Hrvatska vođena fantastičnim Fatovićem konačno pobijedila Španjolsku


Hrvatska je nakon jako puno godina, mislim po prvi put u Tuckovoj eri koja traje već treći olimpijski ciklus uspjela pobijediti Španjolsku. Na peterce 14:12 nakon što je bilo 9:9. Uvjeljivo najbolji pojedinac bio je Loren Fatović s 2 gola, 5 asistencija, uplivavanjem koje bi se trebalo pisati kao šesta te čak 4 zarađena isključenja.

Otvaranje Europskog prvenstva i odmah derbi, domaćin na svjetskog prvaka. Španjolska je crna mačka Hrvatske otkako je Tucak izbornik i kao što smo pisali u najavi, bilo bi lijepo da se taj niz poraza prekine baš u Gružu. To smo i uspjeli uz nevjerojatan nastup Lorena Fatovića. Zabio je prvi i zadnji gol. Posebno lijep bio je taj zadnji, kad se odlično pozicionirao na lijevom vanjskom protiv „M zone”, pa cimom zavarao i ljude na tribinama, svi smo pomislili da će dodati loptu na krilo, a onda još fantastično pogodio dijagonalu. Osim toga sudjelovao je u još 6 golova, dakle u 8 od naših 9. Sandro Suknovski učinak na igru svoje momčadi. Dodavao je pravodobne lopte na krilo pa su tako Harkov i Bukić zabijali. Dodavao je na stativu pa su Biljaka i Burić pogađali. Dodao je i Žuveli u tranziciji. Osim toga, jednom je i uplivavanjem toliko navukao igrača koji je u krilu čuvao Bukića, da je Bukiću ostao lagani zadatak probiti odličnog Aguirrea.
Marko Bijač imao je samo 3 obrane, ali je čak dvije čiste 1 na 0 kontre zaustavio oduzimanjem lopti. I to Perroneu i Granadosu, valjda igračima kojima je to najteže napraviti. Spriječio je dva čista gola, osim toga druga situacija je bila na 5:7 i za odlazak na -3 što bi vjerujem prelomilo utakmicu. Uz to je Bijač oduzeo još jednu loptu, tako da se njegov učinak treba gledati u cjelokupnom kontekstu što ga dovodi na mjesto našeg drugog najboljeg igrača. Jasno, ne treba zaboravit obranjeni peterac, opet Granadosu kojim je riješio pitanje pobjednika. Nekoliko puta je već bio na lopti, ali je blok ispred njega zaustavio pa nije upisao obrane u tim situacijama.

Većina ostalih je manje ili više značajno pridonijela. Bukić je dva puta odlično pogodio, Kragić smjestio bombu iz teške situacije, Vukičević bio opasan s desne strane i njegovi šutevi su dva puta donosili nove napade. Vrlić je izborio 5, Žuvela kao i Fatović 4, Burić i Lončar po 2 igrača više. Dva najlošija pojedinca bili su Butić i Harkov. Prvi je nakon par minuta provedenih u bazenu udario Larumbea i zaradio isključenje s pravom zamjene. Srećom po nas, samo to. A Harkov je imao 3 nevjerojatna dodavanja, jednom ravno u gol aut, drugi put s igračem više ravno Munarrizu i treći put u prebačaju s krila na krilo, također s igračem više, presioko. Inače je sporo reagirao i Perrone bi uspijevao s igračem manje lakoćom ga zatvoriti i doći mu na ruku i kad je bio po 2-3 metra udaljen kad bi lopta stizala na naše krilo. Osim toga, slabo je navlačio obranu, odnosno tajming njegovih dodavanja mora bit bolji za ovaj nivo vaterpola.

Igrač više bio nam je solidan u početku, imali smo 4/7 sredinom druge četvrtine. Ali od tada smo nanizali loših 3/11 (završili s 1/6). Upravo je nedostajao taj protok lopte s desne strane. I Španjolci su krenuli odlično s 5/7, ali do kraja samo 1/5. Aguirre je imao 10 obrana, značajno bolji postotak od Bijača. Bilo je tu čak 7 obrana s igračem manje. Međutim, na petercima, niti jednom nije bio blizu, pa je Martin zadnja dva šuta stavio Lorija.
Španjolska je radila atipične greške, poput te dvije spomenute kontre. Kriterij suđenja im nije išao u prilog, ali sve su sa smiješkom primali. Jasno ironičnim, ali bez i jedne riječi prigovora. Bilo je i tipičnih grešaka, kao forsiranje Munarriza iz faula protiv 2-3 bloka i pogađanje u jednog od njih. Sanahuja je bio opasan s desne strane, 2 gola i 2 asistencije, međutim skupio je 3 osobne tako da je nedostajao zadnjih 6 minuta Španjolskom napadu. Igrali su M zonu na momente, ali u većini utakmice su ipak prakticirali klasičniju zonu. Možda im je bilo bolje da su, s obzirom na broj isključenja koja su im suđena, dosta njih i na vanjskim pozicijama, dosta njih i bez lopte, da su bili više u toj plitkoj zoni.

Ova pobjeda Hrvatsku usmjerava prema prvom mjestu u grupi koji nosi daleko najlakšeg protivnika u četvrtfinalu, Gruziju ili Nizozemsku. Trebat će to potvrditi u iduća dva kola protiv puno jačih protivnika, od tog potencijalnog četvrtfinalnog, Francuske i Crne Gore. Okruženje gruškog bazena daje dodatnu inspiraciju Fatoviću, Bijaču i svim ostalim našim igračima.

Hrvatska – Španjolska 14:12 (9:9) (2:1, 2:5, 2:2, 3:1 – 5:3)
suci: Putniković (Srb), Kovacs-Csatlos (Mađ)
Hrvatska: Bijač (3+1), Burić 1(+1), Fatović 2(+1), Lončar, Biljaka 1, Bukić 2, Vukičević, Žuvela 1(+1), Marinić Kragić 1(+1), Vrlić, Butić, Harkov 1(+1), Popadić. Izbornik: Ivica Tucak
Španjolska: Aguirre (10), Munarriz 1(+1), Granados 2(+0), Sanahuja 2, De Toro, Larumbe 2(+1), Barroso, Cabanas, Tahull, Perrone 2(+1), Mallarach, Bustos, Lorrio. Izbornik: David Martin.

Osobne greške: Hrv 13, Špa 19
peterci: Hrv -, Špa –
Igrač više: Hrv (2/3+2/6+2/4+1/5)= 7/18 (39%), Špa (1/2+3/4+1/3+1/3)= 6/12 (50%)
*obje ekipe po jednog duplog igrača više
Obrane: Bijač (2/3+0/5+0/2+1/2)= 3/12 (25%) + 1/4 u raspucavanju peteraca i 3 oduzete lopte; Aguirre (3/5+3/5+0/3+3/6)= 10/19 (53%) + 0/3 peterci, Lorrio 0/2 peterci
Asistencije: Fatović 5, Bukić, Žuvela i Butić po 1; Sanahuja i Mallarach po 2, Granados, De Toro, Larumbe po 1
golovi s 2m, zarađeni peterci i isključenja:
Vrlić 5iv
Žuvela i Fatović po 4iv
Lončar i Burić po 2iv
Biljaka i Bukić po 1iv

Tahull 5iv
De Toro 3iv
Granados 2iv
Munarriz i Perone po 1iv

Izjave:

Jerko Marinić Kragić
Hrvatska je konačno uspjela dobiti ovu vrlo jaku reprezentaciju Španjolske

Hrvatska je ipak na svakom natjecanju išla na prvo mjesto. Ali to smo znali, za to smo se pripremali i nakon onoga tužnog završetka zadnjeg natjecanja, devetog mjesta na svjetskom prvenstvu, znali smo koliko ozbiljno moramo ovo shvatit. Pripreme su bile jako dobre i čvrste. Nažalost nisu puna tri boda, ali za prvo kolo odličan rezultat iako još uvijek nismo napravili ništa. Napravili smo prvi korak, imamo još tri utakmice do kraja. Nema prostora za opuštanje, svaka je utakmica važnija od one prijašnje.

Igrač više je bio problematičan kao da ste imali previše respekta?

Imali smo veliki respekt prema ovoj reprezentaciji Španjolske. Zna se zašto, svjetski prvaci su, ne treba pričati o tome. Malo smo stvarno imali respekt što se vidjelo u određenim momentima u šutu, više smo pazili da ne bi bila kontra nego da zabijemo gol. Šteta za zadnji napad što nismo riješili utakmicu u regularnom dijelu, ali dva boda su stvarno dobra. Devet primljenih pogodaka nije puno u ovakvoj utakmici na ova pravila, na ovaj broj igrača više/manje. Sigurno je bilo određenih pogrešaka koje moramo analizirat i već za dva dana biti bolji.

Marko Žuvela

Marko komentar utakmice?

Stvarno teška i naporna utakmica, što smo očekivali, ali dali smo sve od sebe, iako nakon su nam nakon početnih 2:0 nabili svoj tempo gdje su nas kontrolirali prvi dio utakmice. Nismo se dali, igrali smo dobro, jedan za drugog, znali smo da možemo, pogotovo pred ovom domaćom publikom. Iako nisu tri boda.

Loren Fatović

Statistika kaže 2 gola i 5 asistencija. Od 9 golova, u 7 si sudjelovao?

Skroz je nebitan pojedinačni učinak, mislim da nema smisla pričati o tome. Stvarno je bilo prekrasno igrat od samog početka pred ovom publikom i u ovoj atmosferi. Mi, igrači iz Dubrovnika ovo smo sanjali cijeli život, da igramo ovakvo natjecanje u svome gradu. Hvala ljudima iz saveza što su nam uspjeli to omogućiti.
Mislim da možemo biti zadovolji igrom. Bilo je i uspona i padova, ali u ovakvim utakmicama to je sasvim normalno. Teško je prelomiti. Vidjeli ste da ni mi, ni oni nismo to uspjeli, ali mislim sve u svemu da je zaslužena pobjeda. Mislim da smo imali čak i više šanse za prelomiti utakmicu u regularnom dijelu, mogao sam zadnjeg igrača više čak i opaliti, ali mislim da sad moramo gledati naprijed i idemo utakmicu po utakmicu. Znali smo da ova utakmica neće biti presudna za ništa, tako da moramo se već sad pripremit za Francuze. Takav je sistem natjecanja.