Svjetski prvak bolji od europskog

https://www.facebook.com/fina1908

Italija – Mađarska 9:8 (1:2) (2:1) (1:2) (5:3)

Suci: Naumov (RUS), Alexandrescu (ROU)

Igrač više: Italija 3/11, Mađarska 3/10

Dva igrača više: Mađarska 1/1

Peterci: Italija 1/1

Italija: Del Lungo (9), Di Fulvio 2, Luongo, Fondelli, Di Soma 1, Alesiani, Presciutti, Echenique 2, Figari 2 (1/1), Napolitano 1, Bruni, Dolce, Nicosia. Trener: Campanga

Mađarska: Nagy (8), Angyal 2, Manhercz 3, Sedlmayer, A.Nagy, Hosnyanszky 1, Nemet, Jansik 1, Erdelyi, Kovacs 1, Mezei, Vigvari, Vogel. Trener: Marcz

               Susret aktualnih Svjetskih i Europskih šampiona donio je i ovoga puta jednu zanimljivu te rezultaski do samoga kraja neizvjesnu utakmicu iako kvalitetom prikazanog sigurno ispod očekivanja. Dakako, na samome početku godine koja bi trebalo najzad biti olimpijska, uz sve nedaće koje je i sportistima donijela pandemija, razumljivo da nije realno bilo očekivat ni približno ubjedljivu formu ovih reprezentacija. Već po sastavima se vidjelo da treneri zapravo još ne mogu niti početi sa ozbiljnim pripremama kakve zahtjevaju OI, no i Italija i Mađarska su barem prebrinule brigu oko učešća na njima, Talijani možda sa motivom više jer im među trofejima još uvjek nedostaje Svjetska liga. Reprezentacija Italije je ovoga puta bila oslabljena za centarski duo Aicardi – Bodegas, Figlioli i Renzuto također nisu bili u sastavu. Mađarska je opet bila bez svojih itekako bitnih: Varge, Vamosa i Zalankija a u timu nema ni dugogodišnjih reprezentativaca Haraija i Pohla, svakako je bilo čudno gledati Mađare bez ubitačne desne strane i gdje je centar Mezei jedini ljevoruki u ekipi. Opet, bila je prilika da vidimo imaju li ove velike vaterpolske nacije novih, mlađih igrača za predstaviti, te što bi oni mogli prikazat na reprezentativnom nivou. Ova utakmica ni u tom pogledu nije nam pružila nešto više te ćemo pričekati i na te adute za budućnost.

               Campanga se oslonio na iskusnoga Napolitana te Brunija na centarskoj poziciji, ali zanimljivo da im je najviše izbačaja zaradio Di Fulvio na vanjskim pozicijama te u jednoj kontri kada je prvo dobio izbačaj a u nastavku akcije i peterac i sve to u finišu kada se odlučivao rezultat. Kod Mađara smo vidjeli Vigvarija i Adama Nagyja od novih imena ali ne i u naročitome izdanju, prvi je imao par isforsiranih šuteva a drugi nekoliko pogrešaka u situacijama sa igračem više. Igrač više je zapravo i jednima i drugima slabo išao, nakon prve dvije četvrtine, Italija je bila na 1/6, Mađarska na 0/5, kasnije su to jedva malo popravili. I jedni i drugi su najviše grešili pokušavajući akcije preko stativa. Osim tog jednog gola iz igrača više, golovi su u prve dvije četvrtine postizani preciznim udarcima iz vana, bez nekih posebnih akcija, Manhercz i Hosnyanszky dva lijepa za Mađare, plus Kovacs na grešku obrane, Dolce je iz vana zabio za Talijane koji su imali i jednu kontru nakon igrača manje (realizirao Echenique), kasnije su isto nakon igrača manje imali još jednu, pomenutu u kojoj je bio Di Fulvio i završenu realiziranim petercem. Mađarski napad je opet delovao manje statično, bilo je nekakvih proplivavanja, menjanja pozicija ali sve bez naročite učinkovitosti slično onome što su na drugoj strani njihovi protivnici pokušavali sa dupliranjima na 2 metra.

               Ni u drugoj polovici utakmice nije se igra naročito mijenjala a tek u zadnjoj četvrtini je postala nešto efikasnija, najzad se postižu i golovi sa igračem više ali igra se praktički gol za gol čitave 3 četvrtine pri čemu Mađarska ima prednost a Italija poravnava. Početak posljednje četvrtine donosi veliku promjenu, tri gola Talijana u nizu u dvije minute, Di Fulvio iz igrača više, Figari uz pogrešku obrane, ostavljen sam na desnoj strani te jedan dalekometni koji zabija Echenique za 7:5. Jansik realizira sa 2 igrača više ali ne i Erdelyi, malo kasnije ni Manhercz (oba kod igrača više, nakon drugog Campanga je dobio crveni karton zbog prigovora) nakon čega slijedi pomenuta kontra i peterac te 8:6 za Italiju. Manhercz lob dijagonalom smanjuje na 8:7, no najzad i Napolitano uspijeva sa stative (igrač više) i čini se rješava pitanje pobjednika minutu i pol prije kraja (9:7). Talijani onda rade glupost i osvojenu loptu gube, dobijaju izbačaj i primaju gol za 9:8, prave kontrafaul te ostavljaju Mađarima još nekih 15 sekundi za napad gdje Manhercz umalo nije izborio peterac. Ipak je ostalo 9:8 i nismo i treći puta gledali peterce u četvrtfinalnome danu.