Hallockova šaka u Jakšićevu glavu preokrenula utakmicu na srpsku stranu

Srbija – USA 14:12 (2:3) (3:4) (6:1) (3:4)

Suci: Margeta (SLO), Stavridis (GRE)
Igrač više: Srbija 7/12, USA 6/14
Dva igrača više: USA 1/1
Peterci: Srbija 1/1

Srbija: Filipović (9), Mandić 3 (1/1), S.Rašović 1, Ranđelović, P.Jakšić, Vučinić 3, Drašović 1, Jakšić 3, Vico 1, Ubović 2, Lukić, V.Rašović, Mitrović. Izbornik: Stevanović

USA: Weinberg, Hooper 1, Obert 1, Daube 3, Cupido, Hallock, D.Woodhead 2, Bowen, C.W.Dodd, R.Dodd 2, Irving 3, Q.Woodhead, Holland (5). Izbornik: Udovičić

Osim borbe za prvo mjesto u grupi C i direktan plasman u četvrtfinale, za Srbiju je ova utakmica imala dodatni značaj jer je osiguravala odmah i plasman na OI. Nakon uvrjerljive pobijede protiv C.Gore izabranici Uroša Stevanovića sigurno su sa dodatnim samopouzdanjem i manje psihološkog pritiska ušli u ovu utakmicu. No, možda je to bilo prije njenoga početka jer se stvari u bazenu u prve dvije četvrtine nisu tako dobro odvijale po njih. Američka reprezentacija je u ovome periodu bila bolja momčad, stizala na 2-3 gola razlike ali je onda jednim glupi potezom Hallock sredinom treće četvrtine sve to upropastio i praktički “riješio” pitanje pobjednika. Ovo je valjda bio prvi put da se nakon gledanja VAR-a sudi brutaliti (violent action) zbog udaranja šakom ispod vode, a upravo je to Hallock uradio N.Jakšiću. USA je tako od +3 na početku treće četvrtine i 7:8 u trenutku kada je Hallock izbačen otišla u zaostatak od tri gola (11:8) do njenoga kraja, bez svoga najboljega igrača više se naprosto nisu mogli posložiti čak ni uz 2 time-outa koje je u ovome periodu uzimao Udovičić.

Američki izbornik je zapravo utakmicu i počeo iz nekog razloga bez Hallocka na 2 metra ali u tim trenutcima iako je Srbija mogla duže držati presing napadi američke reprezentacije bili su daleko od inferiornih. Bowenu kao najčešćem, često i najpouzdanijem vanjskom šuteru nije od početka išlo (na samome startu mu je Filipović dava puta obranio) ali su tu bili raspoloženi Irving i Daube. Ulaskom Hallocka Srbija je morala totalno drugačije postavljati svoju obranu, ostavljajući puno više prostora za vanjske pucače, pri tome opet, osim pravljenja faulova, nemajući drugih rješenja za prvoga američkog centra. U početku Amerikanci nisu dobro odigravali ni igrača više, početkom druge četvrtine imali su primjerice omjer 1/5 ali kada su tu realizaciju malo poboljšali odmah su stigli prvi puta na tri gola prednosti (3:6). S po jednom još kontrom u prvoj i drugoj četvrtini Hooper i R.Dodd kažnjavali su se promašaji N.Jakšića i Vučinića, ovoga drugoga kod igrača više. Slično je, s puno presinga i USA počela u obrani, pravili su manje izbačaja ali su zato Vico i Ubović iskoristili po jednu priliku kada su ostajali jedan na jedan protivu bekova. Jedan brži napad kada je u tranziciji Mandić ostao sam i zabio na asist S.Rašovića imala je i Srbija, te još dva gola postignuta kod igrača više, oba sa srednjeg (Vučinić i Jakšić).

Irving je na početku treće četvrtine postigao s 8 metara već peti gol iz igre za svoju reprezentaciju (5:8) ali će dvije obrane Filipovića, pa jedna obrana Vučinića na Hallocku omogućiti da se Srbija golovima Vučinića, sa stative kod igrača više, i Ubovića na asist N.Jakšića primakne na samo gol zaostatka. Još jednoga igrača više izborio je Hallock ali ga Amerikanci nisu iskoristili loše pokušavši ka Cupidu na stativu a onda slijedi događaj koji je promijenio potpuno tijek utakmice. Prekršaj Hallocka na N.Jakšiću, kada je prvo suđen izbačaj, nakon VAR provjere onda i brutaliti nakon čega je Mandić iz peterca poravnao na 8:8. Nisu se američki igrači više snalazili u napadu ni nakon što je odmah Udovičić pozvao time-out, s igračem manje dakako nisu mogli parirati, ali su uz to bili i malo brzopleti. U jednoj situaciji su još i došli do igrača više tijekom četverominutne kazne ali je Bowen tada izgubio loptu. Jakšić, Mandić i Drašović su na drugoj strani pogađali sa vanjskih pozicija a tek jednom su se Amerikanci uspjeli obraniti, u zadnjem napadu u trećoj četvrtini kada su čak tri puta blokom zaustavljali šuteve srpskih igrača.

Posljednja četvrtina ponovo je donijela jednaki omjer igrača u bazenu, ali je teško bilo očekivat da će Srbija ovakvu prednost ispustiti niti su se američki igrači pokazali psihološki jakim da se pokušaju vratiti u utakmicu. N.Jakšić je upisao još jednu asistenciju i gol za 13:9, dvije minute prije kraja sve je definitivno riješeno kada je na samome isteku napada Srbije Stevanović pozvao time-out a nakon njega jedini preostali na protivničkoj polovici – Vučinić uspio zabiti u tih par sekundi za 14:10. Do kraja su Irving i Daube iz igrača više pogađali dva puta ali vremena za nešto više od toga nije bilo.

Odgovori