Italija u četvrtfinalu i u Parizu, Amerikancima treći poraz protiv Europljana

foto: https://www.instagram.com/fradifu

USA – Italija 12:13 (3:3) (1:3) (4:4) (4:3)

Suci: Buch (ESP), Zwart (NED)
Igrač više: USA 7/12, Italija 2/8
2 igrača više: USA 0/2, Italija 1/1
Peterci: USA 2/2, Italija 3/3

USA: Weinberg (10), Hooper 2, Vavic, Obert 1, Daube 4 (2/2), Cupido, D.Woodhead, Bowen 3, C.W.Dodd, R.Dodd 2, Irving, Abramson, Holland. Izbornik: Udovičić

Italija: Del Lungo (8), Di Fulvio 3, Marziali, Fondelli 3 (2/2), Renzuto, Echenique 1, Presciutti 1, Bruni 2, Di Somma 2 (1/1), Velotto, Condemi 1, Iochi Gratta, Nicosia. Izbornik: Campagna

Čak i izostankom iz utakmice kažnjenoga Hallocka, svakako najboljega njihovog igrača, reprezentacija Amerike pokazala se jako neugodnim protivnikom Italiji u osmini finala. Na kraju se može reći da su prvenstveno svojim pogreškama propustili učiniti ovu utakmicu još neizvjesnijom pa čak i pobijediti. Finiš prve i druga četvrtina posebice su bila loši za reprezentaciju USA kada su od vodstva 3:1 Talijani napravili preokret na 4:6, ako se uračuna i gol Presciuttija početkom treće, Italija je u ovome periodu imala 6:1. Po jednom u prvoj i drugoj četvrtini nisu Amerikanci realizirali iz situacija kod dva igrača više, pogreškama ili nerealiziranim napadima dozvolili su nekoliko kontri Italije iz kojih dva puta pogađao Bruni, a Echenique izborio peterac, također, jednom su u tranziciji ostavili potpuno samoga Fondellija na 5 metara. Tako su od situacije da su bolje ušli u utakmicu sve potpuno preokrenulo a posebno simptomatično da su golove primali u finišu svake od prve tri četvrtine. Krajem prve su Talijani stigli dva gola zaostatka, krajem druge oni došli do +2, krajem treće za samo 13 sekundi uspjeli napravit napad za održavanje dva gola razlike. Sredinom druge četvrtine desila se i sporna situacija kada su suci nakon pregledavanja VAR-a sa pravom zamjene isključili Renzuta zbog udaranja nogom u glavu Oberta ispod vode mada bi, ako su valjda vidjeli namjeru tu trebalo sudit brutaliti. Koju minutu kasnije, u plivanju je crveni karton također dobio i Woodhead ali se ta situacija u prijenosu nije vidjela niti ponavljala.

Odluka Udovičića da počne s Weinbergom na golu nije bila loša, imao je obranjenih nekoliko zicera poput pokušaja Renzuta sa stative kod igrača više, situacije u kojoj je sam na desnome krilu bio Echenique, kasnije Di Fulviju u još jednoj kontri. Na asistencije Irvinga Daube i Obert pogađaju kod prva dva igrača više za svoju reprezentaciju, Obert je zaradio i peterac koji je realizirao Daube za 3:1. S puno presinga u obranama igrali su i jedni i drugi, puno proplivavanja i dupliranja na 2 metra pa izbačaja u početku nije manjkalo. Talijani su ih slabo realizirali tijekom cijele utakmice, ali je osim pomenutih kontri od treće četvrtine proradio i Di Fulvio postižući 3 istovjetna gola iz faula ali pri tome u jako bitnim momentima. Prvi je bio u trenutku kada su se Amerikanci od -3 ponovo primakli na gola zaostatka (6:7), drugi, pomenuti na isteku treće četvrtine za 8:10, u ovoj četvrtini je još u kontri izborio i peterac, i treći za ponovnih dva razlike nakon što su Amerikanci stigli do poravnanja u posljednjoj četvrtini. Mladi R.Dodd se istakao na drugoj strani sa svoja dva gola u trenutcima kada njegovoj reprezentaciji nije išlo u napadu, kod drugog je je okrenuo Echeniquea i sigurno zabio, malo kasnije je isto po lijevoj strani uplivao i zaradio peterac.

U zadnjoj četvrtini USA ponovo sigurna kod igrača više, Hooper s desnoga krila i Daube s lijevog vanjskog nakon time-outa pogađaju za poravnanje. Weinberg brani pokušaj Marzialija dok Bruni gubi duel na 2 metra. No, ponovo nakon kontrafaula suđenog Amerikancima slijedi kontra 3 na 2 iz koje je siguran Di Somma. Na 2 gola razlike će vratiti Di Fulvio nakon neiskorištenog igrača više u kome je Bowen pogodio prečku, sve ovo sredinom zadnje četvrtine. Nakon golova Hoopera (igrač više) i Di Somme (peterac) Italija ne koristi priliku da malo ranije riješi utakmicu, ponovo iz kontre 4 na 3 još uz igrača više, najprije oklijevaju, onda Weinberg brani udarac Di Fulvia a blok zaustavlja pokušaj Presciuttija. No niti Amerikanci nemaju organiziranije akcije u finišu, blokom su zaustavljani pokušaji Cupida i Daubea pa je na samome kraju još Bowen uspio smanjiti na 12:13 iz igrača više. Italija je osim ulaska u četvrtfinale ovom pobjedom osigurala i učeće na OI, USA izgubila i treći jaki duel protiv europskih reprezentacija iako niti u jednoj od tih utakmica njihov dobar dio nisu bili u podređenom položaju, jednostavno, sami su pravili puno pogrešaka za ovu razinu natjecanja.

Odgovori