Španjolska pukla, Mađarskoj bronca

https://www.facebook.com/vlvhu

Mađarska – Španjolska 9:5 (3:3) (2:2) (1:0) (3:0)

Suci: Voevodin (RUS), Stavridis (GRE)

Igrač više: Mađarska 4/4, Španjolska 4/12

2 igrača više: Mađarska 2/2, Španjolska 1/3

Mađarska: Nagy (8/13), Angyal 1, Manhercz 1, Zalanki 1, Vamos 2, Hosnyanszky 1, Pasztor, Jansik 1, Erdelyi, Varga 1, Mezei, Harai 1. Izbornik: Marcz.

Španjolska: Lopez (8/17), Munarriz 2, Granados, Sanahuja, De Toro 1, Larumbe, Famera, Fernandez, Tahull 1, Perrone 1, Mallarach, Bustos. Izbornik: Martin.

Nakon ubjedljivih igara u grupnoj fazi, nakon čega su ih mnogi vidjeli kao glavnoga kandidata za zlatnu medalju, Španjolska je na kraju ostala bez ijedne. Nakon izgubljenoga polufinala u svakako veoma stresnoj utakmici, za očekivati je bio psihološki pad koji se morao odraziti i na igru španjolskih igrača. Prve dvije četvrtine nije se to toliko primećivalo pa je delovalo da ćemo imati još jednu jako uzbudljivu utakmicu. Mađari su sigurno bili rasterećeniji, pomenuo sam u prošlom tekstu da su oni cijeli turnir zapravo odigrali ispod svoga nivoa te da im je i (tada eventualno) treće mjesto veliki uspjeh. Jedno dobro izdanje,  protivu Hrvatske, ali i tada, baš kao i u ovoj utakmici, zapravo su im više pomogle lošije igre protivnika. Slično kao i tada, od jedne ravnopravne utakmice u početku dobili smo sada jedan potpuni pad Španjolske, koja u druge dvije četvrtine nije mogla postići niti gola. Igrača više igrali su jako slabo, kao i protiv Srbije opet su u nekoliko (3) situacija imali i dva viška, iskoristili samo jednoga. A igrač više zapravo im je bio i jedini način stići do gola, svih 5 golova su postigli iz takvih situacija, ostatak igre zasnivajući na neuspješnim opucavanjima Munarriza, Granadosa, Perronea, Sanahuje i Mallaracha. Potpuno van svoga ritma, naravno da većina tih šuteva nije došla iz izrađenih pozicija no i kod nekoliko zicera iz igrača više (Granados, Tahull, Famera) za ponešto se pitao i Nagy.

Nije niti Mađarska delovala puno bolje u većem dijelu utakmice, bili su nepogriješivi kod brojčane prednosti a uspijevali su 3 puta i iz igre, od toga su 2 gola u samom finišu, Angyala sa lijeve strane nakon što ga je obrana “zaboravila” za 8:5 i rješavanje pitanja pobjednika, pa Varga koji je kaznio pokušaj igre bez golmana već na dvije i pol minute prije kraja. Strelci kod Mađarske, lijepo su rasporedili i pokušaje i svako po jedan gol (Vamos jedini 2), jedino je Manhercz uzimao koji šut više. Dva vodstva imala je Španjolska u prvoj četvrtini (0:1 i 2:3) golovima Munarriza (sa srednjeg), Perronea (na prebačaj) i Tahulla (sa stative). Kasnije su vodili samo Mađari a Španjolci pristizali do 5:5 na poluvremenu. U ovome periodu, osim golova sa igračem više, na kašnjenje u obranu Jansik je parabolom savladao Lopeza (za 4:3) početkom druge četvrtine.

Treću četvrtinu su i jedni i drugi posebno bili loši, tek 1 gol Vamosa sa desnog vanjskog (igrač više) i čitav niz pogrešaka, kontrafaulova i promašaja na obje strane. Tahull sa stative jednom izblokiran, drugi puta mu je Nagy glavom obranio, za Perronea samog po ljevom krilu dovoljne su bile i ruke. Vamos svojim drugim golom donosi Mađarima prvi puta 2 gola razlike početkom posljednje četvrtine, Granados, Famera i Perrone i dalje ne uspijevaju kod igrača više. Pomenuta još dva gola iz igre riješila su pitanje osvajača brončane medalje dok su se Španjolci još malo blamirali ne koristeći još jednom dva igrača viška.

Tako su Španjolci uspjeli upropastit sve ono dobro što su uradili kroz prvih 6 utakmica i još jednom pokazali da, iako igrački kontinuirano odlični, gotovo superiorni, mentalno i dalje ne mogu najjača natjecanja ispratiti do samoga kraja (sjetimo se zadnjih EP i SP). Nikako ne potcijenjujući mađarske igrače, znajući njihove mogućnosti i gledajući ih u Tokiu, dojam mi je da su do medalje (makar i bronce) došli nekako previše i lako i sretno, no nekada je potrebno znati i to.

Odgovori