Poraz od Crne Gore, Hrvatska s Rusima za posljednje mjesto za Tokio

https://www.facebook.com/orangepicturesbv

Hrvatska je poražena nakon peterca od Crne Gore i ostaje nam još jedna prilika, današnja utakmica s Rusijom u kojoj možemo izboriti plasman na Olimpijske igre. Neizvjesna utakmica od početka do kraja u kojoj je mladi Perković izjednačio 24 sekunde prije kraja. Na kraju su Fatović i Bukić bili neprecizni u raspucavanju peteraca.

Očekivano neizvjesna utakmica od početka do kraja. Samo jednom u čitavoj utakmici Crna Gora vodila je s 2 razlike (7:5), a ostatak utakmice je prolazio u ritmu +1, nerješeno ili -1. Kada je sredinom treće četvrtine Vidović zabio za tih 7:5 Tucak je odmah zvao time out i Fatović je nakon samo 18 sekundi smanjio za 7:6 tako da je gotovo pune 32 minute utakmica bila unutar jednog posjeda.

Jedna od bitnih stvari bila je realizacija igrača više. Hrvatska je imala samo 13% (1/8), a Crna Gora 70% (7/10). Mi smo to kompezirali golovima na zonu, sa njih čak 6. Crna Gora imala je koncepcijski rizik u dva detalja. Prvi je da su izlazili na Jokovića visoko čak i s igračem manje i njega striktno pokrivali. Očito im se to isplatilo. A drugi je da su na naša uplivavanja na lijevoj strani protiv njihove ponekad M zone, a nekad klasičnije, ali u pravilu i sa bočnom pomaganjima, puštali lijevo krilo. To smo samo jednom kaznili preko Fatovića.

Ostale golove na zonu zabijali smo sa srednjeg i lijevog vanjskog. Najbolji u tom segmentu bili su Bušlje i Bukić sa po 2 gola na taj način. Kapetan Bušlje odigrao je maestralnu utakmicu, zabio je 3 gola iz tri šuta – i inače je skoro nepogrešiv sa nevjerojatnih 12/14 na ovom turniru. Dva odlična udarca na zonu (onaj kroz uši Lazoviću fenomenalan) te gol s pozicije sidruna. Totalno atipično za njega, ali nakon obostranog isključenja Lončara i Ivovića, ušao je s Popadićem na dva metra, okrenuo ga i prebacio Lazovića koji je pokušao isplivati. Osim napada i u obrani je bio, što mu je standard, fenomenalan. U današnje doba, odnosno po današnjim kriterijima bekovima je puno teže, ali Andro i danas dominira u većini protivničkih napada. Bukić mu je u napadu bio odmah uz bog sve do samog kraja utakmice. Odigrao je možda i najbolju utakmicu u karijeri. Konačno je bio faktor u bitnoj utakmici na ovom nivou. Međutim, na kraju je postao tragičar. Promašio je igrača više nakon time outa u kojem je pozvana akcija na njega, točno minutu prije kraja s kojom bi otišli na +2 i riješili utakmicu. I kasnije je u raspucavanju peteraca, promašio, tj. Lazović mu je obranio.

Bijač je isto bio jako dobar, odličan. Upisao je 14/24 obrana (58%), a 3 gola je primio u prazan gol nakon odbijanaca nakon što je već obranio igrača manje. Inače smo loše osiguravali  tu prednju liniju iako su Crnogorci imali i sreće. U prvoj takvoj situaciji bila su čista dva metra, a suci su propustili dosuditi i isključenje kada je Fatović pobjegao u kontru. I to bi bio zicer obzirom da bi mogao sam sebi izvest i doći sam ispred Lazovića. Ta situacija je bila na početku zadnje četvrtine pri 9:8 za nas tako da bi i tada otišli na +2.

U obrani smo striktno pokrivali Ivovića. I to je većinom radio Joković koji se i na taj način dodatno trošio. I to je jako dobo radio, imao je barem 3-4 bloka protiv njega. Ivović je imao šut 1/8 jer u većini slučajeva i morao šutirati jer bi isticao napad. Ivović je također pokazao svoju obrambenu klasu i bio je pravi vođa momčadi u svakom segmentu igre. Crna Gora raspodjelila je golove na više igrača, Ukropina, Popadić i Vidović su zabili po dva. Ali to je i inače njihov forte, možda u nekoj utakmici iskoči neki pojedinac, ali u pravilu su jednako opasni sa svih pozicija. Spaić je zaradio 5, a Perković 3 igrača više. I oni su igrali dosta dobro iako je bilo dijelova utakmice kad su obojica bili na klupi. Lazović je upisao samo 6 obrana, ali je u raspucavanju peteraca obranio Bukiću, a Fatović je pogodio stativu tako da je dao svoj doprinos pobjedi. Gojković je začuovao oba time outa za zadnju minutu. Prvi je pozvao sa 16 sekundi zakašnjenja, nisam bio u prilici preko tv vidjeti je li možda bila prilika za neku kontru, ali je i u tom slučaju mogao i prije vidjeti da nema ništa od toga. Ovako je sveo svoj napad na samo 14 sekundi. Ubacio je dva sidruna, a Spaić je protiv Bušlje zaradio igrača više kojega je realizirao mladi Perković sa druge stative na asistenciju Ivovića s lijevog vanjskog. Tucak je ranije potrošio oba time outa, ali ostalo nam je 24 sekunde za napad. Tucak nije pokušao s dva sidruna, a Ivović je protiv Vrlića fenomenalno odigrao i kad mu je Bušlje spustio loptu obrana je lakoćom pokupila loptu dok je Ivović držao obje ruke u zraku. I ostalo je još 5 sekundi i Gojković opet zove time out, šalje i Lazovića u napad, a Ivović nakon što je izveo loptu s polovice igrališta šutira s 10 metara što Bijač lakoćom brani.

https://www.facebook.com/orangepicturesbv

Crna Gora je izborila nastup na Olimpijskim igrama sa 6 pobjeda u 6 utakmica. Ovo je već treća uzastopna utakmica u kojo nas na vrlo sličan način pobjeđuju. Hrvatska u zadnjih nekoliko turnira gubi svaku bitniju utakmicu i svaki put na sličan način gdje ni psihološki nismo spremni za pobjedu. I na ovom turniru smo pokazali te probleme i protiv slabijih protivnika poput Francuske, Rusije, pa i protiv Gruzije na početku samo što su oni bili katastrofalni pa nije moglo biti problema. I kako se te stvari ponavljaju to je onda veliki problem. Pitanje za danas i utakmicu za posljednje dvanesto mjesto na olimpijskim igrama hoće li i Rusi osjećati pritisak plasmana. Nisu ni oni poznati po nekoj psihološkoj stabilnosti.

Peterci:

0:1 Ivović (Bijač na golu)

1:1 Joković

1:2 Vidović (Popadić na golu)

Fatović stativa

1:3 Petković (Bijač na golu)

Bukić, Lazović brani

Ukropina prečka (Popadić na golu)

2:3 Vukičević

2:4 Brguljan

Hrvatska – Crna Gora     10:10 (12:14) (2:3, 3:2, 4:3, 1:2 – 2:4)

Suci: BUCH (ESP) i GOLDENBERG (USA)

Hrv: Bijač (14), Macan, Fatović 1(+0), Lončar, Joković 1(+1), Bukić 3(1)(+0), Vukičević 2 (+1), Bušlje 3, Miloš, Vrlić, Burić, Garcia, Popadić. Izbornik: Ivica Tucak.

CG: Lazović (6 +1), Brguljan (+1), Perković 1, Petković 1(+1), Čučković, Popadić 2, Vidović 2, Ukropina 2 (0+), Ivović 1 (+1), Spaić 1, Matković, V. Radović. Izbornik: Vladimir Gojković.

Osobne pogreške: Hrv 12, CG 11

Peterci: Hrv 1/1, CG –

Igrač više: Hrv (1/3+0/2+0/1+0/2)= 1/8 (13%), CG (2/3+1/1+2/2+2/4)= 7/10 (70%)

Obrane: Bijač (4/7+3/5+2/5+5/7)= 14/24 (58%), Lazović (1/3+3/6+1/4+1/2)= 6/16 (38%),

Golovi s 2m, zatađeni peterci  igrači više:

HRV

Lončar: 5m + 6iv

Bušlje: gol

Vrlić: 2iv

Plivanje: 1iv

CG

Spaić: 5iv

Perković: 3iv

Plivanje: 1iv

Na vanjskoj pozciji: 1iv