Nizozemska se približila najboljima, Španjolska u četvrtfinalu

Nizozemska – Španjolska 10:11 (3:3) (0:4) (4:2) (3:2)

Suci: Schwartz (ISR), Ivanovski (MNE)

Igrač više: Nizozemska 5/10, Španjolska 4/7

Dva igrača više: Španjolska 0/1

Peterci: Španjolska 1/1

Nizozemska: Wagenaar (8/19), De Weerd, Winkelhorst 1, Gielen 3, Van Ijperen 2, Gbadamassi, Te Riele 1, Nispeling, Muller 1, Janssen, Koopman 2, Kastrop, Huijsman. Izbornik: Van Der Meer

Španjolska: Aguirre (9/19), Munarriz 2, Granados 2 (1/1), Sanahuja 1, De Toro, Larumbe 1, Famera, Cabanas, Tahull 1,  Perrone 3, Barroso, Bustos 1, Lorrio. Izbornik: Martin

               Kao veliki favorit, očito je Španjolska reprezentacija malo preopušteno ušla u ovu utakmicu koja je nenadano ušla u veoma neizvjesnu završnicu. Nizozemska je uvjerljivom pobjedom u prvome kolu nad Njemačkom, koja istina nije više reprezentacija za naročit respekt, pokazala da neće ovdje biti neko na kome se popravlja gol razlika, pa je tako i u ovoj utakmici iskoristila svako opuštanje i nonšalantniju igru Španjolaca. Dva gola već u prvoj minuti utakmice, Munarriza iz faula i Perronea iz polukontre, moguće su dodatno zavarala svjetske prvake da im ovdje predstoji ne naročito težak posao. No veoma brzo se pokazalo da Nizozemci nisu toliko lagan protivnik. Do sredine prve četvrtine, preko centra Winkelhorsta i Koopmana s desnog vanjskog (igrač više), Nizozemska stiže do poravnanja.

               Iole statičnija igra Španjolske pokazivala se neučinkovitom, čitav niz vanjskih šuteva zaustavljan je blokom ili obranama Wagenaara dok su do golova stizali bržim napadima kod uplivavanja po krilima Perronea ili Sanahuje, također, Tahull u više navrata, jednom i De Toro bili bi u situacijama za šuteve s 2 metra ali ne toliko povoljnim pa bi obično rezultati bili promašaji ili obrane golmana, tek jednom je Tahull zabio. Zbog toga Španjolci nisu dolazili puno puta u prilike s igračem više, u prvoj četvrtini tek jednom (dva igrača više) kada je Granados izblokiran, kasnije nešto više s polovičnom realizacijom. Uz brže napade, kada se Nizozemska obrana ne bi još dobro postavila, dvije kontre Granadosa od kojih je jednu realizirao a drugu loše bačenu završio blokiranim šutem iz faula.

               Nakon izjednačene prve četvrtine i bez golova do polovice druge, Španjolska do poluvremena ipak stiže do osjetne prednosti. Nakon izborenog peterca Sanahuje, pomenute kontre Granadosa i još dva gola kod igrača više. U obrani su također odigrali ozbiljnije te Nizozemska nije uspijevala stići do gola u ovome periodu. Osim dva neiskorištena igrača više, prilike su imali Winkelhorst (obranio Aguirre) i Kastrop koji je pogodio stativu.

               Početkom treće četvrtine Nizozemci dolaze do dva vezana gola, ljevoruki Te Riele pogađa s desnog vanjskog, Gielen sa srednjeg kod igrača više, ali Španjolska uspijeva održavati solidnih 2-3 gola razlike do kraja četvrtine te i dalje nema nagovještaja o uzbudljivoj završnici.

               Početak posljednje četvrtine protječe bez golova, preko dva metra prilike ne koriste Tahull na jednoj i Gbadamassi na drugoj strani (obrane golmana), Gielen i Munarriz pogađaju okvir gola, dok napon Muller ne realizira s desnog vanjskog igrača više i ne primakne svoju reprezentaciju na samo gol zaostatka. U narednim minutama ističu se najiskusniji, Perrone koji uplivavanjem po desnoj strani, potom i nakon prebačaja s lijevog krila (igrač više) daje svoja 2 gola, dok Gielen također postiže dva, sa stative (igrač više) i na zonu sa srednjeg za 10:11 na dvije minute do kraja. Španjolska ne uspijeva iz igrača više nakon time-outa, Larumbe pogađa ali kod isteklog vremena pa Nizozemska ima priliku u zadnjoj minuti za poravnanje. Janssen najprije pokušava lobom ali Aguirre izbacuje loptu u korner, onda još igrača više izbori Gbadamassi ali nakon time-outa ne uspijevaju organizirati bolju akciju te još jednom šutira Janssen ali je izblokiran.

               Utakmica od koje se sigurno nije očekivalo ovakve neizvjesnosti tako je ipak završena očekivanim pobjednikom. Španjolci potvrđuju prvo mjesto u grupi dok Nizozemci nagovještavaju da bi na ovome EP mogli do boljeg plasmana nego u ranijim prilikama.

Odgovori