Mađari u polufinalu na pogon kapetana Jansika

35th LEN European Water Polo Championship - Split 2022 - Hungary vs Montenegro JANSIK Szilard (C) of Hungary

Mađarska – Crna Gora 11:8 (3:1) (2:3) (2:1) (4:3)

Suci: Periš (CRO), Zwart (NED)

Igrač više: Mađarska 2/4, C.Gora 4/6

Peterci: Mađarska 1/1, C.Gora 2/3

Mađarska: Levai, Angyal 1, Manhercz 2 (1/1), Konarik 1, Nagy, Molnar, Zalanki 1, Burian, Nemet 1, Fekete, Jansik 5, Vigvari, Vogel (11/26). Izbornik: Z.Varga.

C.Gora: Lazović (7/18), Murišić, Radović 1, Averka 2 (0/1), Banićević, Popadić, Perković 2, Đurđić (2/2), Ukropina, Spaić 1, Matković, Petković, Tešanović. Izbornik: Gojković.

               Mađarska je opravdala ulogu favorita u ovome četvrtfinalu iako je reprezentacija Crne Gore u nekim segmentima igre parirala sasvim solidno, čak nekim svojim pogreškama završnicu učinila mnogo izvjesnijom nego što je moralo biti. Ipak, potvrdilo se da branitelji naslova imaju više kvalitetnih pojedinaca i napadačkih opcija, pa recimo kontroliranje Zalankija i minimiziranje njegovog učinka lako može nadomjestiti novi kapetan Jansik kao mnogo pokretljiviji igrač za koga obrana C.Gore ovoga puta nije imala rješenja. Sveukupno Z.Varga je u reprezentaciju unio dobar dio pristupa igri sličnog onomu koji je imao i kao trener u FTC-u, insistirajući u napadu upravo na pokretljivosti i uplivavanjima, koristeći Jansikov potencijal upravo u takvoj igri. U takvoj postavci i nedostatak lopti ka centarskim pozicijama, golovi i izbačaji koji one donose nisu nenadoknadivi, pokazalo se i u ovoj utakmici. Samo 4 igrača više (iz jednog su još dobili peterac) uz dva iskorištena, nadoknađivali su golovima na nekonsolidiranu obranu (Manhercz, Jansik), uplivavanjima (Zalanki, Jansik), kontrama, isto Jansik, također i Zalanki ali nije realizirao, plus Angyal koji je zabio na zonu. Naravno, nije se cijelu utakmicu moglo odigrati tako, nije to ni dozvoljavala obrana protivnika, Zalanki je onda uzimao jako puno šuteva u nedostatku boljih rješenja, dosta neučinkovito, ostali tek po koji šut još.

               Obrambeno je Mađarska sasvim uspješno svela na minimum vanjske pucače C.Gore, Đurđić i Ukropina nisu niti jedan postigli iz igre (Đurđić 2 iz peteraca), Averka tek jedan gol s lijevog vanjskog (drugi je postigao kod igrača više), te je Radović jednom iznenadio i obranu i Vogela s desne strane. C.Gora je nešto uvjerljivija bila preko 2 metra, Perković je postigao dva gola (jedan kod igrača više), Spaić jedan, kraj čak 3 igrača, još je  i Vogel krenuo ka njemu pa gol ostavio prazan. Izboreni izbačaji i peterci plus, govore da je u ovome napadačkom segmentu C:Gora bila bolja, no tek 2 gola iz igre nisu bila dovoljna za ozbiljnije ugroziti protivnika.

               Mađarska je od početka utakmice držala prednost 1-2 gola razlike, na poluvremenu 5:4, u trećoj se 5 minuta igralo bez golova uz mnoštvo pokušaja Zalankija i Đurđića, a u završnici dva gola Jansika i jedan Averke, donose 7:5 pred posljednju četvrtinu. Odluka pada već u njenoj prvoj minuti, najprije je Zalanki uplivao i iskoristio kašnjenje Ukropine, malo neshvatljivo jer se desilo u prvim sekundama četvrtine. Potom nakon kontrafaula suđenog Perkoviću Manhercz koristi još jedno kašnjenje obrane (Perković), pa Mađarska dolazi do prednosti od 4 gola (9:5). Averka potom ne koristi peterac (obrana Vogela) ali C.Gora prilazi na -2 golovima Radovića i Spaića na tri i pol minute prije kraja. Nevjerojatni Jansik je ipak odlučio ovu utakmicu, lobom s nekih 8 metara donosi 10:7, a nakon gola Perkovića, u samoj završnici još jednom iz kontre i konačnih 11:8.

               Tako je Mađarska stigla do polufinala gdje će im za pobjedu ipak trebati napadački nešto raspoloženiji i Zalanki ali i Burian i Vigvari kao dodatne opcije u napadu. C.Gora je odigrala u okviru svojih trenutačnih mogućnosti, a podmlađivanje reprezentacije u koje je krenuo Gojković rezultate bi moglo pokazati tek kroz koju godinu.

Odgovori