Mađarska u četvrtfinalu, Italija u borbu za plasman u Pariz

foto: vlv.hu - fantastična Vogelova obrana peterca

Mađarska – Italija 15:14 (9:9) – (2:2) (2:2) (3:3) (2:2) PSO (6:5)

Suci: Stavridis (GRE), Ohme (GER)
Igrač više: Mađarska 7/14, Italija 5/11

Mađarska: Vogel (12), Angyal, Manhercz 2, Pohl, Vamos 1, Nagy, Zalanki 2, Fekete 1, Nemet, Jansik 1, Kovacs, Vigvari 2, Banyai. Izbornik: Z.Varga

Italija: Del Lungo (9), Di Fulvio 3, Marziali 1, Fondelli 1, Cannella, Renzuto, Echenique 2, Presciutti, Bruni, Di Somma 1, Velotto 1, Condemi, Nicosia
Izbornik: Campagna

Očekivano je Z.Varga na Svjetsko prvenstvo odlučio dovesti puno jači sastav od onoga koji se mogao vidjeti na nedavnome EP pa je i ova utakmica bila dosta drugačija od one između ova dva rivala koju smo gledali u borbi za treće mjesto u Zagrebu. Iako još rana faza natjecanja, ovaj duel je također imao svoju “težinu” – osiguravanje prvoga mjesta u grupi te neigranje u osmini finala, plus bi to reprezentaciji Italije već donijelo i kvalificiranje na OI. Tako smo dobili jednu posve izjednačenu, tvrdu utakmicu u kojoj je puno više pozornosti stavljeno na obrambene zadatke u kojoj se do golova dolazilo uglavnom iz igrača više ili nakon pogreški/nerealiziranih šuteva u napadu te ne uspijevanja zatvaranja kontri. Dosta različito od spomenute utakmice na EP kada su Talijani komotno, dosta igrali presing i pravili izbačaje, a realizacija protivnika bila jako loša. Sada je Mađarska recimo skoro sve golove postigla upravo tako, sedam kod igrača više plus dva iz kontri.

Na drugoj strani, Talijani su osim na isti način postigli još dva gola kod kojih su kasnili blokovi na Di Fulvia i Echeniquea. Kako ni jedni ni drugi nemaju na centarskim pozicijama igrače natprosječne kvalitete dosta je i izbačaja napravljeno kod sprječavanja kontri nakon propuštenih napada, a slabo je i jednima i drugima išlo i kod pokušaja dupliranja na 2 metra, jedino je Angyal u 2 navrata uplivavanjima uspio svojoj reprezentaciji na taj način izboriti brojčanu prednost. Svaka od četvrtina je završavala neriješenim rezultatom ali je u nekoliko navrata dolazilo i do preokreta, Mađarska je imala prednost od dva gola u drugoj četvrtini, Italija u nekoliko navrata tijekom treće, pa i u četvrtoj čak do minutu i pol prije kraja kada se činilo da imaju dobivenu utakmicu. No, vlastitim pogreškama i to su prokockali, kasnije u raspucavanju i izgubili utakmicu.

U prvoj četvrtini svi golovi su došli iz igrača više, Manhercz i Vigvari su sa lijevoga krila pogađali za Mađarsku, Di Somma sa desnoga i Velotto sa srednjega za Italiju. Vogel i Del Lungo su obranama nagovijestili da će imati bitne role u obranama svojih reprezentacija zaustavljajući šuteve Di Fulvia i Renzuta, odnosno Nemeta i Zalankia.

Drugu četvrtinu su obje reprezentacije počele neefikasno. Talijani nisu iskoristili 3 igrača više za redom, brzo su akcije pokušavali završit Echenique i Cannella, prvi je zaustavljen blokom, drugi odličnom intervencijom Vogela. Pokušaj Feketea sa stative na drugoj strani zaustavio je Del Lungo ali su Mađari došli do dva gola razlike kod narednih igrača više, Zalanki je brzo realizirao nakon izbačaja napravljenog na njemu, Fekete kod šuta sa srednjeg bio je uspješniji. U samom finišu ove četvrtine Italija ipak dolazi do poravnanja, Marziali sa stative (igrač više) pa Echenique iz kontre nakon faula u napadu sviranog Mađarskoj vraćaju na neodlučeno 4:4. Mađarska ima još jednu priliku iz igrača više no talijanski blokovi u dva navrata zaustavljaju šuteve a iz trećeg pokušaja Zalanki pogađa stativu. Nakon pogreške Cannelle kod igrača više Italija će ipak doći do preokreta, Di Fulvio koji je uzimao najviše šuteva, do tada bezuspješan, pogađa na zonu, minutu kasnije, nakon odlične obrane Del Lunga na potpuno otvoreni šut Nagya, ima kontru iz koje je siguran pa Italija prvi puta dolazi na +2.

Imat će Talijani još jednom dva razlike u ovoj četvrtini ali će u njenome finišu sada Mađarska stići do poravnanja. Vigvari pogađa sa lijevog vanjskog kod igrača više pa onda još iz kontre Vamos nakon što je Echenique zaustavljen blokom kod igrača više za Italiju. Posljednju četvrtinu opet je golom otvorio Di Fulvio odličnim šutem sa 8-9 metara, Mađarska je ponovo duži period neefikasna pa se Italija golom Fondellia vraća na dva razlike na malo manje od 4 minute prije kraja. Vrijeme je polako isticalo no Mađarska koristi pogreške protivnika i u pola minute postiže 2 gola. Nakon promašaja Di Fulvia kod igrača više odmah prave izbačaj pa nakon time outa Jansik pogađa za 8:9. Onda ponovo greška Talijana na centru bazena pogrešan pas završava u autu pa je Zalanki sam u kontri za 9:9.

Napeto je bilo i u raspucavanju. Prve dvije serije ne uspijevaju pogađati Di Somma (promašaj) i Renzuto (obrana), zadnje dvije Jansik (promašaj) i Angyal (brani Nicosia) pa gledamo još tri serije dok Vogel ne obrani šut Echeniquea.

Odgovori