvorile su Europsko prvenstvo u Dubrovniku. Pobjeda Crne Gore nakon peteraca 20:19 nakon što je nakon 32 minute bilo 10:10.

Napeta i zanimljiva, ali ne baš previše kvalitetna utakmica na otvaranju Europskog prvenstva. Dva potpuno ravnopravna protivnika gdje je tijekom utakmice Franucuska bila bliže pobjedi. Naime, na početku, krajem prve četvrtine odvojili su se na dva razlike što su kratko držali, ali bili su stalno u vodstvu do poluvremena. Kasnije, na 4 minute prije kraja Vernoux je 4.golom donio novih +2, ali do kraja utakmice Matković i Ukropina dva puta s igračem više donose izjednačenje.

Prvi dio utakmice obilježio je izrazito loš igrač više Crne Gore. sve akcije išle su na lijevo krilo, koje bi ostalo plitko, unutar dva metra, a previše iskosa tako da je Fontani to lakoćom zatvarao. Tek jednom s dva igrača više, ali opet uz jako lošu akciju, Matković individualnom kvalitetom i jakim nogama vara blok i golmana. Također u početku je Francuska imala velikih problema na zonsku obranu crne Gore, ali to se kasnije izmjenilo, već krajem prve četvrtine s dva gola Marozukija i Brorcha. Do tada je napad bio opasan samo kada je lopta u čudesnog Vernouxa.

21-godišnji Thomas Vernoux bio je prvo ime ove utakmice. Igrao je većinom kao vanjski igrač koji bi po potrebi ulazio kao drugi sidrun, ili u situacijama kada bi se Bodegas izvukao vani. Taktička novost u igri Francuske, što im je jako dobro došlo obzirom da im je vanjski šut ipak najveći problem. Ukupno je zabio 4 gola, od čega jedan kao sidrun kad je pokupio odbijenu loptu, jednu bombu s vanjske pozicije na zonu i još dva s igračem više; sa stative se izvukao u 3-3 i jednom s klasičnog lijevog vanjskog. Igrao je gotovo čitavo vrijeme, možda je dvije minute izašao odmoriti.

Kod pobjednika najbolji Dušan Matković. On jebio jedini koji je mogao realizirati igrača više. 3 gola je zabio na taj način, uz to je na samom kraju Ukropina dodao četvrtu realizaciju – odmah bez akcije, čim mu je Vasilije Radović dodao loptu. Lopta je najviše bila u draška Brguljana i Vasilija Radovića koji su igrali na dvije vanjske pozicije. Na kraju je mladi Radović skupio dvije asistencije, ali se nije nijednom odlučio na udarac. Perković je dodao 2 odlična gola s pozicije sidruna, a i Spaić jednog uz 5 zarađenih igrača više. Posebno loše čuvanje vidjeli smo u jednom napadau od Živkovića koji je ostavio potpuno samog Spaića. A i inače se Živković nije nimalo snašao u ovoj utakmici, jednom se čak nije ni okrenuo primiti loptu na desnoj strani kad je išla čista kontra 3 na 2 s dovoljno prednosti za laganu realizaciju.

Na kraju pobjeda Crne Gore koja bi mogla značiti da će u izbjeći Srbiju u potencijalnoj osmini finala. Ispadanje u toj fazi ostavilo bi ih i bez Dohe i bez Pariza. Utakmica je riješena u 10. seriji peteraca kada je Tešanović obranio Crousilatu peterac – i tijekom utakmice gotovo identičan šut kapetana Francuske iz peterca je završio na ruci Tešanovića. Do tada su šuteri bili jako sigurni, odnosno golmani uglavnom daleko od lopte.

Crna Gora – Francuska 20:19 (10:10) (2:4, 2:1, 3:2, 3:3 – 10:9)

suci: Stavridis (Grč), Colombo (Ita)

Crna Gora: Lazović, Dr. Brguljan (+2), Perković 2 (+2), Averka 1, Mačić 1, Popadić (+2), Vidović (+2), Vujović, Ukropina 1(+2), Spaić 1, Matković 3, Vas. Radović, Tešanović (12). Izbornik: Vladimir Gojković.

Francuska: Hovhannisyan, Saudadier, Crousillat 3(+1/2), Živković (+2), Khasz, Vernoux 4(+2), Marion-Vernoux (+2), Bjorh 1, Marzouki 2(+2), Bodegas, Vanpeperstraete, Canonne, Fontani (12). Izbornik: Florian Bruzzo, pomoćni trener: Vjekoslav Kobešćak.

Isključenja: CG 12, Fra 12

peterci: CG -, Fra 1/2

Igrač više: CG (0/3+1/3+1/2+2/3)= 4/11(36%), Fra (-+1/3+1/4+2/2)= 4/9 (44%)

obrane: Tešanović 12/22 (55%), Fontani 12/22 (55%)

Dušan Matković

Očekivali smo definitivno težak meč. Uvijek je prva utakmica na prvenstvu najteža, dok se naviknemo na ambijent, na bazen, ali eto uspjeli smo, čak s dva razlike da stignemo rezultat i da pobijedimo na peterce.

Igrač više je često išao na tebe na lijevu stranu i sve golove iz igrača više si ti zabio.

Mislim da se to tako slučajno poklopilo. Imali smo par nekih kombinacija koje smo planirali i suprotstavili njihovoj obrani. Između ostalog jedna kombinacija je bila ta, ali to nije bilo glavno.

Vidi se da ti se podigla razina igre. Da bolje igraš nego svojedbno u Barceloneti.

Mislim da je to samo u pitanju iskustvo. Igranje u Barceloneti, a i odigrao samsmo još jedno veliko prvenstvo s reprezetacijom … Jednostavno, iskustvo koje ne može ništa zamijeniti.

Odgovori