Grčka izborila završni turnir

Grčka – Španjolska 12:11 (2:3) (2:2) (4:1) (4:5)

Suci: Zwart (NED), Alexandrescu (ROU)

Igrač više: Grčka 5/12, Španjolska 4/8

Peterci: Grčka 1/1, Španjolska 3/3

Grčka: Zerdevas, Genidounias 1, Skoumpakis 2, Kapotsis, Fountoulis 3, (1/1), Papanastasiou 2, Dervisis 1, Argyropoulos 2, Mourikis, Kolomvos, Gkiouvetsis, Vlachopoulos 1, Galanidis (12). Trener: Vlachos

Španjolska: Lopez (10), Munarriz 3 (2/2), Granados 2 (1/1), Famera 1, Sanahuja, Larumbe, Barroso 2, Fernandez 1, Cabanas, Perrone 1, Mallarach, Bustos 1, Aguirre. Trener: Martin

               Nakon prvih utakmica na ovome turniru, u kojima je Španjolska igrala protiv Srbije revijalno, a Grčka protiv ipak slabijeg protivnika (Francuske), očekivano je viđena tvrda i neizvjesna utakmica, odlučena golom u zadnjoj minuti. Kako sam već pominjao, teško je u ovome trenutku očekivati ozbiljniju formu reprezentacija koje praktički tek počinju ovu sezonu u kojoj su svima glavni cilj OI. Tako da nije čudno da smo i ovdje vidjeli dosta pogrešaka, isporobavanja pojedinih varijanti u igri, a nešto od toga sigurno je bilo uslovljeno izborom igrača (prinudnim ili trenerskim). Kod Španjolaca nije bilo standardnoga centra Tahulla, De Toro je isto izostao, pa su njihova mjesta popunili novopečeni Španjolac Famera, te Bustos, mada je u pojedinim trenutcima na centru igrao i Munarriz. Vlachos pak ne mjenja još uvjek svoj iskusni centarski par iako npr. Kolomvos već ne igra na ozbiljnijem klupskom nivou, na ovome turniru su se pokazali zapravo dosta dobro, u prvoj utakmici golovima a u ovoj sa dosta zarađenih izbačaja (ukupno 10), tako da su još sredinom treće četvrtine zbog 3 prekršaja iz igre izbačeni Sanahuja i Cabanas. Od standardnih falio je Grčkoj zapravo jedino Gounas, te smo imali prilike vidjeti mladoga Gkiouvetsisa, ali i ne puno od njegovih minuta u igri i mogućnosti. U ovoj utakmici na golu je priliku dobio Galanidis i solidno je iskoristio premda je skrivio i 2 peterca što nije baš uobičajeno za golmane ali obzirom na situacije nisu mu to bile neke greške.

               Španjolska je od početka do poluvremena držala prednost ali je ona bila samo jedan gol sve tamo negdje do sredine druge četvrtine kada su imali 2:4. 3 Igrača više nisu iskoristili pokušajima na stativu, jednom je Galanidis obranio, preostala dva su bili loši pasovi. Jednoga je Bustos upravo sa stative pretvorio u gol a još dva puta su imali igrača više u kojima su dobili peterce. Golove iz igre postigli su sa desnog vanjskog, jednom je na zonu ostavljen Fernandez što je razumljivo, drugi puta Munarriz kojega nije stigao ispratiti Kolomvos. Perrone je uzimao najviše šuteva, bez realizacije, poneki još Granados, Famera iz vana te Mallarach. Grci u napadu dosta pokretljivi, od početka sa desne strane kreću duplirati centra (Vlachopoulos, Genidounias) i uopće, bukvalno svi igrači osim centara i Fountoulisa tijekom cijele utakmice često mjenjaju i pozicije i strane. Nije im to ipak donijelo puno povoljnih pozicija za šuteve iz vana koje su promašivali Vlachopoulos i Fountoulis, dok sa 2 metra nisu uspjevali Kolomvos, Genidounias i Papanastasiou. Kod igrača više bili dosta sigurni, istina ni tu iz preterano dobrih pozicija. No, na umjeće, Fountoulis, Vlachopoulos i Papanastasiou prva tri gola za Grčku postižu kod brojčane prednosti, Dervisis sa ljevog vanjskog jedini iz igre u prve dvije četvrtine te se Španjolska nije rezultatski odmakla, na poluvremenu je bilo 4:5.

               U trećoj četvrtini dolazi do preokreta koji će zapravo i odlučiti utakmicu, Grčka postiže 3 gola u nizu, dva puta koriste slabiju obranu Španjolske na vanjskim pozicijama, sa desne je realizirao Genidounias (Perrone kasnio sa izlaskom), sa ljeve Argyropoulis, u međuvremenu još jedan gol iz igrača više Skoumpakisa sa stative. Još po jedna brojčana prednost na svakoj strani nije iskorištena (obrane golmana Dervisisu i Munrrizu). Grčkoj je bilo bitno od raspucavanja zaustavit Munarriza (koji je ovaj put bio trošen i na centarskoj poziciji, pa i na beku) i Granadosa, što su i uspjeli ograničivši ih na tek po 1 gol iz igre. Mallarach, Perrone, Famera ponovo iz vana, nisu uspijevali dobit više od kornera. Baroso tek u finišu treće četvrtine smanjuje na 7:6 (igrač više). No počinje se naslućivat i pad koncentracije u obranama. Najprije Španjolci, Nakon stative Mourikisa kod igrača više loptu im kupi Argyropoulos i zarađuje peterac za 8:6.  Posljednja četvrtina donosi osetan pad u obranama i kod jednih i kod drugih. Famera iz igrača više smanjuje na 8:7 ali Španjolci prvo svašta puštaju Kapotsisu po krilu a onda on još vrati na vanjsku slobodnome Fountoulisu koji zabije za 9:7. Fountoulis se revanšira očajnom obranom, u dva napada pušta najprije Granadosa a u slijedećem napadu Perronea koji uplivavaju i donose poravnanje na 9:9. Granados onda pušta Papanastasioua koji cima i cima i na kraju zabija sa desnoga vanjskog. Nakon obrane Munarrizovog pokušaja sa 2 metra, Larumbe dobija izbačaj na isteku grčkoga napada i Skoupakis ponovo vraća na +2 na dvije i pol minute do kraja. Španjolci i ovo stižu golovima iz igrača više (opet na centru zaradio Munarriz) i peterca koga je zaradio Bustos. Grčka ne koristi igrača više no Španjolska ne dolazi ni do šuta u samome finišu. U zadnjem napadu na isteku Argyropoulos sa skoro 9 metara (ostavljen) donosi konačnih 12:11 na par sekundi do kraja u kojima niti Lopez u napadu ne pomaže. Grčka na kraju malo i sretno, stiže do finala ovoga turnira te do izborenog finalnoga Svjetske lige.