Srbija opet neriješeno

Foto by Mario Ruiz - www.epa.eu

Srbija – Grčka 9:9 (1:2) (0:2) (4:3) (4:2)

 

Suci: Koganov (AZE), Peila (USA)

Igrač više: Srbija 10/4, Grčka 11/6

Peterci: Grčka 1/1

Srbija: G. Pijetlović, Mandić, Gocić 1, Ranđelović, Ćuk 1, D. Pijetlović, Nikić 1, Aleksić 1, Jakšić 1, Filipović 2, Prlainović 1, S. Mitrović 1, B. Mitrović (8/17)

Trener: Savić

Grčka: Flegkas (6/15), Mylonakis, Dervisis, Genidounias 1, Fountoulis 4(1), Pontikeas, Afroudakis, Delakas, Mourikis, Kolomvos 1, Gounas, Vlachopoulos 2, Galanopoulos

Trener: Vlachos

 

Čini se kako se reprezentacija Srbije već ozbiljno poigrava sa živcima svojih navijača. Iako su im protivnici u prva 2 kola olimpijskoga turnira bili daleko od slabih, što više, sigurno ozbiljni pretendenti na neku od medalja, primjetno je da su prve dvije utakmice prilično opušteno kretali, dozvoljavajući i Mađarima i Grcima igrat kako njima odgovara. Kako inače objasnit 9 primljenih golova u prve dvije četvrtine, čak iako je protivnik Mađarska, ili da se protiv Grčke da samo 1 gol za dvije četvrtine, odnosno 2 za prvih 20 minuta. No i ostali rezultati prva 2 kola pokazuju da skoro svatko može dobit po neku utakmicu, da će biti nekih nazovi iznenađenja te krajnje neizvjesno u borbi za pobjedničko postolje. Srbija koja je zahvaljujući dominantnosti na zadnjim natjecanjima slovila za velikog favorita, nakon ovih utakmica učinila se nešto ranjivijom, a opet i pokazala sposobnom za vratit u utakmici i kada gubi sa većom razlikom, zahvaljujući fizičkoj, ali i psihološkoj snazi ili pobjedničkom mentalitetu. Na drugoj strani Grčka kod koje se također zadnjih godina vidi veliki pomak u igri, nakon problema sa Japanom u prvome kolu, danas je izgledala puno bolje. Zanimljivo, na nedavnom predolimpijskom turniru u Srbiji, u finalu su se isto sastale ove dvije reprezentacije, isto su Grci imali prednost od 3 ili 4 razlike pa je na kraju bilo neriješeno, a Grčka pobijedila na penale.

 

Na gol se kod Srbije vratio B. Mitrović iako je protiv Mađara daleko sigurnije izgledao G. Pijetlović, no ovoga puta je bilo mnogo više problema u napadu nego u obrani, mada je u nekim situacijama i danas mogao bolje intervenirati. Za razliku od utakmice sa Mađarskom, Srbija je ovoga puta dosta lakše uspijevala doturiti loptu na 2 metra, i svaka takva situacija značila je dobivenog igrača više, a ipak nije donosila golove u prvih 6 takvih situacija. Prvi gol sa igračem više Srbija postiže tek u trećoj četvrtini, iz sedmoga pokušaja! Isto razlika u odnosu na utakmicu sa Mađarima, srpski centri mnogo manje efikasni (samo gol šraubom Nikića) iako su prilika imali. Malo nedostatka sreće, nešto više obrana Flegkasa, pa isforsirani šutevi sa vanjskih pozicija u nedostatku boljih rješenja, sve pobrojano za rezultat je imalo samo jedan gol u mreži Grčke na polovici, i 2 do sredine treće četvrtine.

Grčka je opet igrala dovoljno čvrsto u obrani, a u napadu prepoznatljivo strpljivo, čekajući pad koncentracije u obrani protivnika. Dobro su koristili igrača više u prvome dijelu utakmice (5/3) te uz jedan iskorišteni peterac preko Fountoulisa, Pontikeasa i Vlachopoulosa do polovice stiču ozbiljnu prednost (za Srbiju gol dao Filipović) na polovici imaju 3 razlike. Početkom treće četvrtine Fountoulis svojim trećim golom podiže prednost Grčke na 1:5, no isto kao i Mađarima, nije im to bilo dovoljno za pobjedu jer se tada “bude” i srpski napadači. Mitrović jednu obranjenu loptu kupi i smanjuje na 2:5, najzad sa igračem više Jakšić 3:5, ostavljeni Genidounias iz vana zabija za 3:6. Filipović i najzad Prlainović primiču Srbiju na gol zaostatka 5:6, a da sve rezultatski dosta sliči utakmici Srbija – Mađarska postarao se Vlachopoulos krajem treće četvrtine ostavivši Grke na +2. Isto zanimljivo, Srbija samo 2 gola u prvih 20 minuta a onda su ih za 3 i pol minuta nanizali 3.  U zadnjoj četvrtini dolazi i do preokreta. Nakon golova Gocića i Kolomvosa 6:8, slijedi serija od 3 gola Srbije (Aleksić, Ćuk, Nikić) za 9:8 na oko dvije i pol minute do kraja. Grci nakon nekoliko neiskorištenih, najzad sa igračem više preko odličnoga Fountoulisa poravnavaju na konačnih 9:9 te na kraju i oni mogu biti zadovoljni, naročito jer na samome kraju suci propuštaju svirati jedan izbačaj na Pijetloviću koji ih je mogao skupo koštati.

 

Još jedna neizvjesna utakmica u grupi A, a nakon kasnijeg remija Mađarske i Australije (također 9:9) morat će se do samoga kraja pričekat oko poretka ovdje a sudeći po dosada viđenom uzbuđenja neće nedostajat.