Srbija slomila Japan u drugom poluvremenu za prolazak u četvrtfinale

Japan – Srbija 10:16 (3:3) (2:3) (2:7) (3:3)

Suci: Kovacs Csatlos (HUN), Mišković (MNE)

Igrač više: Japan 1/8, Srbija 6/10

2 igrača više: Japan 1/1

Peterci: Japan 0/3, Srbija 1/1

Japan: Tanamura (10), Adachi 2 (0/1), Watanabe 2, Ogihara, Nitta, Suzuki 1 (0/1), Date 1, Takata, Arai, Inaba 4 (0/1), Okawa, Araki, Nishimura (4). Izbornik: Shiota.

Srbija: Mišović (8), Radulović 3, S.Rašović 3 (1/1), Ranđelović, Lazić 2, Milojević 1, Drašović 2, Jakšić 2, Janković, Ubović 2, Vučinić 1, Martinović, Mitrović (6). Izbornik: Stevanović.

Nije odavno iznenađenje taktika i koncepcija igre vaterpolske reprezentacije Japana, niti i da se protiv europskih reprezentacija berem u nekome periodu utakmica mogu nositi ravnopravno. Opet, postaje nekako pravilo da tempo koji sami nametnu ne mogu ispratiti do kraja i obično u drugome poluvremenu padaju u igri. Slično je bilo i u ovoj utakmici osmine finala, agresivni presing imao je efekta u obrani, Srbija je u prvih nekoliko napada imala 2 bez mogućnosti za šut, par ih je bilo još iz ne tako povoljnih pozicija, ali svakako treba istaknuti i Tanamurine obrane, već u prvoj četvrtini imao ih je 5. U napadima Japana također već dosta puta viđeno ali i dalje ih je nekad teško zaustaviti. Uplivavanjima (Takata, Adachi, Okawa, Watanabe) zarađivali su izbačaje i peterce ali se ispostavilo da su ih jako slabo koristili. Efikasni su bili samo jednom kod igrača više i jednom kada su dva igrača više imali u bazenu. Sa petercima su još i gore stajali, niti jedan od 3 nisu iskoristili, Inaba je pogodio stativu kod prvoga (u prvoj četvrtini), dok je Mitrović obranio šuteve Adachia i Suzukia u posljednjoj četvrtini. Kako ni u pokušajima ka centarskoj poziciji (Araki) nisu imali puno šansi za stići do gola u igri su se održavali udarcima iz vana, uglavnom brzim i veoma preciznim, čim bi im se otvorilo malo prostora, ali nekada ne bi bio problem ni kraj čuvara i blokova. S dva takva su i poveli 2:0 preko Inabe i Watanabea (igrač više) ali je i Srbija brzo konsolidirala svoj napad. Ako agresivnost japanske obrane donosi učinak prije svega na organiziranje napada protivnika i dalje manje efekta ima kod igre na dva metra protivu fizički dominantnijih centara. Osim Lazića i Ubovića, Stevanović je odlučio još više taj prostor pritiskati uz pomoć Jakšića, Radulovića ili Drašovića što je osim golova s tih pozicija Srbiji donosilo i brojčane prednosti koje su dosta solidno realizirali. Pored brojnih obrana već na startu, Tanamura u prvoj četvrtini pravi i dvije velike pogreške isplivavajući dosta ispred gola, u svome stilu, što kažnjavaju Rašović (s nekih 10 metara) i s desne strane Milojević. Da nije bilo ovih pogreški, i da je Inaba realizirao peterac, Japan je mogao bolje stajati od 3:3 koliko je bilo na kraju prve četvrtine. Udarcima iz vana (Inaba i Adachi), Japan je još malo parirao početkom druge četvrtine ali Srbija na poluvremenu ipak ima minimalnu prednost. Jakšić je zabio iz faula, nešto kasnije izborio i peterac koga je realizirao Rašović, još je i Ubović pogodio izvukavši se na nekih 5 metara. Japan je u napadu i dalje zarađivao igrače više ali je obrana Srbije bila dosta bolje koncentrirana na pokušaje Watanabea i Suzukija, dok su još jednu takvu priliku propustili sami pogriješivši.

Počekom treće četvrtine Japan dolazi do još jednog poravnanja, opet preko Inabe koji ostaje sam u nepostavljenoj obrani i zabija s lijevog vanjskog ali je to bilo i posljednje izjednačenje na utakmici. Radulović najzad pogađa, s vanjske pozicije i kod brzo odigranog igrača više, do kraja te četvrtine imat će još jedan gol. Obrana Japana u ovoj četvrtini potpuno je nestala pa se nižu golovi još Ubovića, Lazića, Vučinića i Drašovića na što Japanci odgovaraju tek golom Suzukija kod dva igrača više. U ovome periodu utakmica je praktički i riješena, rezultat je bio 7:13 pa je četvrta četvrtina bila samo formalnost. Na oba gola je došlo do izmjena, ušli su Nishimura i Mitrović pri čemu se srpski golman istaknuo s dva obranjena peterca pa se odnos snaga, niti razlika u golovima nisu promijenili, još po tri gola postigli su i jedni i drugi za konačnih 10:16.

Odgovori