Italija duplo bolja od Grčke

foto: European Aquatics

Grčka – Italija 8:15 (2:4) (2:3) (2:5) (2:3)

Suci: Alexandrescu (ROU), Segurana Ferre (ESP)
Igrač više: Grčka 4/14, Italija 8/10
Dva igrača više: Grčka 0/1
Peterci: Grčka 2/2

Grčka: Zerdevas (3), Genidounias 1(1/1), Skoumpakis, Gkiovetsis 2, Fountoulis, Kalogeropoulos, Gkillas, Argyropoulos, Alafragkis, Kakaris 2, Nikolaidis, Vlachopoulos 3 (1/1), Tzortzatos (3). Izbornik: Vlachos

Italija: Del Lungo (7), Di Fulvio 2, Condemi, Marziali 1, Fondelli 2, Velotto, Renzuto, Echenique 3, Presciutti, Bruni 1, Di Somma 5, Dolce 1, Nicosia. Izbornik: Campagna.


Nastavila je Grčka što se igre tiče slično viđenom u prvome kolu samo su sada protiv mnogo ozbiljnijeg protivnika logično doživjeli uvjerljiv poraz. Iako se već godinama svojski trudi, sudac Alexandrescu je najzad valjda uspio postati toliko teatralan i iritantan da ne bi smjelo ostati neprimijećeno. Krenulo je sa pozivanjem Genidouniasa da ga lično prepipa i tako utvrdi da li krvari, nastavilo se se sa VAR pregledavanjem od par minuta kod duela Bruni – Argyropoulos u kome je Grk zadobio posjekotinu ispod oka (ništa na kraju nije suđeno), a kulminiralo u trećoj četvrtini kada je ponovo VAR prekid potrajao gotovo 10 minuta, polovicu na pregledavanje snimka a onda još toliko na objašnjavanje sa Campagnom i čekanje da isključeni Di Somma ode sa klupe. Nakon ovog trećeg velikog prekida, iako ne djeluje logično jer su tada još bili na “samo” tri gola zaostatka, uz isključenog najefikasnijeg protivničkog igrača, reprezentacija Grčke potpuno je potonula pa je do kraja treće četvrtine pitanje pobjednika i riješeno kada su Talijani stigli duplirali svoju prednost na 6 golova. I u prošloj utakmici bilo je vidljivo da osim centarskom tandemu, ostalim grčkim glavnim adutima malo što polazi za rukom, ovoga puta nešto je bliže svojoj razini bio Vlachopoulos dok su Argyropoulos, Genidounias i Fountoulis uspjeli biti još manje zamijećeni. Isto tako i Zerdevas na golu pa se Vlachos odlučio u drugome poluvremenu probati s Tzortzatosom ali je učinak bio isti. Kakaris je i ovoga puta bio sasvim solidan, dva gola, dva izborena peterca, plus izboreni igrači više, uz one Nikolaidisove i još po nekoga koga su zarađivali ostali, na kraju dosta više nego što ih je imao protivnik. No, grčki napad ponovo je bio očajan u realizaciji igračke prednosti, i ovoga puta uz nekolicinu situacija kada su svojim pogreškama imali napade u kojima ni do šuta nisu stizali. Del Lungo nije skupio posebno puno obrana ali je daleko bitnije bilo da je branio neke jako bitne šuteve iz dobrih prilika kod igrača manje. Talijanima se stoga sasvim isplatila taktika sa dosta presinga u obrani posebice ako se uzme u obzir da su suci vrlo striktno svirali i kontrafaulove pa ih je Grčka nanizala sigurno 7-8. Na drugoj strani Marziali i Bruni su također uspjeli zabiti po gol i to u trenutcima kad se utakmica lomila, izboriti daleko manje izbačaja ali su Talijani bili gotovo nepogrješivi iz ovakvih situacija, ne iskoristivši samo dvije od 10 prilika što isto govori i o kvaliteti grčke obrane. Pored 8 golova iz igrača više, zabili su Talijani i 4 iz kontri i to čini neki sveukupni dojam kako su napadački riješili ovu utakmicu.

Učinak Di Somme od 5 golova svakako je ono što je obilježilo prve dvije četvrtine, kod igrača više dva puta sa desne strane i jednom sa srednjeg, lob kod kašnjenja Kakarisa u obranu te još jednom s desnog vanjskog uz loš blok Skoumpakisa. Može se spekulirati da je i crveni karton koji je dobio početkom treće četvrtine nekako utjecao na preostali tijek utakmice, na sreću ne loše po njegovu reprezentaciju. Tada je u talijanskoj kontri najprije rukom sa leđa potegao Genidouniasa, kad ga je prošao onda i nogom još preko vode udario, isplivao, dobio loptu i zabio gol pa su tek onda suci odlučili pogledat snimak. U efikasnosti igre Italije nije se puno primijetilo ni nakon njegovog isključenja, Echenique je također koristio smušenost obrane protivnika 3 puta, Fondelli 2 puta iz kontre, Dolce jednom a dva gola je dodao i Di Fulvio.

Italija je nakon početnih gol za gol do dva razlike stigla krajem prve četvrtine, do poluvremena povisivši na 3 razlike. Tri gola u nizu od sredine treće četvrtine, najprije šrauba Brunija, potom gol Marzialija kod igrača više gdje mu lopta prvo ispada ali obrana toliko kasni da je ima vremena pokupiti i zabiti, te na kraju kontra (Fondelli) nakon što Grci griješe kod svog igrača više ne shvaćajući koji je igrač izbačen, gubeći odmah loptu, dovode reprezentaciju Italije do 5:11 pa preostali 10 minuta do kraja predstavlja samo formalnost.

Odgovori