Španjolska opravdala ulogu velikog favorita protiv Srbije

Srbija – Španjolska 14:16 (2:3) (3.5) (5:5) (4:3)

Suci: Margeta (SLO), Colombo (ITA)

Igrač više: Srbija 5/8, Španjolska 7/9

2 igrača više: Španjolska 1/1

Peterci: Srbija 2/2, Španjolska 0/1

Srbija: Mišović, Radulović 1, S.Rašović 6 (2/2), Ranđelović 1, Lazić 1, Milojević, Drašović 1, Jakšić 4, Janković, Ubović, Vučinić, Martinović, Mitrović (5). Izbornik: Stevanović

Španjolska: Aguirre (9), Munarriz 1, Granados 5 (0/1), Sanahuja 1, De Toro, Larumbe, Famera 1, Cabanas, Tahull, Perrone 4, Mallarach 3, Bustos 1, Lorio. Izbornik: Martin.

Slabim rezultatima na prethodna dva velika natjecanja te nizom događanja koja tek posredne veze imaju sa sportom, reprezentacija Srbije je previše brzo i lako snizila svoj vaterpolski ugled pa ni ovo Svjetsko prvenstvo ne dočekuje u ulozi naročitog favorita za osvajanje bilo koje medalje. Uroša Stevanovića nije zatekla baš najbolja atmosfera po preuzimanju seniorske reprezentacije a pred ovo SP zatekli su ga i problemi s izostancima nekih do sada standardnih reprezentativaca (Mandić, V.Rašović, Vico) te je u sastavu sada i nekolicina debitanata. Na drugoj strani, Španjolska kao branitelj naslova ponovo je s najvišim ambicijama i ulogom jednog od glavnih favorita. Sami početak natjecanja sigurno nije momenat u kome će se pružiti maksimum, ali je svakako pokazao nekakav manje više realan trenutačni odnos snaga ova dva protivnika. Što se Srbije tiče, osim “problematične” desne strane, barem u ovoj utakmici pokazalo se da možda ni Mitrović na golu nije tako siguran adut jer je kod barem par golova morao bolje intervenirati. Dosta oscilacija u igri, perioda bezidejnosti u napadu te niza propusta u obrani, naročito dopuštanja i primanja tolikog broja golova iz kontri ono je s čime će se Stevanović pokušati izboriti u narednim utakmicama. Jakšića će se očekivano dosta koristiti kao ispomoć na 2 metra ali, uz Drašovića, kao opciju na obje vanjske strane. U ovoj utakmici to je tek na momente dobro izgledalo, uz par akcija koje je pokretao Radulović, ali bi bez izuzetne realizacije S.Rašovića sve to bilo jako malo za ovakav nivo utakmica. Također treba uzeti u obzir da su Španjolci imali 6 golova prednosti na 5 minuta do kraja pa je i to sigurno utjecalo da nešto lakše prime ta zadnja 4 gola a konačni rezultat malo i zavara što se same neizvjesnosti utakmice tiče.

Očekivano, nisu ni Španjolci odigrali najbolje što mogu ali su imali čak 3 igrača koja to svakako jesu. Granados je standardno uzimao najviše šuteva te bio najefikasniji, za Perronea se uvijek zna da će iskoristiti svaku priliku za kontru ali ga i dalje nisu mogli zaustaviti. Dva puta je sam  isplivao, pa još jednom iz kontre 4 na 3 on na kraju bio realizator. Treći čovjek sa svojim iznimnim učinkom bio je Mallarach, koji je čini se u dosta dobroj formi i “novoj mladosti”. Dva gola s njegovih pozicija po desnoj strani i još jedan sa srednjeg na zonu dolazili su u pravim trenutcima kada je obrana protivnika bila više fokusirana na Granadosa, Munarriza ili Perronea. De Toro i Tahull nisu bili toliko istaknuti kao na nekim ranijim utakmicama protiv Srbije ali se čini da će Martin sada malo više na 2 metra koristiti Bustosa nego Fameru pa je i on bio dosta dobar s 4 zarađena igrača više i postignutim jedni golom.

Srbija je svoja jedina vodstava imala na početku, S.Rašović jednom iz tranzicije i jednom s lijevog krila donio je Srbiji 2:0 na polovici prve četvrtine no Španjolska je do njenog isteka već napravila preokret, sigurna kod igrač više, pa još uz jednu pogrešku kada je sam ostavljen Granados za svoj već treći gol. Srbija će do svoga narednoga gola stići tek u finišu druge četvrtine kada će Španjolci imati već 5 golova prednosti (2:7). Istina, u zadnje tri minute druge četvrtine Srbija će postići 3 gola, nazad će se u strijelce osim Rašovića upisati i Jakšić, pa je na poluvremenu za njih ipak podnošljivih 5:8.

Već početkom treće četvrtine Srbija upropaštava postignuto u finišu prošle, Perrone sa srednjeg na zonu, pa još jednom iz kontre vraća 5 razlike za svoju reprezentaciju. I do kraja ove četvrtine Srija će se nekako vratiti na -3 gola, ali ponovo potonuti početkom zadnje kada Španjolska za tri minute stiže na 10:16 i definitivno rješava pitanje pobjednika.

Odgovori