Dobra igra Mladosti u Reccu i plasman na Final Four

  Mladost je u Reccu odigrala dobru utakmicu te sa porazom i ukupno osvojenih devet bodova u četvrtfinaloj skipini B plasirala se na Final Four. Prije posljednjeg kola malo tko se nadao da će baš oni biti jedini od tri Hrvatska kluba koji će izboriti završnicu Eurolige. Na Final Four Mladost nije bila još od Rijeke 2009., a polufinalnoj utakmici čeka ih Partizan, s kojim su već odigrali dvije utakmice u prvom krugu skupina Eurolige.

Utakmica je krenula dobro za Mladost, na početku za 0:1 pogađa Muslim, ubrzo Burić poravnava na 1:1, a uskoro Udovičić pogađa za posljednje vodstvo Mladosti na utakmici. Vodstvo je kratko trajalo jer Figloi uskoro zabija za 2:2 što je konačan rezultat prve četvrtine. U drugoj četvrtini Mladost parira Reccu golom Muslima iz faula za 3:3, no tada Molina i Nikić povisuju na 5:3. Na kratko Muslim opet vraća rezultat u neizvjesnom golom iz peterca koji je izborio Udovičić nakon faula Filipovića. Do kraja četvrtine zabija još Burić za 6:4 Pro Recca. Nakon poluvremena Recco osvaja loptu po treći put, iz prvog napada sa igračem više ne zabijaju jer je gol Perronea poništen zbog ulaska u dva metra, no isti igrač iz kontre zabija samo nekoliko trenutaka kasnije, a nakon njega sretno ispod ruke zabija i Filip Filipović za 8:4. Od ovog trenutka tj polovicom treće četvrtine, Pro Recco ne igra više žestoko, ostvarili su cilj i osigurali pobjedu ako je ona ikada bila upitna. Do kraja četvrtine zabit će Udovičić na igraču više sa vanjske strane te Hinić samo desetak sekundi prije kraja četvrtine kada se oslobodio svog čuvara, iako je na televiziji izgledalo kao da se rukama preko vode odgurnuo od Perronea.
Na početku posljednje četvrtine simpatični Buljubašić osvaja loptu, kasnije će popularni Buljo imati bravuru, isplivao je kontru no našao se između tri igrača Pro Recca sam na protivničkoj polovici te mu nije ostalo ništa drugo nego pucati – ali lopta je završila u dvostrukom bloku. U nastavku utakmice Burić zabija sa stative “kroz uši” Pavića za 9:6 nakon jednog nespretnog odbijanca, nedugo nakon toga sjajni Muslim dobiva treće isključenje i izlazi iz igre. Uskoro slijedi igrač više za Mladost, a Karač zabija za 9:7. Madaras uzvraća s druge strane na igraču više za 10:8, nedugo zatim jako lijepi gol Udovičića sa vanjske pozicije za osmi i posljednji gol Mladosti na utakmici. Uslijedilo je neorganizirano letenje po bazenu, pretpostavljam da je Mladost pokušala ostaviti što bolji rezultatski dojam, no u takvoj igri najbolje se snašao Madaras koji u posljednjoj sekundi sam ispred Pavića sa pet metara zabija za konačnih 11:8 za Pro Recco.

 

Mladost se zaista nije osramotila u ovoj utakmici, istina je da je odigrala onoliko koliko im je Recco dopustio. Pogodili su tri stative no jasnu ideju u igri nisu pokazali. Svakako im se mora čestitati na sjajnim obranama sa igračem manje što je uvelika zasluga Pavića. U igri su previše forsirali dodavanje na dva metra, u nadi da će svoju šansu prigrabiti sa igračem više. Čak i ako bi Lončar bio na centarskoj poziciji bacali bi mu loptu iako je okružen trojicom igrača. Na igraču više Recco bi pokrio vanjsku liniju što je Mladosti na dispoziciji ostavljalo samo igrače na krilu, koji bi bili Letica ili osamnaestogodišnji Vukičević, no nažalost od njih nije bilo nikakve koristi. Kasnije kada je pritisak Recca popustio zbog ostvarenog cilja, vanjski igrači su opustili ruku i počeli češće pucati iz vanka, tada Udovičić zabija dva lijepa gola. Osim Udovičića izuzetnom igrom istakao se Muslim te izvrsni Pavić. Izdvojio bi njegove refleksne obrane iz neposredne blizine, posebno se tu ističe obrana Zlokoviću sa stative na prebačaj sa igračem višem. Istina je da je primio dva nesretna gola, ali je skinuo puno više sigurnih golova. U igri Recca osim sjajnog Burića u fazi obrane i napada; zabio je najviše za svoju momčad, teško da se još netko može izdvojiti kao posebno dobar ili loš, s obzirom da su svi odigrali na nivou koji je bio potreban za sigurnu pobjedu. Posebno se to vidjelo u situacijama kada Recco mijenja po 4 igrača za vrijeme time-outa, ali tempo igre nije opadao. Upravo je ovo jedan od načina na kojem je Recco mljeo protivnika, jer se na licima Mladostaša vidio umor od silnog isplivavanja i hrvanja po bazenu.
Utakmicu je pratilo oko 150 ljudi, zanimljivo je bilo vidjeti kasnije uključenje u Budimpešte gdje je posljednje plasirani Vasas u posljednjoj Euro utakmici došlo gledati i bodriti barem duplo više ljudi, što i ako izuzmemo činjenicu da je isti dan bilo polufinale nogometne Lige prvaka, opet govori u prilog da je u Budimpešti gledanje vaterpola tradicija, a ne đir kao što to izgleda da je u Reccu. Slična paralela bi se mogla povući i sa Gruškim bazenom. Na tribinama bazena u Reccu našla se i mala navijačka skupina Boys Recco, koja je za ovu prigodu brojala desetak srednjoškolaca koji su višeglasnim pjevanjem bodrili svoju momčad. Istakli su se transparentom “No alla fusione” koji označava protivljenje navijača udruženju tri kluba iz Ligurnijske regije. Naime, predsjednik Pro Recca Gabriele Volpi zajedno sa predsjednicima klubova RN Sori i RN Camogli zalažu se za ideju udruženja ova tri kluba u novi klub koji be se zvao Rari Nantes Golfo Paradiso. Osim samog klupskog udruženja ovu radnju bi pratila i gradnja novog bazena sa pratećim sportskim i komercijalnim sadržajem. Glavni zagovornik ove ideje je Volpi koji ovu suradnju vidi kao zalog za budućnosti. Nažalost sugovornika nije nažao u gradonačelniku Recca koji ovaj projekt ne smatra prioritetnim u razvoju grada i regije. Navijači se posebno protive spajanju sa Comglijem s kojim nisu u dobrim odnosima, a kako bi i bili s obzirom da su Recco i Camogli udaljeni tri kilometra jedan od drugoga. Camogli je inače klub A1 lige, koji je sezonu završio na 7 mjestu i razigrava za 5-8 mjesta. Dok je Sori klub desetoplasirani klub A2 lige sjever, a smješten je samo tri kilometra od Recca, ali na zapadnoj strani.
Za kraj bih se vratio na Mladosti i ponovio da ih u ovogodišnjoj polufinalnoj utakmici u Rimu čeka Partizan, s kojim su već odigrali dvije utakmice u prvom krugu skupina Eurolige, ubilježili su jednu pobjedu i jedan poraz u dva vrlo različita susreta. Inače Mladost je pravo nastupa u ovogodišnjoj Euroligi stekla kroz kvalifikacijski turnir, drugog kvalifikacijskog kruga, gdje je u svojoj skupini u Berlinu bila prvoplasirana ispred od Egera, Spandaua i Marseilla. Potom ju je put preko Partizana, Barcelone i Olypiacosa odveo u četvrtfinalnu skupinu sa Pro Reccom, Primorjem i Vasasem odakle se kao drugoplasirana ekipa plasirala za Rim. Može li Mladost napraviti čudo i ostvariti uspjeh koji je posljednji put napravila 1996. ostaje vidjeti 3.6. u utakmici sa Partizanom.
 
 
 
 

Ferla Pro Recco – HAVK Mladost 11-8 (2-2; 4-2; 2-2-; 3-2)

Pro Recco: Tempesti, Burić 3 , Madaras 1, Perrone 1, Kasas , Felugo, Filipović 1, Figlioli 1, Benedek, Zloković, Ivović, Molina 2 (1 peterac), Nikić 1.
Trener: Pino Porzio
HAVK Mladost: Pavić, Vukičević, Perić, Letica, Petković, Pavičić, Udovičić 3, Brlečić, Karač 1, Muslim 3 (2 peterca), Hinić 1, Buljubašić, Lončar. 
Trener: Vjekoslav Kobescak
Suci: Galkin Aleksander (Rus) i Moliner Molins Angel (Špa)
Igrač više: Pro Recco 4/11 i 1 peterac, Mladost 2/7 i 2 peterca
Gledatelja: 150. 

2 komentara na “Dobra igra Mladosti u Reccu i plasman na Final Four”

  1. Kakva je ovo kontra Buljubasica kad se nasao medju tri protivnicka igraca? Kontra 1 na 3?