Veliki preokret Grčke preko Papanastasioua

SAD – Grčka 14:15 (3:3) (6:1) (2:4) (3:7)

Suci: Margeta (SLO), Ohme (GER)

Igrač više: SAD 6/10, Grčka 5/9

Peterci: SAD 3/3, Grčka 3/3

SAD: Weinberg (8), Hooper, Q.Woodhead, Abramson, Daube 4 (1/1), Cupido, Hallock 2, D.Woodhead, Bowen (1/1), C.W.Dodd, R.Dodd 1, Irving 6 (1/1), Holland. Izbornik: Udovičić.

Grčka: Zerdevas (5), Genidounias 4 (3/3), Skoumpakis, Gkiouvetsis 2, Fountoulis, Papanastasiou 4, Dervisis, Argyropoulos 3, Alafragkis, Kakaris, Nikolaidis, Kalogeropoulos 2, Tzortzatos. Izbornik: Vlachos.

Utakmica koja je odlučivala o prvome mjestu u grupi A donijela je pravu dramu na samome kraju i preokret u kome je Grčka došla do važne pobijede. S periodima u kojima bi se i jednima i drugima moglo dosta prigovoriti na prikazanoj igri, ipak se moglo i vidjeti jako dobrih poteza kakvih se očekuje od igrača ovih dviju reprezentacija. Veći dio utakmice Grčka je iznenađujuće slabo odigrala ponajprije u obrani što su SAD znale iskoristiti, naročito odigravši furioznu drugu četvrtinu u kojoj su stigli čak do 5 golova razlike a 3-4 gola prednosti uspijevale su održavati sve do polovice zadnje četvrtine. Kada u postavi imate centra kakav je Hallock jasno je da će se dosta toga u igri zasnivati na njemu i da će on donositi prednost, tako je i u bilo i u ovoj utakmici, golovi, izboreni peterci (2) i izbačaji (5), uz standardno efikasnog Daubea i doprinos ostalih, bilo bi to dovoljno za jednu egal utakmicu protiv ovoga rivala. Učinkovitost Irvinga po desnoj strani ono je što je odvijalo utakmicu potpuno na stranu SAD, upravo u pomenutoj drugoj četvrtini on je tri puta zabijao, par puta iz individualnih akcija kada napadi Amerikanaca nisu ni “mirisali” na gol, isto kao i iz kontre kada su ga protivnici već sustigli, a on svejedno uspio postići gol.

U prvoj četvrtini i jedni i drugi pokušavali su napadima s dosta proplivavanja poremetiti obranu protivnika, ali ne s naročitim rezultatima, prije je to dovodilo do pogreški u dodavanjima ili šuteva iz nepovoljnih pozicija. Golovi su padali kod ipak onih “klasičnijih” napada, na svakoj strani po jednom iz igrača više, po jednom iz peterca, Argyropoulos je svoj prvi gol postigao s lijevoga   krila uz slabu reakciju Weinberga, Daube iz tranzicije s lijevog vanjskog. SAD koriste i narednoga igrača više početkom druge četvrtine a nakon što Bowen presijeca pas protivnika Irving donosi prednost od 2 gola svojoj reprezentaciji. Šutevi kod igrača više Papanastasioua i Bowena zaustavljani su blokovima, Hooper i Alafragkis pogađali su okvir gola a period neefikasne igre prekinuo je Genidounias kod igrača više koga je izborio Argyropoulos. Irving s još dva gola,  Daube iz peterca kojega je zaradio Hallock, a onda i sam Hallock, u par minuta donose prednost SAD od 9:4. Weinberg u tome periodu brani pokušaje Genidouniasa i Dervisisa, Papanastasiou je zaustavljen blokom ali niti jedan od tih šuteva nije bio iz izglednih pozicija. Još jednu pogrešku u napadu su pravili Grci (Dervisis) a na kraju četvrtine Argyropoulos kod igrača više pogađa prečku s lijevoga krila.

SAD na početku treće četvrtine ne iskorištava odličnu priliku (Cupido na asist Irvinga) za još uvećati prednost, a najzad i Grčka uspijeva nešto uraditi u napadu. Papanastasiou prolazi po desnoj strani kraj Daubea i zarađuje peterac (Genidounias realizira za 9:5) ali su potom ponovo neefikasni i jedni i drugi sve do finiša ove četvrtine. Bowen i Hooper pogađaju prečku kod igrača više, Fountoulisa iz iste situacije (nakon time-outa) zaustavlja blok baš kao i nešto kasnije Genidouniasa. Na drugoj strani, u obrani su ozbiljniji i Grci pa SAD u par napada ne uspijevaju niti doći u poziciju za šut. Grčka postaje efikasnija i u napadu,  Gkiouvetsis s lijevoga krila, Argyropoulos isto samo kod igrača više, još i Kalogeropoulos s desnog vanjskog, primivši tek jedan gol u ovome periodu (Bowen iz peterca) pa u zadnju četvrtinu ulaze s podnošljivim minusom (11:8).

U prve tri minute zadnje četvrtine SAD uspijevaju održavati 2-3 gola razlike ali im tada koncentracija u obrani opada, najprije ne isprate Argyropoulosa koji uplivavanjem zabije gol, onda još dva puta po desnoj strani Papanastasiou za 13:13 na dvije minute prije kraja. Dramu produžava Irving svojim šestim golom (igrač više), a Papanastasiou nakon golova još i asistira Kalogeropoulosu za novo poravnanje na minutu do kraja. Daube brzopleto šutira iz faula i promašuje na barem 10 sekundi prije isteka napada, Vlachos uzima time-out i s oba centra u igri Grčka zarađuje igrača više iz koga još jednom s desnoga krila Papanastasiou pogađa za 14:15 donoseći Grčkoj važnu pobjedu a sebi sigurno zvanje igrača utakmice.

Odgovori