3. grupa glasača za Trofej „Rudi Reš“ za 2012. godinu

izvor: jutarnji.hr

U trećem ešalonu glasača dolaze Pop, Zambata i mk. Imamo 3 različita najbolja; starog i novog kapetana reprezentacije i Jokovića. Osim Barača novo ime na listi dosadašnjih osvajača bodova je i pomalo legendarni Buljo.

 

Krećemo s Popom koji je lani glasove podijelio (Sukno, Dobud, Joković, Premuš, Bošković) gotovo identično konačnom poretku (samo je Bošković bio 2 boda ispred Premuša i Bušlje na 4. mjestu):

Izbor najboljeg ove godine para mi teži nego prethodnih godina kada su se neki igrači u ključnim trenutcima formom uzdigli iznad ostalih te je bilo lakše izabrati najboljega. U 2012.g. čini mi se da su naši najvažniji igrači bili nekako podjednaki.

Za 2012.g. moj izbor je sljedeći.

10 bodova – Pavić – nakon što ga g. Bauer već 10-ak godina pokušava proglasiti najboljim golmanom na svijetu ove godine mislim da je to, po prvi put, i bio. Njegova forma na Olimpijadi u Londonu bila je jedan od ključeva uspjeha.

6 bodova – Dobud – kao što sam u uvodu rekao teško mi je izdojiti nekoga, Dobuda stavljam na drugo mjesto zbog njegove borbenosti.

4 boda – Hinić – Europsko prvenstvo je pokazalo koliko su svi ostali naši centri (koji igraju za Hr reprezentaciju) lošiji od Dobuda i Hinića. Mislim da je povratak Hinića na OI u London bio preduvjet bez kojega uspjeha na OI ne bi bilo.

2 boda – Sukno – kontinuitet kvalitete koju pruža tijekom sezone u svim važnim utakmicama, bilo za klub, bilo za reprezentaciju, natjeralo me da mu dam prednost ispred Jokovića i Boškovića. Jedva čekam intervju sa Sandrom vezano za dobivanje Rudija Reša za 2011.g.

1 bod – Joković – za ovo 5. mjesto, posljednje koje nosi bodove, lomio sam se između Jokovića i Boškovića. Zbog bolje igre u tranziciji i boljeg pregleda igre u obrani dajem prednost Jokoviću.

Drugi danas je Zambata. Lani je bio jedini koji je dao bodove Perčiniću i Bukiću, Perici ne Luki.Vidjeti ćemo hoće li Buljo ostaj samo na ovim bodovima ili će još netko prepoznati njegov doprinos u prošloj godini:

1. Maro Joković – uz to što je osvojio sve što se dalo osvojiti prošle godine, uz to što je jedan od najboljih ljevaka svih vremena (najtrofejniji sigurno), on je odličan student, uzoran sportaš i u potpunosti pravi uzor svoj djeci koja dođu na Jugov bazen i počnu sa plivanjem ili vaterpolom.
Još uz to, odlično priča francuski (potvrdio Rade), i naravno, iz Župe je!

2. Paulo Obradović – pokazao se kao pravo pojačanje za Primorje, i u svakoj bitnijoj utakmici to iznova pokazuje. Bio je najbolji (uz Vićana) u finalnoj utakmici kupa koja je donijela trofej Primorju nakon dugo vremena.

3. Sandro Sukno – s obzirom na to da je u protekloj godini bilo i europsko prvenstvo, jedini koji je dobro odigrao tamo. Iako je najbolji hrvatski igrač, nisam ga mislio uvrstit među 5 najboljih zbog odnosa prema publici, navijačima, matičnom klubu, nekim medijima, ali ipak evo, još je mlad, neka se popravi.

4. Josip Pavić – za nešto osvojiti, a pogotovo Olimpijadu treba iz utakmice u utakmicu imati sigurnog golmana, a s Pavićem na golu Hrvatska je igrala najbolju obranu ikad viđenu. Bio je u vrhu svih relevantnijih izbora za najbolje vaterpoliste ove godine.

5. Ivan Buljubašić – čovjek koji je po svim kriterijima, pa i igrama zalutao u reprezentaciju (nije jedini) može se podičiti titulom olimpijskog pobjednika!
Samim time, kapa dolje!

I danas završavamo s mk-om. Kao i protekle dvije godine u kojima je sudjelovao u izboru i ovaj put je bio pravi lokalpatriot. Nakon Burića (2010.) i Premuša (2011.) ove godine na vrhu je još jedan primorjaš Barač:

Evo da i ja dam svoji kratki i skromni osvrt na sezonu kojoj zbog znatnih poslovnih obaveza nisam poklonio pažnju kao i onima koje su joj prethodile. Nadajmo se da će se to ispravit ove godine, pa će i objašnjenja dogodine biti detaljnija (a možda i objektivnija, kako bi neki rekli…) :smile:.
Dakle:

1. Barač – Kao kapetan olimpijskih pobjednika zaslužuje da bude na prvom mjestu ovog izbora. Nije niti najzapaženiji igrač, niti je proveo najviše minuta u vodi, no njegova je uloga kapetanska; pomoći kad je najpotrebnije svojim autoritetom i enormnim iskustvom.

2. Pavić – Dovoljno je reći da je proglašen najboljim vaterpolistom svijeta; maestralno je branio na olimpijadi (Vićan se vratio, ali nije ni ulazio u igru). Odlično branio i za Mladost. Znali smo da može i obraniti nemoguće i primiti nemoguće, no ove sezone je cijelo vrijeme bio u top formi i nije primao golove kakve ne bi smio.

3. Bošković – Isto pri vrhu raznoraznih izbora za najboljeg vaterpolista; nemjerljiv doprinos napadu i reprezentacije i Juga.

4. Sukno – Prvak Europe sa Pro Reccom, jedan od nositelja repke. Sve je rečeno.

5. Obradović – Također postaje jedan od uzdanica reprezentacije. Jedan od najboljih igrača Juga u prošloj sezoni, korak naprijed u karijeri prelazak iz Juga u Primorje 🙂 :wink:.

 

Tenutačni poredak
1. Josip Pavić 6+10+6+10+10+2+6 = 50
2. Nikša Dobud 0+6+10+6+6+0+0 = 28
3. Maro Joković 2+2+2+0+1+10+0

= 17

3. Sandro Sukno 4+4+0+1+2+4+2 = 17
5. Igor Hinić 10+0+0+0+4+0+0 = 14
6. Paulo Obradović 0+0+1+4+0+6+1 = 12
7. Samir Barač 0+0+0+0+0+0+10 = 10
8. Miho Bošković 0+0+4+0+0+0+4 =  8
9. Hrvoje Herceg 0+0+0+2+0+0+0 =  2
10. Andro Bušlje 0+1+0+0+0+0+0 =  1
10. Mario Oreb 1+0+0+0+0+0+0 =  1
10. Ivan Buljubašić 0+0+0+0+0+1+0 =  1

2 komentara na “3. grupa glasača za Trofej „Rudi Reš“ za 2012. godinu”

 1. Tražeći prigodnu fotografiju za početak gornjeg članka upisao sam u google ime Mara Jokovića misleći neku njegovu atraktivnu fotografiju staviti na početak. Onda sam se ipak odlučio za gornju fotografiju koja je iz članka:

  http://www.jutarnji.hr/hrvatski-vaterpolo–sad-imamo-sve–europu–svijet-i-olimpijske-igre/1047308/

  gdje se možemo prisjetiti Židakovog članka o vaterpolskoj reprezentaciji.

  Izdvajam:
  – Maro Joković, koji ima top u ruci i snaga njegovog razornog udarca podsjetila me na Brazilca Juninha, od sinoć je kandidat za sportaša godine
  – Maro Joković je izronio iz vode poput Posejdona i matirao vrlo dobrog talijanskog golmana.
  – Josip Pavić je danas izabran u idealnu postavu Olimpijskih igara i jedino mi nije jasno – kako zagrebačka Mladost, uz takvog golmana, nije prvak bilo čega?
  – Vaterpolo je najteži sport, jer sportaš nema tlo pod nogama. Zato se i Hrvati tako dobro snalaze u ovom sportu, gdje je najvažnije plivati uzvodno, snaći se u bezizlaznim situacijama povremeno protivnika udariti ispod pojasa. Shvatite ovo kao šalu, ali sve je to sastavni dio vaterpola.
  – Krenuo sam u potragu za Marom Jokovićem i pitati ga: “Da li bi olimpijsku medalju u ovom sportu osvojila i reprezentacija Divlje lige iz Dubrovnika?” Znam odgovor. Svakako, ako bi momčad birao i trenirao Ratko Rudić!