Svjetska liga – europske kvalifikacije

Od petka do nedjelje u Debrecenu igraju se europske kvalifikacije za završni turnir svjetske lige u Tbilisiju koji se igra 26.6-1.7 ove godine. Hrvatska natjecanje otvara protiv Crne Gore, a najbolja 3 od 7 reprezentacija izborit će prolazak na završnicu. Nakon gotovo punih 6 godina Nikša Dobud vraća se u reprezentaciju.

Jasno da se ovaj turnir igra sa po 3 utakmice u 3 dana. Drugačije nismo ni očekivali. Ipak, FINA i LEN donose dodatni dašak spektakla. Znate li iti jedno natjecanje koje želi biti ozbiljno, a da na njemu imate revialnu utakmicu? Možda ili vjerojatno bi i našli neko. Ali da tu revijalnu utakmicu igraju momčadi koje sudjeluju u službenom natjecanju?! E toga se samo ove velebne organizacije mogu sjetiti. Naime, Španjolska i Srbija su lani u ožujku odigrali svoju četvrfinalnu utakmicu, prije nego je vaterpolo zamro u naletu pandemije. Tako da Srbija, koja je tada izgubila 13:11 dolazi na turnir da igra jednu revijalnu i dvije utakmice za peto mjesto koje apsolutno ništa ne znače.

Svaka reprezentacija može dovesti 15 igrača u Debrecen. Izbornik će se odlučiti na licu mjesta za 13, a prestala dva mogu upasti u momčad samo u slučaju da netko dobije pozitivan test na covid-19. Izbornici su objavili sastave koju su poprilično šaroliki i nude i neke zanimljivosti:

Hrvatska:

Golmani: Marko Bijač, Toni Popadić

Sidruni: Josip Vrlić, Nikša Dobud, Luka Lozina

Bekovi: Andro Bušlje, Marko Macan, Hrvoje Benić, Rino Burić

Lijeva strana: Loren Fatović, Luka Bukić, Zvonimir Butić

Desna strana: Maro Joković, Xavi Garcia, Lovre Miloš

Hrvatska je bez Luke Lončara i Ante Vukičevića, a izbornik se odlučio za Tonija Popadića umjesto Marcelića. Što se tiče sidruna tu smo kvalitetno pokriveni i s Nikšom Dobudom, povratnikom nakon 4 godine suspenzije zbog izbjegavanja dopinške kontrole. Nakog gotovo punih 6 godina povratak u reprezentaciju, ako se dobro sjećamo 20.3.2015. posljednja je Dobudova utakmica za reprezentaciju, upravo protiv istog protivnika, Crne Gore. Tada smo, u Budvi, pobjedili golom Sukna u zadnjoj sekundi, 12:11. Od suigrača iz te utakmice ponovo se sreo s Jokovićem, Bukićem, Macanom i Bijačem.

Vukičević je iz obiteljskih razloga preskočio ovo okupljanje, očekuje prinovu u obitelji. A za Marcelića je izbornik Tucak kazao: „Što se vratara tiče, idu dvojica ovog trenutka najboljih. Marko Bijač je ionako praktički neupitan, a Toni Popadić je u ovom trenutku u boljoj formi. Rekao sam odavno da će u reprezentaciji igrati oni koji u datom trenutku, po mišljenju svih nas u stručnom stožeru, mogu doprinijeti više uspjehu reprezentacije. U ovom trenutku su to od vratara sigurno Bijač i Popadić ili u odnosu Popadića i Marcelića, sigurno Toni. Razgovarao sam jasno s Marcelićem koji je dosad bio standardni reprezentativac, ali sam mu rekao iskreno i pošteno da nije dovoljno dobar. To nikako ne znači da je upitan. Marcelić je sjajan dečko, odličan vratar, ali u ovom trenutku vidim Popadića boljim.“

Dvojica prekobrojinih će na tribine. Jedan sidrun sigurno, a ovisno o tome hoće li Tucak koristiti Benića primarno kao vanjskog igrača ovisi hoće li Butić ili Burić biti drugi prekobrojni. U svakom slučaju u sastavu će biti 8/13 Dubrovčana plus Xavi.

Crna Gora:

Golmani: Dejan Lazović, Slaven Kandić

Sidruni: Miroslav Perković, Vladan Spaić

Bekovi: Dušan Baničević, Aleksandar Ivović, Nikola Moskov

Lijeva strana: Marko Petković, Stefan Vidović, Dušan Matković

Desna strana: Draško Brguljan, Đuro Radović, Vlado Popadić, Aleksa Ukropina

Izbornik Gojković odlučio je povesti samo jednu zamjenu. Od izostanaka spomenimo drugog golmana Tešanovića, nema ni bekova Čučkovića i Obradovića kao ni Đurđića, Draškovića ni sidruna Pješivca. Radujemo se po prvi put vidjeti veliku crnogorsku nadu Perkovića kako će se sa 19 godina boriti protiv najboljih svjetskih bekova. Vratio se Ukropina. Ivović će većinom igrazi ljevog vanjskog, i uz izostanak Čučkovića i Obradovića Crna Gora će imati velikih problema na poziciji beka na ovom turniru.

18.15     Hrvatska – Crna Gora

Mađarska

Golmani: Viktor Nagy, Soma Vogel,

Sidruni: Tamas Mezei, Toni Nemet

Bekovi: Daniel Angyal, Szilard Jansik, Zoltan Pohl, Adam Nagy

Lijeva strana: Balazs Erdelyi, Krisztan Manhercz,  Akos Konarik, Vendel Vigvari

Desna strana: Tamas Sedlmayer, Norbert Hosnyanszky, Gergo Kovacs

Domaćin dolazi bez iti jednog ljevaka (ako izuzmemo Mezeija koji ne može igrat vanjske pozicije) što je velika senzacija. Ne sjećamo se slučaja, zadnjih 20 godina ga sigurno nije bilo, da je Mađarska igrala bez ljevaka na desnoj strani. Mislim čak da je na svakog turniru bila sa dvojicom. Uostalom, da iskoristim jedan citat „Mađari imaju više vaterpolskih legendi ljevaka, nego dešnjaka, bar u novije doba“. I to je apsolutna istina. Nema ni Vamosa ni Zalankija. Nema ni Denesa Varge ni Haraia. Bez prve trojice je nazmisliva postava Mađarske i bit će zanimljivo gledat kako će se snaći bez ljevaka i kako će im se protivnici, počevši od Talijana priremiti za takvu opciju.

Italija

Golmani: Marco Del Lungo, Giammarco Nicosia

Sidruni: Christian Napolitano, Lorenzo Bruni

Bekovi: Nicholas Presciutti, Niccolo Figari, Vincenzo Renzuto Iodice, Jacopo Alesiani

Lijeva strana: Giacomo Cannella, Francesco Di Fulvio, Stefano Luongo

Desna strana: Oscar Gonzalo Echenique, Vincenzo Dolce, Andrea Fondelli, Edoardo Di Somma

Italija je bez oba sidruna, Aicardia i Bodegasa. Nema ni Figliolija ni Velotta. Ni prva dva sidruna nisu top klasa, a 38-godišnji Napolitano i Bruni pogotovo nisu dovoljno kvalitetni za ovaj nivo vaterpola. Ali, ne sumnjam da će svoj dio posla odraditi jer su srećom Talijani pa će zaraditi dovoljno isključenja protivnika.

20.00     Italija – Mađarska

Grčka:

Golmani: Emmanouil Zerdevas, Costas Galanidis

Sidruni: Costas Mourikis, Christodoulos Kolomvos

Bekovi: Stelios Argyropoulos – Kanakakis, Dimitris Skoumpakis, Georgios Dervisis

Lijeva strana: Ioannis Fountoulis, Alexandros Papanastasiou, Kostas Gkiouvetsis, Konstantinos Gouvis

Desna strana: Konstantinos Genidounias, Marios Kapotsis, Angelos Vlachopoulos, Stathis Kalogeropoulos

Vlachos se još jednom odlučio za Kolomvosa koji zadnje 4 sezone igra i trenira rekreativno u turskom klubu Enki. Poprilično nevjerjatan podatak ako se zna da u izbor može uzeti Nikolaidisa i Kakarisa, dva fenomenalna mlada sidruna, obojica 1999. godište koji bi u idućih godina trebali činiti daleko najjači reprezentativni sidrunski par. Nakon što se povuku svi aktualni sidruni preko 32-33 godine. Barem je Gkiouvetsis u kadru jer nema Gounasa nakon 10 i više godina. Najmanje su pogođeni izostancima, ali je veliki problem što im je prvenstvo zaustavljeno prije 2 mjeseca.

Francuska:

Golmani: Ugo Fontani, Clement Dubois

Sidruni: Thomas Vernoux, Alexandre Camarasa

Bekovi: Pierre-Frederic Vanpeperstraete, Remi Saudadier

Lijeva strana:, Romain Marion-Vernoux, Mehdi Marzouki, Charles Canonne, Nicolas Missy

Desna strana: Ugo Crousillat, , Alexandre Bouet, David Caumette David Babić

Nema Khaza, Kalinića i Izdinskyog. Ali najviše nedostaju Kovačević koji mislim da više ne igra za reprezentaciju te Dino Guillaume koji je u nekim nesuglasicama sa izbornikom. Obojica bi bili nositelji igre uz Crousillata. Naturalizirali su našeg Davida Babića kojemu su ovo prve utakmice za Francusku. Dosta je novih imena i vidjet ćemo kako je ove godine izmino jako francusko prvenstvo utjecalo na napredak pojedinih igrača.

16.30     Grčka – Francuska

Španjolska:

Golmani: Dani Lopez-Pinedo, Eduardo Lorrio

Sidruni: Roger Tahull, Sergi Cabanas

Bekovi: Martin Famera, Alejandro Bustos,  Alberto Munarriz, Bernat Sanahuja

Lijeva strana: Felipe Perrone, Alvaro Granados, Adrian Delgado

Desna strana: Blai Mallarach, Francisco Fernandez, Marc Larumbe, Alberto Barroso

Španjolcima nedostaje samo De Toro, drugi sidrun. Važan je to izostanak jer Španjolska nema kvalitetnu zamjenu. Pomagat će vjerojatno i Munarriz ulascima iz vanjske linije kad je Tahull bude odmarao. Međutim, gledajući sastav, kao i činjenica da igraju samo 2 utakmice, svrstava ih u ulogu blagih favorita na ovom turniru. I posljednji rezultati ovih igrača slično sugeriraju. Pogotovo što bi im glavni konkurent trebala biti Hrvatska koju su u zadnje dvije utakmice pobijedili.

Čeh Famera je još jednom promijenio sportsko državljanstvo i nakon Slovačke sada igra za Španjolsku.

Srbija:

Golmani: Gojko Pijetlović, Branislav Mitrović

Sidruni: Duško Pijetlović, Nemanja Vico,

Bekovi: Milan Aleksić,  Nikola Jakšić,  Sava Ranđelović, Radomir Drašović

Lijeva strana: Andrija Prlainović, Draško Gogov

Desna strana: Filip Filipović,  Dušan Mandić, Nikola Dedović, Viktor Rašović

Izostali su Miloš Ćuk i Stefan Mitrović, obojica igrači lijeve strane i zato je neobično da Strahinja Rašović, pa možda i još neki klasični igrač lijeve strane nije dobio priliku na ovom turniru. Vjerojatno će Gogov biti u kadru, osim ako Savić ne prebaci Dedovića i jednog beka (bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi se Aleksić i još zanimljivije Jakšić snašli kao klasični igrači lijeve strane) na lijevu stranu. Pored Mandića i Filipovića, još dva igrača na desnoj strani u rotaciji su gubitak vremena i prostora.

Srbija će igrati revijalno protiv Španjolske te alje u brobi 5-8 mjesta što im ovaj turnir čini manje zanimljivim i napetim u odnosu na druge.

U polufinalu Španjolska dočekuje boljeg iz utakmice Grčka – Francuska, a Hrvatska ili Crna Gora igrat će protiv Italije ili Mađarske.

Važne osobe su i delegati i suci, možda i najvažnije na ovom turniru. Stoga i njihova imena:

Delegati:

Andrey KRYUKOV                                                         Mark KOGANOV

Wim KEMAN                                                                 Tamas MOLNAR

Milivoj BEBIĆ                                                                Andy HOEPELMAN

Milorad KRIVOKAPIĆ

Suci:

Adrian ALEXANDRESCU (ROU)                                  Frank OHME (GER)

Sergey NAUMOV (RUS)                                               Michiel ZWART (NED)

Ruben GARCIA (SUI)                                                    Vyacheslav BYELYEVTSOV (UKR)

Popis ostalih sudaca nije naveden u službenoj objavi FINA-e, pretpostavka je da uz svaku reprezentaciju dolazi još po sudac iz te države tako da će ih ukupno biti 14.