Hrvatska na 36. Europskom prvenstvu predvođena kapetanom Bijačem

foto: europeanaquatics (Facebook)

Izbornik Tucak je prije par dana odredio 15 igrača koji će nas predstavljati na 36. Europskom prvenstvu, na kojem branimo naslov osvojen u Splitu prije godinu i po dana:

golmani: Marko Bijač (Olympiacos) i Toni Popadić (Jug Adriatic osiguranje)
sidruni: Josip Vrlić (Jadran) i Luka Lončar (Olympiacos)
bekovi: Matias Biljaka (Jadran), Filip Kržić (Jug Adriatic osiguranje) i Franko Lazić (Jug Adriatic osiguranje)
pokrivaju sve pozicije: Rino Burić (Jug Adriatic osiguranje), Marko Žuvela (Jug Adriatic osiguranje)
lijeva strana: Luka Bukić (Jadran), Loren Fatović (Jadran) i Jerko Marinić Kragić (Jadran)
desna strana: Konstantin Harkov (Jadran), Zvonimir Butić (Jadran) i Ante Vukičević (Marseille)

Na pripremama je bilo još 5 igrača. Prvo je otpao Čagalj zbog ozlijede, pa Dužević koji je bio četvrti sidrun i jedini igrač koji nije dobio priliku na prijateljskim utakmicama protiv SAD-a u Zagrebu. I na kraju, prije koji dan otpali su treći golman Anić, dosadašnji kapetan Krapić i neočekivano Bašić koji je bio jedan od najvažnijih i najboljih igrača u Splitu kada smo osvojili spomenuti naslov.

Izbornik Tucak pojasnio je izostavljanje „kapetana do Pariza”:

Odmah moram napomenuti da će Ivan Krapić svejedno cijelo vrijeme biti s nama, s reprezentacijom cijelo Europsko prvenstvo, ali ne kao igrač. Sjedit će tijekom utakmica s nama na klupi, ali će kao kapetan i dalje s nama biti prisutan cijelo vrijeme. On je nama izuzetno važan u tom pogledu.

Obzirom da nakon dugo vremena, možda i iako uopće, imamo jednog, a ne dva pomoćna trenera (Bajić je nakon smjene u Mladosti otpao i iz reprezentativnog stožera), očito se ova opcija za Krapića unaprijed pripremala. Inače, ostatak stručnog stožera čine:

Izbornik: Ivica Tucak
Pomoćni trener: Jure Marelja
Trener golmana: Renco Posinković
Video analiza: Igor Pezelj
Kondicijski trener: Pero Kuterovac
Fizioterapeuti: Damir Luketić i Petar Kopanja

Možemo se prisjetiti statistike Andrije Bašića iz Splita:

 • najviše minuta u igri (jasno nakon Bijača) 140
 • najviše asistencija, 13, drugi Fatović s 10
 • zabio 7 golova, najviše Marinić Kragić 14 i Harkov 13 (obojica po 3 iz peteraca)
 • drugi po ukradenim loptama; 8, a najbolji Žuvela 11
 • drugi bloker; 4, a najbolji Harkov 5

Osim Bašića i kapetana Krapića u odnosu na Split nema ni Zovića koji nije dobio poziv ni na pripreme među 20 igrača. Lončar se vratio nakon povlačenja starijih igrača nakon Tokija, Vukičević je zbog bolesti propustio Split, a Butić je nametnuo u Jadranu, a i lani u Fukuoki gdje se kao momčad blago rečeno nismo proslavili.

Hrvatska je u grupi A s Španjolskom, Francuskom i Crnom Gorom. Europsko prvenstvo po prvi put se igra u novom sistemu, gdje je 8 najboljih s prošlog EP-a podijeljeno u grupe A i B, a preostalih 8 sudionika je u grupama C i D. Sve 4 momčadi iz dvije jače grupe prolaze u play off fazu natjecanja. Prvo i drugoplasirani idu direktno u četvrtfinale, a treći i četvrti razigravaju s prvim i drugim iz C i D grupe. S obzirom na podbačaj na prošlom EP nakon kojega je i legendarni izbornik Savić otišao s kormila reprezentacije, Srbija je u C grupi. Očekuje se da tu osvoji prvo mjesto što znači da u osmini finala ide na posljednjeg iz naše, A grupe. Detaljnije se može naći i na službenoj stranici natjecanja: https://ewpc2024.len.eu/ewpc-men/

Ovo natjecanje je kvalifikacijsko i za Olimpijske igre, a i za Svjetsko prvenstvo koje počinje početkom idućeg mjeseca u Dohi. Prve utakmice igraju se sutra u 17.00

Dubrovnik: Francuska – Crna Gora
Zagreb: Gruzija – Italija

u 20.15 na rasporedu je prva utakmica Hrvatske, odmah prvi protiv drugog favorita po kladionicama:

 1. Špa 3,00
 2. Hrv 3,50
 3. Grč 4,50
 4. Ita 5,00
 5. Srb 7,00
 6. CG 8,00
 7. Mađ 16,00

Mađari su došli bez praktički svih važnih igrača, od Vogela preko Angyala, Manhercza, Denesa, Vamosa, Jansika pa sve do Zalankija. Nitko od njih nije ozlijeđen, nego su izabrali da će s najjačom postavom ići na Svjetsko koje je jako brzo, već od 02.02. samo 17 dana nakon finala ovog turnira.

Hrvatska je uvijek dodatno jaka kad igra pred domaćom publikom. Povratkom Lončara jači smo na sidrunskoj poziciji. Burić i Žuvela su dodatno napredovali u zadnjih godinu i po dana i igrače tog profila druge momčadi baš i nemaju. U momčadi Španjolske je to Munarriz, ali koji je opet propustio značaj dio sezone zbog ozljede leđa. Bijač, sada konačno i kapetan ove generacije, je bio daleko najbolji golman u Splitu, i ne samo golman, nego i igrač općenito. Fatović je propustio Fukuoku lani i tada se vidjelo koliko nam nedostaje iako smo to već i znali od ranije. Ključni je igrač u organizaciji naših napada, uz sve ostale segmente igre koje nosi sa sobom. Harkov, Kragić i Bukić moraju pridonijeti u realizatorskom smislu, a svi ostali u svojim rolama koje im je izbornik namijenio. Sada smo i u boljoj situaciji nego u ljeto 2022. kada smo postali prvaci, uz uvijet da nadokadimo ondašnji Bašićev učinak.

Očekuje nas uzbudljivo prvenstvo uz ugođaj legendarnog gruškog bazena.

Odgovori