Hrvatska dominantna protiv Francuske

Foto: European Aquatics / Bozo Radic / CROPIX

Hrvatska je pobijedila Francusku 12:7, identično kao i u dvije posljednje utakmice. Samo, ovaj put je od početka ovo bila jednosmjerna utakmica, ponajprije zbog odlične obrane odnosno nedostatka klasnih igrača u francuskim redovima.

Hrvatska je i na prošlom EP-u igrala protiv Francuske u grupi i pobijedila 13:7 ,a i još jedna manje bitna utakmica na Svjetskom kupu prošle godine završila je 12:7, tako da je ovo očito rezultat predodređen za ove protivnike. Samo, ovaj put od samog početka sve je bilo jasno, Francuska se mučila u napadu, nisu mogli na niti jedan način doći do neke situacije. Vernouxa smo posebno pazili s našim najboljim obrambenim igračima poput Žuvele tako da je igra Francuske u napadu bila potpuno jalova. Čak i s igračem više. Lopta je kružila sporo, kretnje igrača su bile ili nikakve ili nisu otvarale prostor, dapače u par navrata je jedan naš igrač mogao pokrivati dvojicu protivnika. Pokušao je Crousillat nešto forsirati na početnoj akciji, ali je i on brzo odustao. Što i nije loše s obzirom na način na koji je probao. Recimo, imali su 0/6 na poluvremenu od čega je Bijač jednom trebao obraniti, dok mu je spomenuti Crousillat više dodao loptu, Marzoukiju je Vukičević dignuo loptu s ruke na vanjskoj poziciji, Fatović je presjekao jedno dodavanje, Vukičević je još jednom blokom zaustavio Marzoukija i netko je s lijevog vanjskog jako loše i donio odluku i šutirao kad je s dva igrača više obrana ostala posložena pa je Harkov blokirao udarac.

Na zonsku obranu još manje opasni napadi, lakoćom iskontrolirani. U prvoj četvrtini „prodali” su nam dvije kontre, prvu je obranio Bijač, a u drugoj je Bodegas zabio.

S druge strane nevjerojatno loše odigrana zona Francuza. Primili su čak 8 golova na postavljenu zonu. Zapravo, često nije bila postavljena jer bi našim uplivavanjem recimo Harkov ostao potpuno sam na desnoj strani. Naši vanjski igrači su mogli ući na 5-6 metara i cimati 3-4 puta i onda šutirati. Plus je Fontani imao loš dan, iako je bio ostavljen na vjetrometini. Lopte su mu par puta ulazile oko ruka u prostoru koji on zatvara, ali vjerojatno nije imao sigurnost gdje će ti udarci završavati s obzirom na tako postavljenu obranu. A s igračem manje čista suprotnost, osjetno kompaktnija obrana, dobro postavljeni blokovi, dobro kretanje igrača. Hrvatska je imala neugodno loših 1/13 odnosno samo 8%. Najavio je izbornik da je to bilo nešto lošije protiv Španjolske i da to trebamo popraviti. Nije nam to još pošlo za rukom što je Lončar objasnio prevelikom željom, ali da će uz ovako odličnu obranu i to do kraja prvenstva bit posloženo. Baš je Lončar zabio 2 gola iz kontri što protiv Francuza nije nimalo lagano.

Zanimljiv je bio početak utakmice, u prve 4 i po minute Hrvatska je imala čak 5 igrača više. U preostalih 27 i po još 8 takvih situacija. Fatović je opet bio play maker što će uostalom biti stalno. 4 asistencije, između ostalog i jedini igrač više došao je nakon njegovog dodavanja na Burića na drugu stativu, ili u plivanju odnosno maloj kontri kad je pronašao Lončara u sredini između dva protivnička igrača. Burić, Žuvela i Vukičević su po 2 puta zabijali na zonu. Uz to su imali cijeli niz odličnih poteza u obrani. S obzirom na to da su ti golovi na zonu i odlična obrana presudili, onda bi u tim detaljima trebalo tražiti najboljeg pojedinca i ovaj put bi njih trojicu izdvojio.

Hrvatsku u zadnjem kolu u grupi očekuje Crna Gora. Treba nam pobjeda da potvrdimo prvo mjesto u grupi. Poraz, pa i nakon peteraca značio bi pad na treće mjesto. Iako u zadnje vrijeme nismo baš najbolje prolazili protiv Crne Gore, njihove dvije pobjede (kvalifikacije za Tokio i Svjetsko prvenstvo) prema jednoj našoj (Olimpijske igre) sada smo veliki favoriti.


Hrvatska – Francuska 12:7 (3:1, 3:1, 4:3, 2:2)
suci: Putniković (Srb), Stavridis (Grč)
Hrvatska: Bijač (7), Burić 3, Fatović, Lončar 2, Biljaka, Bukić, Vukičević 2, Žuvela 2, Marinić Kragić 1, Vrlić 1, Kržić, Harkov 1, Popadić. Izbornik: Ivica Tucak
Francuska: Hovhannisyan (0), Saudadier, Crousillat,Bouet 1, Khasz, Vernoux 3(1), Marion-Vernoux, Bjorch, Marzouki 2, Bodegas 1, Vanpeperstraete, Živković, Fontani (5). Izbornik: Florian Bruzzo, pomoćni trener: Vjekoslav Kobešćak.

Osobne greške: Hrv 16, Fra 13
peterci: Hrv -, Fra 1/1
Igrač više: Hrv (0/6+0/1+1/4+0/2)= 1/13 (8%), Fra (0/3+0/3+2/4+1/4)= 3/14 (21%)
*Fra jednog duplog igrača više
Obrane: Bijač (3/4+1/2+1/4+2/4)= 7/14 (50%), Fontani (1/4+1/4+1/4+2/4)= 5/16 (31%), Hovhannisyan 0/1
asistencije: Fatović 4, Harkov 3, Bukić 2, Vukičević, Žuvela, Kragić po 1; Crousillat, Bouet, Vernoux i Bodegas po 1
golovi s 2m, zarađeni peterci i isključenja:
Vrlić: gol +5iv
Lončar 2iv

Bodegas: 5m + 3iv
Saudadier i Vernoux po 3iv
Marzouki 2iv

Izjave:

Lončar
Sve je dobro funkcioniralo osim igrača više. Igrač više nam nije baš funkcionirao, ne znam je li na to možda utjecala prevelika želja od početka utakmice. Sve sreća ta neka energija u obrani nas je dizala i kontrolirali smo rezultat cijelu utakmicu. Nije bilo lako kao što rezultat pokazuje. Sad se treba odmoriti i pripremiti za Crnogorce.

Bijač
Već u prvoj četvrtini smo stekli rezultatsku prednost koju smo održavali i čak povećavali sve do samog kraja utakmice. Ono što je najvažnije je da smo održali onu agresivnost koju smo imali protiv Španjolaca i čak je podigli na viši nivo i to je jedini ispravan put. Idemo dalje, za dva dana nas čeka utakmica za prvo mjesto u skupini i naravno od sutra se počinjemo pripremati za nju.

Vrlić
Bitno je da igramo dobru obranu s Bijačem na čelu, iako je igrač više u napadu slabiji. Turnir nama praktički nije ni počeo. Tek će početi. Svaka sljedeća utakmica je sve važnija i moramo se pripremiti za Crnogorce.

Odgovori