Srbija obranila olimpijsko zlato

foto Marcel Ter Bals, https://www.vaterpolovesti.com/

Srbija je obranila naslov olimpijskog prvaka i ova generacija igrača odlazi u legendu uz bok najvećim generacija ovog sporta. Zaslužena pobjeda uz kontrolu utakmice i rezultata od samog početka do konačnih 13:10.

Srbija je obranila naslov Olimpijskih pobjednika. Mitrovići, Pijetlović, Aleksić, Prlainović i Filipović odlaze u legendu. Bit će sigurno idućih dana prilike čitati i pobrojati što su sve osvojili i uspoređivat ih sa Mađarskom generacijom Benedeka, Kasasa, Kissa, Molnara, Birosa, i Szecsija.

Srbija je od početka bila bolja i već u prvoj četvrtini odlazi na +3. 5:2 pa 6:3 i početkom druge 7:4. Izgledalo je tada kao da će se ostvariti najave od laganijoj pobjedi Srbije u finalu, odnosno da su Grci već proslavili srebro. Međutim, i Srbija se tada previše opustila u obrani. Počeli su se, atipično za njih, loše postavljati s igračem manje, loše držati blokove i Gkiovetsis, pa Papanastasiou i kasnije i Fountoulis koriste prostor i pored bloka ili čak i bez njega lakoćom zabijaju.

Na 7:7 Savić zove time out i po gestikulacijama i pokretima ruku vidljivo je da nije baš zadovoljan s tim segmentom igre. Uozbiljila se Srbija, ali se Grčka vratila u potunosti u utakmicu i još dva puta su uspjeli izjednačiti. Međutim, stalno je Srbija bila ta koja je vodila i za koju se samo čeka da se opet odvoji. Uspjeli su to sredinom zadnje četvrtine kada su Jakšić i Mandić zabili golove. Poprilično simbolično jer gore nabrojeni igrači ostvljaju njih dvojicu da povedu novu generaciju srpskih igrača do novih uspjeha.

Grčka je zarađivala ili dobivala jako puno igrača više. Velika većina bila ih je bez lopte i trebalo bi pogledat koliko su bila realna, njih čak 17. Ključno u svemu je bilo što su u drugom poluvremenu imali realizaciju samo 2/8. Premalo da bi pobjedili u ovom finalu. Na kraju je Vlachopoulos dva puta pokušao s dodavanjima na stativu na pokrivene igrače, jer nisu mogli ništa iskreirati izvana.

S druge strane Srbija je imala realizaciju 6/9. Imali su 5 akcija na stative, nešto u čemu su prednjačili čitavo prvenstvo i niti jedan trener nije našao način kako to zaustaviti, nešto što  je viđeno već u prvom kolu protiv Španjolske. 3 su gola zabili, a Mitrović i Pijetlović su po jednom promašili iako su i to bile jako dobro pripremljene situacije. Mandić je zabio dva puta, jednom s krila, jednom s vanjskog i plus još jedan gol na zonu.

Na ovom prvenstvu Savić je puno više počeo koristiti Jakšića kao igrač koji ulazi na poziciju sidruna. Ne voli Savić igru sa dva sidruna, pa bi se Lazić izvuko u krilo kad bi Jakša uplivao. Ovaj put je čak i jednom bio kao drugi sidrun, i iako se izvukao dosta prema desnom krilu uspio zabiti gol. Total Waterpolo proglasio je Jakšića za MVP-a čitavog olimpijskog turnira. Kod Srbije je karakteristično da više igrača nosi igru, ili po segmentima utakmica ili po određenim elementima igre. Tako se uz Jakšića ovaj put moglo izabrati i Mandića, donekle i Filipovića. Ali Jakša je bio ta prevaga koji je ne samo u tim statističkim podacima koje imamo radio razliku, već je i na poziciji beka, št trenutačna statistika ne valorizira, donosio jako puno svojoj ekipi.

Grčki problem bio je Genidounias, odnosno izostanak njgovih golova. Vlachopolus je zabio dva i ukupni šut s desne strane bio je 2/13. Doduše, jednom je Papanastasiou odlično zabio s desnog vanjskog. Argyropoulos ovaj put nije radio čuda kao u polufinalu, a ostali su bili u skladu sa očekivanjima. Zerdevas je ovaj put imao nekoliko golova koje je mogao bolje reagirati i na kraju 38%, 8 obrana.

Kod Srbije Jakšić i Mandić 3 gola. Dodao je i Prlainović isto 3 od čega je jedan iz peterca. Pijetlović i Jakšić su zabili kao sidruni. Pijetlović je zaradio i peterac i još 3 igrača više.  Mitrović je obranio isto 8 lopti, ali uz 44%.

Srbija je osvojila drugo olimpijsko zlato u nizu i opet su bili najbolji u drugom dijelu turnira koji se igra na ispadanje. A imali su najteže protivnike, Italiju u 1/4finalu i Španjolsku u 1/2finalu. Gojko i Duško Pijetlović, Mandić, Ranđelović, Aleksić, Jakšić, Filipović, Prlainović te Stefan i Branislav Mitrović tako po drugi put, a Dedović, Lazić i Rašović po prvi put osvajaju Olimpijsko zlato.

Finale

Srbija – Grčka                   13:10 (6:3, 2:4, 2:2, 3:1)

Suci: Goldenberg (SAD), Buch (Špa)

Srbija: -, Mandić 3, Dedović, Ranđelović, Lazić, Pijetlović 2, Rašović, Aleksić, Jakšić 3, Filipović 2(1), Prlainović 3(1), S. Mitrović, B. Mitrović (8). Izbornik: Savić. Pomoćnici: Vujasinović i S. Ćirić.

Grčka: Zerdevas (8), Genidounias, Skoumpakis 2, Kapotsis, Fountoulis 2, Papanastasiou 1, Dervisis, Argyropoulos, Mourikis 1, Kolomvos 1, Gkiouvetsis 2, Vlachopoulos 1. Izbornik: Vlachos. Pomoćnici: Kravaritis i Marinos.

Osobne greške: Srb 17, Grč 11

Peterci: Srb 2/2, Grč –

Igrač više: Srb (2/2+1/3+1/2+2/2)= 6/9 (67%); Grč (3/6+2/3+1/4+1/4)= 7/17  (41%)

Obrane: Mitrović (3/6+2/6+2/4+1/2)= 8/18 (44%); Zerdevas (2/8+3/5+1/3+2/5)= 8/21 (38%)

Odgovori