Opet sličan poraz od Crne Gore

Hrvatska je u četvrtfinalu kvalifikacija za završni turnir Svjetske lige izgubila od Crne Gore 15:14 nakon izvođenja peteraca. Kao i u prethodne dvije utakmice dogodio se pad u igri u zadnjem dijelu utakmice kada je Crna Gora dohvatila prednost koju smo gradili kroz utakmicu.

Kada smo na EP prije godinu dana u grupi pobjedili Crnu Goru 11:10 u zadnju četvrtinu smo ušli sa 10:5 i Tucak je na time outu kojega je pozvao bar 2 primljena gola prekasno vikao na igrače „Što vam je, što ste se usrali!?“. Govorilo se tada da je pad posljedica opuštanja i da se to više neće ponoviti. U utakmici za treće mjesto na istom natjecanju pad je bio još izraženiji. Na poluvremenu smo vodili 7:3, a Crna Gora je napravila seriju 7:2 i pobjedila 10:9. Tada smo već bili nešto zabrinutiji nego par dana ranije.

Danas, treća utakmica u godinu dana i sličan scenarij. Opet cijelu utakmicu vodimo, doduše sada s manjom razlikom jer se u nekoliko navrata nismo uspjevali odvojiti na +3, ali i na dvije minute do kraja imali smo 10:8. I opet smo u zadnjoj četvrtini primili 5 golova, koliko ukupno do tada u prve tri. Već je to postalo indikativno u susretima ove dvije momčadi. Iako je sada Crna Gora iskoristila priliku i Gojković je odlučio isprobati mlađe snage:

  • Dušana Baničevića          22 godina
  • Dušana Matkovića          21 godina
  • Miroslava Perkovića       19 godina

Vratio se i Ukropina koji ima 22, tu su i Đuro Radović s 21 i Spaić s 23 godine tako da Gojković ima lijepu bazu za naredno desetljeće.

Jedino novo ime koje je Tucak pozvao je Rino Burić s 23 godine. Tu je i debitant Toni Popadić, ali je trenutno u ulozi drugog golmana koji je mogao jučer dobiti priliku prilikom izvođenja peteraca obzirom na ono što je pokazao u tom segmentu igre u zadnjih godinu dana.

Utakmica je tekla u ritmu da netko vodi drugi izjednačava sve do 6:4 kada je Hrvatska prvi put povela 2 razlike. Kasnije je bilo i 7:5, te 9:7 i 10:8. Na 7:5 na kraju treće i početku zadnje četvrtine imali smo dva puta akcije s igračem više za odlazak na +3. Oba puta šutirali smo s lijevog krila, oba puta u prečku, prvo Bukić pa kasnije i Fatović.

Utakmica je obilovala kvalitetnim obranama Marka Bijača. Imao je čak 11 obrana u prvom poluvremenu (11/13 ili 85%). 4 u prvoj četvrtini još 5 u 3 i po minute druge i još 2 do poluvremena. Međutim, niti jednu od tih nismo iskoristili za neku kontru ili opasnu tranziciju. Imao je cijli niz odličnih obrana. Spomenimo samo činjenicu da je do kraja treće četvrtine obranio 6 od 7 situacija s igračem manje. Nisu bili promašaji ili blokovi, nego je baš Bijač zaustavljao šuteve Ivovića i ostalih od kojih su manje više svi bili opasni. Tek u trećoj četvrtini Fatović je dva puta iz igrača manje jurnuo u kontre 1 na 0. Jednom je zabio odmah iz kontre, a drugi put je zaradio isključenje Ivovića i onda nakon pune akcije sam realizirao s krila. Inače je Fatović bio daleko najbolji igrač uz Bijača. Zabio je 5 golova iz samo 7 udaraca, nosio je našu igru u svim segmentima. Recimo i u obrani je jednom presjekao dodadavanje s igračem manje, jednom odlično odigrao protiv Spaića na beku. Sve je to postigao iako je većinu vremena provoe s Bukićem na lijevoj strani kojega je Draško Brguljan najčešće potpuno puštao, pa čak i na krilu (što je Luka kaznio za deseti gol) i obrana je bila na toj strani potpuno fokusirana na njega. Inače, kad smo kod Bukića odigrao je jako lošu utakmicu. U napadu ga se dosta puštalo, barem 3 puta je jako loše dodao loptu na dva metra, a  obrani je recimo on bio igrač koji je držao blok i kod drugog i trećeg i četvrtog gola Crne Gore. Na kraju je još propustio preuzet odgovornost i šutirati što je izbornik na time outu tražio kako bi ili otišli na +2 ili izborili novi napad, oboje bi riješilo utakmicu u našu korist. Umjesto toga odlučio se za suludo proigravanje na Fatovića koji je uplivao da otvori prostor.

Osim njega izrazito loš je bio i Benić. Imao je 3 šuta s igračem više, dva u blok i jednom je Lazović obranio. Osim toga, kasnije je ostao i bez hrabrosti i nije ni pokušavao u situacijama kao je i mogao, pogotov kad je još jednom na zonu šutirao preko gola. A sad je bo u situaciji da nije primarno bek jer su tu bili i Bušlje i Macan i Rino Burić. Također, i Lovre Miloš je bio i loš i nevidljiv. On i Bukić su igrači koji fukncioniraju u sustavu u kojem dominiraju kontre, tranzicija, u kojem je to osnovna postavka igre.

Nakon skoro 6 godina Nikša Dobud se vratio u reprezentaciju. Uz to 4 godine suspenzije nije smio trenirati s nekim klubom. I na sve to sada ima 35 godina. Međutim, posjeduje toliku igračku klasu da je i sada, nakon svega možda i najbolji sidrun. Zabio je golčinu šraubom i još zaradio 3 igrača više.

Utakmica je riješena nakon peteraca kad je Gojković u zadnjoj seriji poslao Kandića na gol i koji je tu jedinu intervenciju upisao obranu protiv Xavija. Prethodno je bio zanimljiv zadnji napad Crne Gore, zadnjih 25 sekundi. Na time outu Gojković je poslao i Lazovića u napad, na prvu stativu i imao napad 7 na 6. Bušlje je potpuno nelogično čitavo vrijeme strikno stajao uz Lazovića – držao ga je jednom rukom u krvavati, a drugu je držao u bloku – iako je on najneopasniji igrač, unatoč tome što je na stativi. Ukropina je ostao sam na krilu i iz blizine provukao loptu u gol.

Četvrtfinale kvalifikacija za Svjetsku ligu – Debrecen

Hrvatska – Crna Gora     14:15 (10:10) (2:1, 1:1, 4:3, 3:5)

Suci: Voevodin (Rus), Ohme (Nje)

Hrvatska: Bijač (17), Macan, Fatović 5(+1), Dobud 1,  Joković 1(+1), Bukić 1(+1), R. Burić, Bušlje 2, Miloš, Vrlić (+1), Benić, Garcia (+0), T. Popadić. Izbornik: Ivica Tucak.

Crna Gora: Lazović (8), Dr. Brguljan 2(+1), Đ. Radović 1(+1), Petković 1, V. Popadić, Perković, Vidović (+1), Ukropina 2, Ivović 3(+1), Spaić, Matković 1(+1), Baničević, Kandić. Izbornik: Vladimir Gojković.

Osobne pogreške: Hrv 10, CG 9

Igrač više: Hrv (1/3+0/2+2/3+0/1)= 3/9 (33%), CG (1/2+0/1+0/4+2/3)= 3/10 (30%)

Obrane: Bijač (4/5+7/8+4/7+2/7)= 17/27 (63%), Lazović (2/4+3/+4+2/6+1/4)= 8/18 (44%)

Peterci: Bijač 0/5, Lazović 0/4, Kandić 1/1

Golovi s 2metra, zarađeni igrači više:

Hrv

Dobud: gol + 3iv

Vrlić i Fatović po 2iv

Joković i Bukić po 1iv

CG

Spaić: 6iv

Baničević: 3iv

Perković: 1iv