Teixido donio traženi bod protiv Grčke

Sramota i tuga. To su dva osjećaja koja me drže sinoć od utakmice. Za sve je zaslužan Jaume Teixido odnosno način na koji je on sudio i uništio užitak gledanja utakmice. Inače, završilo je 5:5 i Hrvatska je ostvarila cilj koji je iz svega viđenoga morala ostvariti. Grci su bili kolateralna žrtva i mogu se zamisliti na njihovom mjestu.

Teixido je sudac koji i inače ne zna suditi, već smo na danče.hr-u stavljali klipove njegovih nevjerojatnih odluka. A kad mu još, pretpostavljam, kažeš da navlači za domaćina, onda dobiješ nešto ovako. Da se igrao seoski vaterpolski turnir ovako nešto je nedopustivo. Sjećam se i utakmice Divlje lige Copacabana Špilja ’94 kada je Željko Klarić bio kao Teixido sinoć. Žao mi je što se ovakve stvari događaju u našem sportu. I žao mi je Grka koji su jučer odigrali odličnu utakmicu i po prikazanom su zaslužili pobijediti i to cca 9:4.

U više navrata suđen je obični faul na 2m kada su Grci spustili loptu na svog sidruna, ovo je jedna o tih nevjerojatnih odluka kada se Krapić preko glave penje Kakarisu

Naime, nevjerojatna je odluka kojom je poništen gol Vlachopoulosu. Čak se i Tucak motima ispričavao Vlachosu nakon toga. Nevjerojatno je da na 2:0 za Grčku nije suđen peterac na Kakakrisu na stativi. Nije suđeno dvostruko odgurivanje Vrlića prije šraube za 2:2. Suđena su dva metra Papanastasiou s igračem više. Suđeno je čak 5 puta obični faula na grčkim sidrunima od čega su 3 bila više nego očigledna isključenja. Nije ništa suđeno kada je Lazić nakon isključenja još jednom udario Kakarisa. O kriteriju suđenja kroz čitavu utakmicu ne treba ni pisati, bez ovih kardinalnih grešaka to bi potpalo pod domaćinsko suđenje. I usput budi rečeno, Teixido je Španjolac koji je sudio utakmicu u kojoj se odlučuje koja će reprezentacija ići na Španjolsku u četvrtfinalu. U vaterpolu savez odlučuje koji će sudac ići na Europsko prvenstvo jer sudionici imaju zagarantiranog svog suca na natjecanju.

Samo zamislite kako bi se svi osjećali i kakve bi izjave mogli čuti nakon ove utakmice da je obratna situacija, da smo mi bili na mjestu Grčke.

Utakmicu su obilježile odlične obrane na čelu s odličnim golmanima. Potpuno iznenađenje je bio je drugi grčki golman Limarakis koji je skupio čak 15 obrana. U početku smo ga malo pogađali, ali kasnije je pokazao odlično kretanje po liniji, lijevo desno i zatvaranja s igračem manje. Grčka obrana bila je fenomenalna. Kad je Krapić bio u igri to je praktički bio igrač manje jer su ga grčki bekovi lakoćom čuvali čak i uz brojne nesuđenje kontrafaulove našeg kapetana. Pomagali su mu Burić, Žuvela i ostali svojim ulascima na drugog sidruna, ali Grci su sve to poprilično lako kontrolirali.

S druge strane Bijač je opet bio odličan. Imao je nešto manje obrana, 12. Ali posebno u početku to su sve bile obrane u kategoriji „big saves“. I naši bekovi su lakše zatvarali Nikolaidisa, ali on je ipak uzimao kvalitetnije pozicije od Krapića te izborio 2 igrača više.

Prva dva gola Grčka je zabila kada su Genidounias i Vlachopoulos odmah iskoristili što su im na vanjskoj poziciji u zoni bili Vrlić pa Krapić. Obojica su kasnili s blokom i igrači ove klase to odmah koriste. U drugoj četvrtini nije bilo golova pa se s nogometnih 0:2 otišlo na poluvrijeme. Obje momčadi su imale po 4 igrača više u prvom poluvremenu. Kod Hrvatske je Bukiću dva puta obranio Limarakis, ali oba šuta su bila loša iz dobrih pozicija, Kragić je pogodio stativu, a Harkov je dodao loptu nekom od protivnika. S druge strane Grcima nije suđen peterac i suđena su im upitna 2m Papanastasiou na krilu. Ne može se sa sigurnošću reći na osnovu snimke, ali Papanastasiou definitivno nije koristio prednost ulaska bliže golu.

U ovom trenutku suđena su dva metra Papanastasiou na desnom krilu
U ovom trenutku nisu suđenja 2 metra Burića prije gola za 5:5 s prve stative

Prvi gol smo zabili preko Žuvele s dva igrača više. Sada je sudac sudio dodatno isključenje na stativi (Vlachopoulos na Vrliću) čak i kad lopta nije išla u tom smjeru. Uskoro je i Vrlić zabio šraubu s dva metra, ud dva očigledan odgurivanja Skoumpakisa koji je to čak i pokazivao prema sucu, koji je ostao nijem. Još po gol s igračem više na obje strane. Papanastasioua i Harkova. Kraj treće četvrtine obilježila je ova odluka:

Nevjerojatna sudačka odluka kojom je poništen gol Vlachopoulosa na kraju treće četvrtine. I ne, nije smetao igrač na drugoj stativi kojemu su suđena dva metra. A u ostalom kada je bio naš igrač više tada nisu suđena dva metra u sličnoj situaciji, nego tek kad je igrač sa stative išao pripucati na odbijenu loptu

Po prvi put smo poveli početkom zadnje četvrtine, Kragić je zabio s igračem više kroz uši. Ali Grčka vrlo brzo opet okreće. Papanastasiou zabija s krila nakon što je prethodno već dva puta šutirao i kupio odbijance. Uz to je bio i igrač više tako da Bijač nije imao šanse da ovaj put obrani. Vlachopoulos je zabio na zonu s krila kada je Harkov zaspao u zoni. Inače, odlaskom Fountoulisa, Vlachopoulos je ne samo novi kapetan nego je i čitavu utakmicu igrao na lijevoj strani. Papanastasiou je gotovo stalno bio na desnoj, osim na kraju kada je dobio i prostora s lijeva. Za konačnih 5:5 zabio je Burić sa stative na asistenciju Lazića u zadnjoj sekundi napada s igračem više. Do kraja utakmice, u te zadnje gotovo 3 minute, Hrvatska je imala jednog igrača više, ali je Kragićev šut blokirao Dervisis.

Fatović očigledno povlači Kakarisa za ruku na prvoj stativi, prema kojemu ide lopta, ali ništa od peterca

I umjesto da pričamo o taktikama, o fenomenalnim golmanima, o 9.000 ljudi na tribinama, o bekovskim potezima Skoumpakisa i Žuvele, uspoređujemo Vrlića i „baby Vrlića“ Kakarisa, šokiramo se ljevakom Kopeliadisom u grčkim redovima i o brojnim potezima igrača, mi nažalost moramo o Teixidu. Sramota, tuga i jad to je Teixido.

Izjave:

Krenuli ste u utakmicu jako dobro, činilo se da je imate u šaci i onda …

Papanastasiou: Mislim da je utakmica bila veliki spektakl za gledatelje. Nikad nisam igrao pred ovakvom publikom, bilo je sjajno. Ne bih htio biti prestrog. Napravili smo neke greške. Svatko radi greške. Moram se malo ohladiti prije nego mogu više reći o utakmici, ali mislim da je šteta da je ovakav događaj i ova utakmica obilježeni dvojbenim sudačkim odlukama. Ponavljam da sam još pod dojmom utakmice, ali mislim da nas je nekoliko ključnih sudačkih odluka, pogotovo u prvom poluvremenenu spriječilo da povećamo vodstvo i dobijemo utakmicu. To nije toliko šteta samo za nas, nego za igru općenito, za ovaj spektakl, za gledatelje… Šteta da je ovakav veliki događaj i jako zanimljiva utakmica obilježeni dvojbenim sudačkim odlukama. Osim toga mislim da je bila jako dobra utakmica, da su svi uživali i želim još ovako dobrih i zanimljivih utakmica odigrati u životu.

Teška utakmica protiv Grka,kao što se i očekivalo, jako malo golova, samo 5:5.

Fatović: Da, jako teška utakmica, mislim da su golmani bili najbolji pojedinci. Na kraju mislim da smo pokazali karakter jer nije se lako vratiti nakon 2:0. Nije bilo puno razlike, ali jednostavno nas nije išao šut, tako da s psihičke strane nije bilo lako. Uspjeli smo i to izdržati i iskreno, najsretniji sam jer smo pobijedili. Teško je na ovako dugačkom turniru svaku utakmicu odigrat na najvećoj razini i da smo s ovakvom igrom uspjeli pobjediti, mislim da i to nešto znači.

Ovaj njihov drugi golman je malo iznenađenje, iako nije toliko dobar. Dosta je šuteva išlo poluvisoko njemu na ruku, iako je par puta dobro iskočio na igraču manje.

Fatović: Možemo mi sad pričat da smo pucali loše, ali momak je imao preko 10 obrana. Možda mu nisu bili sve vrhunski šutevi, ali vjerojatno je nešto i do njihove obrane.

Harkov u više navrata očigledno povlači Argyropoulosa na dva metra, ali suci opet ništa ne sude
S druge strane kad Vrlić u napadu odguruje i udara Skoumpakisa tada je isključenje protiv beka

Hrvatska – Grčka              5:5 (0:2, 0:0, 3:1, 2:2)

Suci: Gomez (Ita), Teixido (Špa)

Hrvatska: Bijač (12), Burić 1, Fatović, Krapić, Lazić, Bukić, Biljaka, Žuvela 1, Marinić – Kragić 1, Vrlić 1, Bašić, Harkov 1, Popadić. Izbornik: Ivica Tucak.

Grčka: Tzortzatos, Genidounias 1, Skoumpakis, Gkiovetsis, Argyropoulos, Papanastasiou 2, Dervisis, Alafragkis, Kopeliadis, Kakaris, Nikolaidis, Vlachopoulos 2, Limarakis (15). Izbornik: Theodoros Vlachos.

Osobne pogreške: Hrv 8, Grč 12

Igrač više: Hrv (0/2+0/2+2/3+2/4)= 4/11 (36%), Grč (0/2+0/2+1/2+1/2)= 2/8 (25%)

*jedan dupli igrač više za Hrv

Obrane: Bijač (3/5+3/3+2/3+4/6)=12/17 (71%), Limarakis (5/5+5/5+2/5+2/4)= 15/20 (75%)

Golovi s 2m i zarađeni igrači više;

Hrv

Vrlić: gol + 7iv

Burić i Fatović po 2iv

Žuvela: 1iv

Grč:

Kakaris: 5iv

Nikolaidis: 2iv

Vlachopoulos: 1iv

Lazić udara Kakarisa i nakon dosuđenog isključenja, ali nema nikakve kazne, osnosno peterca
Vrlić zabija s pozicije sidruna, ali uz nekažnjene višestruke kontrafaulove
Dva metra protiv Papanastasiou na desnom krilu