Slomili Francuze u trećoj četvrtini

izvor: total-waterpolo.com

Hrvatska je u drugom kolu Europskog prvenstva pobijedila Francusku 13:7. Prvi dio utakmice bio je rezultatski izjednačen – 4:4 na poluvremenu, ali su u trećoj četvrtini Bijač, Žuvela i ostali digli tempo i otišli na 9:5.

Francuzi su u prvom kolu bili potpuno ravnopravan protiv s Grčkom tako da je i u najavi ova utakmica izgledala kao niti jedan do sada u povijesti ovih suparnika. Francuzi su puno napredovali i stigli su u donji dio najviše klase svjetskih reprezentacija. Prije 4-5 godina, bili su u trećem rangu. Lagno se iz trećeg pomaknut u drugi, malo teže iz drugog u prvi krug najboljih, ali sad je svaki pomak prema gore iznimno težak i treba jako puno rada i znanja da se to ostvari. Vjekoslav Kobešćak u neobičnoj ulozi pomoćnog trenera je svakako garancija i rada i znanja. Neobična je uloga zato što je on taj koji vodi time oute i razgovore između četvrtina, dok glavni trener Bruzzo vodi utakmicu.

Krapić preko vode uzima ruku beka i baca se nazad na njega,
ali umjesto kontrafaula, Alexandrescu svira isključenje

Prvi dio utakmice obilježio je preveliko domaćinsko suđenje u kojem je Marzouki dobio dvije osobne u prvoj minuti, u kojem se s jedne strane sviralo isključenja i kad je bio očigledni kontrafaul našeg kapetana, a s druge strane se nekažnjeno jahalo i potezalo Vernouxa i još neke druge situacije. Međutim, sve to nije spriječilo Francusku da bude ta koja vodi u tih prvih 16 minuta. Čak su otišli u na 2:4 nakon 9 minuta igre. Međutim, tada su potpuno stali u napadu. Glavna zasluga za to ide Marku Bijaču koji je u tom periodu našeg preokreta na 9:5 imao cijeli niz odličnih obrana, ukupno njih 7. Onaj trenutak koji je bio prijelomni, koji je usmjerio tijek utakmice bio je obrana peterca Marzoukiju na 5:4. Samo u toj trećoj četvrtini Bijač je obranio peterac i još dva puta s igračem manje. Osim toga pojačali smo i obranu, posebice na vanjskim pozicijama gdje je briljirao, a kasnije i na beku, Marko Žuvela. Presjekao je jedno dodavanje, još jednom potopio loptu na vanjskoj poziciji. Uz sve to je zabio fenomenalan gol iz faula s desnog vanjskog, u biti više je bio prema srednjem. Baš je dominantno igrao u ovom periodu u kojem je zabio još jednom na odličnu asistenciju Bašića.

Vjeko Kobešćak kao pomoćnik zadužen je za time oute u Francuskoj reprezentaciji

Ti odlučujući trenutci počeli su kad je Tucak povukao Bukića na klupu i ubacio Marinić – Kragića lijevo s Fatovićem. Bukić se uskoro vratio, ali je primjerice s igračem više kojega je Kragić s krila odlično realizirao, bio na desnom vanjskom. Osim dva Marka, sada spomenutog Kragića kao ključne ljude ove pobjede još treba istaknuti Bašića koji je zabio gol i asistirao, uz još jedan gol u drugoj četvrtini te Fatovića koji je bio taj koji je vodio našu igru u napadu, nije to samo vidljivo kroz 3 asistencije, nego i kroz pozivanje i usmjeravanje akcija.

Zadnja četvrtina bila je odrađivanje posla do kraja i u tom periodu je Bukić dodao dva gola. Francuzi nisu uspjeli malo smanjiti zaostatak, dapače otišlo se do konačnih +6 ukupnom serijom od 10:1 nakon onih 2:4 početkom druge četvrtine. Odnosno iz francuske perspektive -6 koje ih najvjerojatnije vode na treće mjesto u grupi i utakmicu protiv Srbije u osmini finala.

Nakon što se Bijač razbranio tijekom druge četvrtine, Francuska je postala potpuno bezopasna u napadu. Izgubili su sigurnost kod šutiranja i njihovi šutevi su kako je utakmica išla dalje bili sve lošije i lošije plasirani. Probali su s povlačenjem Vernouxa, posebno kod igrača više na vanjsku poziciju, ali nije pomoglo. Kad je naš golman u ovakvom izdanju, na nivou najboljeg golmana na svijetu, što i jest, onda naše šanse rastu protiv bilo kojeg protivnika. Večeras naš čekaju Grci i bod protiv njih znači puno, Nizozemsku ili Gruziju u četvrtfinalu. Umjesto Španjolske.

Bašićev gol za 4:4 na kraju prvog poluvremena

Golove smo danas gotovo ravnomjerno rasporedili na 4 različita načina:

–             4 na zonu: sa stative, dva lijevi vanjski i jedan srednji vanjski

–             3 s igračem više: sva tri s lijevog krila

–             3 direktno iz faula: dva s desnog vanjskog i jedan s lijevog vanjskog

–             3 iz kontre

Francuzi su bili opasni samo s igračem više ako zanemarimo zadnja dva gola na samom kraju, ali im realizacija nije bila najbolja 3/10. Za više ovaj put nisu bili spremni. Pola utakmice su bili al pari.

Hrvatska – Francuska      13:7 (2:3, 2:1, 5:1, 4:2)

Suci: Alexandrescu (Rum), Teixido (Špa)

Hrvatska: Bijač (9), Burić 1, Fatović 1, Krapić, Lazić, Bukić 3, Biljaka, Žuvela 2, Marinić – Kragić 2, Vrlić, Bašić 2, Harkov 2, Popadić. Izbornik: Ivica Tucak.

Francuska: Dubois, Saudadier, Crousillat 2(1), Bouet 2, Khasz, Vernoux 1, Marion – Vernoux 1, Bjorch 1, Marzouki (0), Cannone, Vanpeperstraete, De Nardi, Fontani (8). Izbornik: Florian Bruzzo. Pomoćnik: Vjekoslav Kobešćak.

Osobne greške: Hrv 13, Fra 10

Obostrano: Fatović – Vernoux

Peterci: Hrv -, Fra 1/2

Igrač više: Hrv 3/9, Fra 3/10

Odgovori