Gruzija u povijesnom četvrtfinalu protiv Hrvatske

Gruzija je pobijedila Nizozemsku 12:8 i osigurala plasman među 8 najboljih što im je najbolji plasman u povijesti kojega je predsjednik saveza proslavio skokom u bazen odmah po isteku vremena. Bili su dosta bolji i zasluženo su ostvarili pobjedu koja ih vodi na Hrvatsku u četvrtfinalu.

Početak je bio bolji za Nizozemsku, mogli su se i odvojiti na 3 razlike, ali Gruzija je brzo preuzela konce igre i kontrolirala rezultat igru i ritam do kraja utakmice. Nizozemska nije uspjela nametnuti ritam igre koji bi im pasao, da plivački i jakim ritmom izmore Gruziju kojoj većinu minutaže drže stariji igrači, a i inače su statična i teža momčad. Gruzija je iskusnija u ovakvim utakmicama i ona možda ne snage ni kvalitete odigrati protiv Španjolske na jedan razlike poput Nizozemske, ali u ovakvim utakmicama njihova rutina dolazi do izražaja. Točno su znali iskoristiti svoje jake snage, dočekati te situacije i dovest se u njih. Nizozemska to nije bila u stanju.

Nizozemska je pokazala dosta više u prvoj četvrtini, ali poveli su samo 3:2 jer su nesmotreno napravili dva puta isključenje u plivanju, a jednom je Alexandrescu poklonio igrača više nakon što je Gielen čisto oduzeo loptu Baraldiju. A Gruzija je dobro iskoristila 2 od 3 takve prilike gdje je ključni čovjek bio Vasić. Koji je jednog sam zabio s desnog vanjskog (nakon što je stativa utopila Lucasa u obrani koji je naivno došao u taj klinč), a drugoga asistirao Baraldiju na stativu.

Umjesto da vode bar 4:1 jer su propustili i jednu kontru preko ljevaka Te Rielea i još jednu polukontru 6 na 5, Nizozemska je ušla samo s +1 u drugu četvrtinu, a onda su u potpunosti izgubili uzde igre. Gruzija je nakon 1:3 napravila seriju 6:1 i otišla na velikih 7:4. Nizozemci nisu bili u stanju zabiti s igračem više, 0/3 u ovoj četvrtini i tijekom ove serije. S druge strane Gruzija je u suprotnoj seriji 3/3. Zabio je i Jelača na zonu, Vapenski s Koopmanom na ruci koji ga nije uspio ni faulirati iako se pokušao popeti na protivnika u situaciji 4 na 4, pa je Vapenski to lakoćom zabio. Kasnije je dodao i odličnu parabolu iz faula, još jedan dalekometni gol Jakhaije. Očito su dobro snimili da je Wagenaar lošiji na niske lopte jer su mu svi golovi ušli nisko.

Serija se nastavila golom Jelače i u trećoj četvrtini, kopijom onog Vapenskog kada u tranziciji dođe blizu i onda protivnik nije stigao ili mogao ni faul napraviti prije udarca. Nizozemci u konačno, nakon 5 promašaja realizirali jednog igrač više preko Lucasa koji se izvukao na vanjsku poziciju. Počeli su mali plivački problemi za Gruziju, zabili su Nizozemci polukontru, a i u jednom trenutku Gruzija ide na 3 leteće zamjene. Ostalo je 3 razlike i s 9:6 se ide u zadnjih 8 minuta.

Nizozemci kupuju nadu, Winkelhorst je na startu zadnje četvrtine zaradio peterac i Janssen zabija za 9:7. Međutim Gruzija uzvraća s 3 gola, Bitadze dva puta sa stative s igračem više i Jelača još jednom na isti način, u tranziciji, situacija 4 na 4, puno prostora na cijeloj lijevoj strani, dolazi na 4-5 metara, a obrambeni koji je na njemu ne može ni faul napraviti. S druge strane Nizozemska je promašila peterac kojega je Lucas zaradio i nanizala još 4 promašena igrača više.

Odlučujući segment  igre bio je igrač više Nizozemske, samo 2/11 i uz još jedan promašeni peterac. Propustio je mladi Te Riele 2-3 kontre. Sve to skupa bilo je previše, kad su se Gruzijci odvojili igra je postala prenervozna i može se reći i naivna. Izbornik nije imao plan B, uglavnom je prekriženih ruku gledao kako utakmica odlazi od njih bez da je pokušao nešto promijeniti u konceptu ili akcijama. Gruzija je koristila svoje jake snage, znala je dovest Jelaču i Vapenskog u situaciju 1 na 1 na širokom prostoru, znala je odigrati igrača više na stativu i znala je da treba pucati nisko.

Gruzija tako ostvaruje povijesni uspjeh plasman među 8 na Europskom prvenstvu, do sad su bili 10-14 u prethodna 4 nastupa. Po prvi put su bili i na SP nedavno, a sad su u prilici izboriti još jedan plasman.

Izjava:

Dušan Vasić

Kad uđemo maksimalno fokusirani i maksimalno motivirani onda sve to izgleda kako treba. U suštini najvažnije je to otvaranje utakmice kasnije sve to ide mnogo lakše. Svi znamo da nas očekuje Hrvatska. Domaćini su i Arena će biti puna, ali to je još jedan motiv više da se pokažemo u najboljem svjetlu i da gajimo nade za prolazak.

Gruzija – Nizozemska      12:8 (2:3, 5.1, 2:2, 3.2)

Suci: Alexandrescu (Rum), Ivanovski (CG)

Gruzija: Razdmadze, Vapenski 2, Dadvani 1, Shushiashvili 1, Bitadze 2, Jelača 3, Jakhaia 1, Sarić, Imnashvili, Tkeshelashvili, Baraldi 1, Vasić 1, Shubladze 13. Izbornik: Dejan Stanojević.

Nizozemska: Wagenaar 13, Veenhuis, Winkelhorst 2, Gielen, Van Ijperen 2, Gbadanassi, Te Riele 1, Nispeling, Muller, Janssen 1(1+0), Koopman 1, Lucas 1, Huijsmans. Izbornik: Henricus Van der Meer.

Osobne pogreške: Gru 13, Niz 10

Peterci: Gru -, Niz 1/2

Igrač više: Gru (2/3+1/1+0/3+2/3)= 5/10 (50%), Niz (1/1+0/3+1/3+0/4)= 2/11 (18%)

Odgovori