Francuska izbacila Srbiju

Francuska – Srbija 10:9 (3:1) (1:1) (5:4) (1:3)

Suci: Stavridis (GRE), Schwartz (ISR)

Igrač više: Francuska 4/11, Srbija 2/12

Dva igrača više: Francuska 1/1

Peterci: Francuska 1/1, Srbija 2/2

Francuska: Dubouis, Saudadier, Crousillat 4 (1/1), Bouet, Khasz, Vernoux 2 , Marion-Vernoux, Bjorch 1, Marzouki 2, Canonne, Vanpeperstraete 1, De Nardi, Fontani (14/23). Izbornik: Bruzzo

Srbija: Rističević , Mandić 3 (1/1), Drašović 1, Ranđelović, Vučinić, Vico 1, S.Rašović 3 (1/1), Velikić, Pljevančić, Radulović 1, Stojanović, V.Rašović, Dobožanov (6/16). Izbornik: Savić

               Reprezentacija Srbije, barem blagi favorit u ovome meču, nastavila je s lošim igrama pa je Francuska potpuno zasluženom pobjedom stigla do četvrtine finala. Slično prikazanom na ovogodišnjem SP, i u Splitu je izgledalo da je većina srpskih reprezentativaca završila sezonu još tamo negdje s F8 Lige prvaka ili završnicom domaćega prvenstva pa je utisak da Dejan Savić iz njih nije uspio izvući ni približno njihovim mogućnostima. Na drugoj strani, Francuska je već nekoliko zadnjih godina barem u blagom usponu, niz igrača im i kroz jaka klupska natjecanja ima iskustvo za ozbiljne utakmice, još su se ozbiljno pojačali angažirajući Vjekoslava Kobešćaka kao “pomoćnog” trenera. Dakle, nisu više reprezentacija koju i favoriti mogu pobijedit bez  ozbiljnoga pristupa u bazenu.

               Kada sam spomenuo da je Srbija bila barem blagi favorit mislio sam prije svega po kvaliteti igrača. Crousillat, Vernoux, možda eventualno i Marzouki, jesu vanserijski na koje je srpska obrana trebala posebno obratiti pažnju ali se to nije u ovoj utakmici nije desilo. Fontani na golu je isto bio posebno inspiriran, potpuno srušivši samopouzdanje najboljem strijelcu kod Srbije S. Rašoviću koji ga nije uspijevao savladati ni iz nekih čistih situacija, također obranivši iz niza igrača manje što je bila posebna priča. Naime, Srbija je s igračem viška uspjela realizirati tek iz osmoga puta, krajem treće četvrtine, i to iz odbijene lopte koju je sretno ugurao Vico. Prije toga nisu uspijevali iz pozicija sa stative ni Ranđelović ni Vico, nekoliko pogreški i zaustavljenih šuteva imali su V.Rašović, Mandić, Stojanović i Drašović. Srbija je i ovu utakmicu počela “uspavano” pa izgleda  da problem nije bio samo kada se igralo u ranijim terminima. Francuska je u prvih četiri i pol minute igre došla do 3:0, Vanpeperstraete najprije koristi pogrešku obrane koja ga ostavlja potpuno samog na 5 metara, Vernoux realizira kod dva igrača viška, također zarađuje i peterac (realizira Crousillat). Tako je Savić morao pozvati time-out već u prvoj četvrtini. Jeste Drašović nakon toga pogodio iz vana za 3:1, ali ni nakon pauze između četvrtina u igri se nije promijenilo mnogo toga. Zapravo je Srbija u drugoj četvrtini izgledala još indiferentnije. Osim jednog gola početkom druge četvrtine (Radulović s lijevog vanjskog) nastavilo se neefikasno kod igrača više, ali je posebno loše izgledao niz napada u kome je po 15 sekundi trošeno da bi se lopta tek prebacila na polovicu Francuske. Ako ne bi bilo dodavanja ka 2 metra obično se završavalo šutevima na isteku napada iz neizglednih pozicija. Radulović je pokušavao nekoliko puta uplivavanjima ali je tu, očito “pročitan”, udvajan i lako zaustavljan. Jedino je obrana Srbije u ovome periodu malo konsolidirana, Francuska isto, osim kod situacije s dva igrača viška, nije kod igrača više pogađala, u drugoj četvrtini ih nije uspijevala ni izboriti osim jednom.  Vanpeperstraete i Khasz su imali izblokirane šuteve, Crousillatu je Dobožanov obranio, Marzouki nije uspio dovršiti jednu kontru. Tek potkraj četvrtine, kod igrača više sa stative uspijeva Bjorch za 4:2 na poluvremenu.

               Treća četvrtina bila je najefikasnija. Velkić je najprije izborio igrača više pa i peterac iz koga najzad S.Rašović dolazi do svoga prvog gola, no Crousillat sa svoja dva gola, od kojih je drugi s nekih 10 metara, ponovo dovodi svoju reprezentaciju na 3 gola razlike. S.Rašović uplivavanjem po lijevoj strani dolazi do svoga drugoga gola a onda Radulović pravi glupost, nakon što je Vernouxu suđen kontrafaul, ovaj ga dodatno udara i dobiva crveni karton a Francuska iz igrača više preko Marzoukija dolazi do 7:4. Do kraja treće četvrtine Francuska održava razliku, opet su nezaustavljivi Crousillat (uz lošu intervenciju Dobožanova) i Vernoux koga Ranđelović izgurava iz 2 metra ali ovaj onda pobjegne na 5 i odatle zabije šraubom.

               U završnici je napokon i Mandić prepoznatljiv, početkom posljednje četvrtine smanjuje na 9:7 pa slijedi 5 minuta neefikasne igre i rasplet u zadnje dvije i pol minute. S.Rašović najzad pogađa i s vanjske pozicije, Mandić kod igrača više, i Srbija stiže do prvoga poravnanja na malo više od minute do kraja.  Francuska iz igrača više, uz time-out, preko Marzoukija s lijevog krila ponovo dolazi u vodstvo a Srbija ima cijeli napad do kraja, onda i igrača više ali neorganizirani napad koga mora završavati dobro pokriveni Mandić, na kraju puca pravo u Fontanija.

               Srbija je od 2014. uvijek bila direktni sudionik četvrtine finala a eto, sada ga nije uspjela ni izboriti. Niz neuspjeha na SP i EP se tako nastavlja i čini se da od pobjedničkog duha nema više ništa. Ono što još više treba brinuti Savića je neiskorišten potencijal koji postoji, ali na nekim pozicijama čak i njega manjka. Francuska je tako ušla među 8 najboljih, zasluženo premda možda malo nenadano (zbog protivnika). Za još veći uspjeh čini se da im i dalje nedostaje “širina” tima, čak i maksimum iz ovoga teško da bude dovoljan u četvrtini finala protiv Italije.

Odgovori