Španjolska iskontrolirala Crnu Goru i upisala 3 boda

Foto: European Aquatics / Bozidar Vukicevic / CROPIX

Španjolska je pobijedila Crnu Goru u drugom kolu s 14:12 i preskočila je na tablici grupe A. Granados s 5 golova, 2 asistencije i 3 zarađena isključenja najbolji pojedinac utakmice.

Iako na kraju rezultat pokuzuje 2 razlike, što je i tijekom utakmice bila najčešća prednost – čak 11 puta – dojam je da je Španjolska rutinski kontrolirala tijek utakmice. Tri puta su odlazili i na +3, ali ipak nisu uspjevali prelomiti do kraja. Najvažniji razlog je potpuno indisponirani Aguirre koji praktički nije ni došao na ovu utakmicu. Ovakve oscilacije za njega i ne čude, tek mu je 21 godina. Može se slobodno napisati da je bio opasniji u napadu, nego u obrani. Naime, krajem prve četvrtine zabio je s golna na gol kada je Tešanović u svom stilu malo isplivao kako bi otežao dodavanje u kontru.

Još jednom klasu je pokazao Granados; 5 golova, 2 asista i 3 zarađena isključenja protivnika. Šutirao je još dosta puta, i u najmanje 2 navrata su milimetri bili u pitanju hoće li se lopte odbiti od stative u gol ili vani. Zabio je 3 od prvih 5 golova i usmjerio utakmicu; polukontra 6 na 5, na prebačaj s krila na krilo s igračem više pa na zonu s lijevog vanjskog. Perrone mu se priključio s 3 gola, a za Španjolsku bi se mogao pojaviti problem napadačke neravnoteže. Naime, desna strana je bila potpuno bezopasna, ali Crna Gora nije znala usmjeriti više realizacija na tu stranu. Sanahuja danas samozatajan, najistaknutiji potez bilo je potpuno nerezonsko šutiranje s dva igrača više. Munarriz je vidljivo van forme, što i ne čudi obzirom na ponovne probleme s ozljedom leđa kroz veći dio dosadašnje sezone.

Vidjeli smo i debi mladog, 17godišnjeg, Gomile. Drugi je najviši, nakon De Tora, u momčadi s 199 cm, a obzirom na godine možda i još malo izraste. Lijepo se snašao na bekovskoj poziciji u par navrata iako bi on trebao biti sidrunska budućnost Španjolske.

Crna Gora je u ovaj susret ušla bez Draška Brguljana i Averke. Umjesto njih su tu bili Mršić i Đuro Radović. 20godišnji Mršić se istaknuo s 3 lijepa gola s lijeve strane s igračem više. Danas je Crna Gora igrala potpuno drugačije igrača više, nakon što prebačaji s krila na krilo i šutevi iz plitkih pozicija nisu prolazili u prvom kolu, sada su puno više išlo na realizaciju s vanjskih pozicija, ili s krila koja bi se izvlačila prema vani. To je i urodilo plodom, sada fantastičnih 9/13 odnosno 69%. Vanjski igrači su se kvalitetno kretali lijevo desno, i ulazili plitko na 4-5 metra dok je lopta na drugoj strani, tako da su jako kvalitetno nalazili prostore protiv inače odličnih Španjolskih blokova. Pomoglo je i to što smo već napisali, da Aguirre nije danas mogoa zatvoriti ni svoj prostor u koji mu obrana usmjerava protivničke šuteve. A i činjenica da je Ukropina bio na vanjskoj poziciji.

Atipična utakmica ova dva protivnika, uvijek bude puno manje golova, a ni danas Španjolska nije igrala puno “M zone”. Vidjet ćemo hoće li tako biti i u nastaku natjcanja. Crna Gora u zadnjem kolu igra protiv Hrvatske, utakmica u kojoj pobjednik odlazi u četvrtfinale, a poraženi u osminufinala.

2.kolo Grupa A

Crna Gora – Španjolska 12:14 (2:4, 4:4, 3:2, 3:4)

suci: Kovacs-Csatlos (Mađ), Colombo (Ita)

Crna Gora: Lazović, Vujović 1, Perković, Mršić 3, Mačić, Popadić, Vidović 3, Đ. Radović 1, Ukropina 3, Spaić, Matković, Vas. Radović 1, Tešanović (11). Izbornik: Vladimir Gojković

Španjolska: Aguirre 1 (5), Munarriz 1, Granados 5, Sanahuja 1, De Toro, Larumbe, Gomila, Cabanas, Tahull 2, Perrone 3, Mallarach, Bustos 1, Lorrio. Izbornik: David Martin.

Osobne greške: CG 17 (3+5+3+6), Špa 15 (5+3+3+4)

Peterci: CG – , Špa –

Igrač više: CG (2/4+3/3+2/3+2/3)= 9/13 (69%), Špa (2/2+2/5+2/3+1/4)= 7/14 (50%)

  • CG 2 puta dupli igrač više, Špa 3 puta dupli igrač više

Obrane: Tešanović (3/7+1/5+4/6+3/7)= 11/25 (44%), Aguirre (2/4+1/5+1/4+1/4)= 5/17 (29%)

Golovi s 2m, zarađeni peterci i isključenja:

Perković 4iv

Spaić 3iv

Vujović 2iv

Tahull: gol +5iv

Munariz i De Toro: po 2iv

Perone
Mislim da je bila lijepa utakmica unatoč tome što se činilo da se dosta grubo igra. Na ovakvim turnirima ima puno emocija. Mi smo izgubili prvu utakmicu na penale. I tako kad ima puno emocija ima i puno faulova, ali mislim da je bila lijepa utakmica. Sretni smo da smo dobili. Bolji nam je bio napad nego obrana ali važno je da smo digli glavu nakon Hrvatske. Nije lako igrati M zonu sad kad više nema 2m na krilu, napad se lakše raširi, a i inače je manje koristimo protiv Crne Gore koja odlično napada na M zonu.

Odgovori