Bijač najbolji, Medo odličan, Gojko je bio Viola, a Joković je bio Joković

https://web.facebook.com/hvs.hr

Hrvatska je pobjedila Srbiju u 4. kolu i osigurala plasman među prva dva u grupi B prije četvrtfialnih utakmica. Konačnih 14:12 je uljepšan rezultat obzirom da je par minuta prije kraja bilo i 14:9. Briljirao je Marko Bijač, a uz njega su najbolji bili Maro Joković i Paulo Obradović.

Hrvatska je ostvarila pobjedu u utakmici u kojoj je dominirala od početka do kraja. Samo u jednom trenutku, Srbija je došla na 8:8 nakon čega je uslijedila serija 6:1 u 6 i po minuta. Na početku smo poveli 3:0, pa 5:1. Srbija se vraća na 5:4, mi opet idemo na 7:4.

Poprično toga je bilo riješeno i prije početka utakmice, kada je Savić odlučio da će na gol Gojko Pijetlović. Nadam se, zbog selektora, da je u pitanju ozljeda Mitrovića, a ne zaista izbor. Kada je Jug 2016. na final6-u igrao polufinale protiv Pro Recca, Tempesti je bio ozljeđen. I kako je Pastorino bio golman isključivo za klupu, na gol je došao mladi Viola. U prvom napadu Juga, Joković je uzeo loptu i sa 8-9 metara zabio, malo laganijim, ali preciznim udarcem. Čisto da pokaže mladom golmanu da to nije utakmica za njega.

Jučer je Gojko bio Viola, a Joković je bio Joković. Opet u prvom napadu, Joković zabija sa7-8 metara na zonu, identičnim udarcem, čisto da Pijetloviću bude jasno da ovo nije utakmica za njega. Da Lončar na 5:2 nije promašio zicer, gdje je potpuno sam licem okrenut prema golu, na 3 metra udaljenosti, ova utakmica bi otišla već u prvoj četvrtini na +4, a u drugoj bi bila riješena. Ovako je Filipović iz rekontre, malo je pobjegao Bukiću, u zadnjoj sekundi smanjio na 5:3.

Koliko god pogled na statistiku to ne otkriva, 14 obrana Bijača, 10 obrana Pijetlovića, razlika na poziciji golmana bila je ključna i ogromna. Bijač je imao jednu od najboljih golmanskih predstava ikad. Postotak obrana nije (pre)velik, 54%. Ali samo zato što praktički nije imao skoro nikakvu pomoć obrane. Primio je 12 golova, od čega jedan peterac i čak 5 golova s igračem manje sa stativa. Dva od Rašovića s igračem manje kada se na kraju više nije igrala ozbiljna obrana jer je utamica već bila riješena. Jednom je Mitrović savršeno pogodio s lijevog krila, jednom je bila kontra Filipovića, jednom je Mandić izvrtio Bukića na desnom vanjskom i nije uopće bilo bloka, a još jednom je i Filipović sa srednjeg vanjskog pogodio pored jako lošeg bloka Fatovića.

Nije Bijač samo primao golove sa stative. Srbija je osim tih 5 golova još 4 puta imala akcije na stative (9 od 18 akcija s igračem više). Tri puta je Bijač fenomenalno obranio i to ponajboljim svjetskim realizatorima sa stativa u potpuno izrađnim situacijama (Jakšiću, pa Pijetloviću pa Laziću) i još je jednom presjekao dodavanje s desnog krila na drugu stativu. Osim toga imao je čak 8 obrana s igračem manje. S krilnih i vanjskih pozicija su šutirali redom Filipović, Mandić, Aleksić, Prlainović i Filipović. Sve su to bili odlični udarci i još bolje obrane. Bijač je pokazao klasu i potvrdio što nam je expert Šapit rekao, da je ovo opet njegov turnir. Nadajmo se da će u idućim utakmicama i obrana, držanje blokova, pokrivanje igrača s igrčem manje biti puno bolje.

Bio je daleko najbolji igrač utakmice. Njemu uz bok bili su Obradović i Joković. Obojica su zabili po 4 gola. Joković je što smo već spomenuli trasirao put ove utakmice – zabio je i drugi gol za 2:0. Imao je još i jednu asistenciju i dva zarađena igrača više. Obradović je, kako je kasnije u svom stručnom osvrtu izjavio trener Mladosti Bajić, sada opravdao svoj poziv?! On je imao dvije asistencije i po jednu ukradenu loptu i blok. Kad imaš ovakva 3 igrača u ovakvom izdanju pobjeda je nadohvat ruke. Jasno, svi trebaju pripomoći, a prvi idući bio je Luka Bukić koji je zabio 3 gola, deseti, jedanaesti i trinaesti. Prvi na zonu sa lijevog vanjskog, u bliži kut ispod ruke golmanu, i još dva s krila s igračem više

Najbolji gol na utakmici bio je Obradovićev za 9:8. Srbija nas je po prvi put stigla. Nakon izvođenja centra, Obradović je bio na srednjem vanjskom. Njegov čuveni polušut, Pijetlović je počeo vaditi ruke iz vode kada je lopta već bila u mreži, iako je šut bio s 8 metara.

Obje momčadi su imale jako lošu realizaciju igrača više u prvom poluvremenu. Hrvatska 1/6, a Srbija 2/8, malo kasnije i 2/9. Srbija je nakon toga imala 6/9 za ukupnih 8/18 što na kraju i nije loših 44%. Ali obzirom da je većina realizacija došla u drugom dijelu utakmice, dok utakmica nije bila riješena bilo je 5/14 tj 36% što je pak ispod prosječno. Osim toga, kad imaš toliko puno igrača više, tvoj napad je praktički sveden na taj segment i moraš imati i još bolju realizaciju.

Hrvatska je jedini gol u prvom poluvremnu s igračem više zabila kad je imala dva igrača više. 4 gola smo zabili s vanjskih pozicija, Joković, Bušlje i dva Obradović. Naši najiskusniji igrači lakoćom su prepoznali golmanski problem na drugoj strani i zabijali. Možda je i izbornik Tucak ukazao na to.

U drugom dijelu utakmice imali su realizaciju igrača više 5/6. Samo zadnju akciju nismo realizirali.

Što se tiče Srbije nitko se nije pretjerano istaknuo. Možda malo Filipović s 2 gola, a Mandić je dodao samo jednog. Prebačaji s krila na krilo i traženje prostora na stativama gotovo čitavu akciju s igračem više, vidjeli smo od Srbije i protiv Španjolske. To im je nova akcija koju forsiraju i koja im prolazi. Za vrhunski rezultat Srbija je uvijek imala vrhunsku obranu. Danas to nije bio slučaj. Imali su dosta i sreće da utakmica nije i puno ranije prelomljena, a i da na kraju nje završilo barem 4-5 razlike. Možda bi im dobro došao i Ćuk i njegov vanjski šut s lijeve strane kao ravnoteža ljevacima na desnoj. Prlainović nije zabio (osim peterca), ali je imao 4 odlične asistencije na stative. Dvije su mu propale zbog Bijača.

Duško Pijetlović i Vrlić su imali po 6 zarađenih izbačaja protivnika. Lazić je okrenuo Vrlića i zaradio i peterac uz još 3 igrača više. Lončar je zaradio samo 2 igrača više. Bilo je ukupno 33 osobne greške.

Nakon ove utakmice poznato je da će Hrvatska biti B1 ili B2. U zadnjem kolu direktni duel sa Španjolcima donijet će tu odluku. Pobjeda donosi Amerikance pa bi bilo odlično doći do nje. Drugi rezultat znači da igramo ili protiv Mađarske ili protiv Italije. Ali i najvjerojatnije izbjegavamo Srbiju u polufinalu – Španjolsku smo već izbjegli. Nažalost, nakon utakmice u izjavi za HTV Tucak je odmah spomenuo rezultate u drugoj grupi kao da bi ta vrsta kalkulacija trebala biti uopće bitna jednom izborniku. Isto tako, nakon utakmice istaknula se ozljeda Obradovića. Po meni, takve informacije treba skrivati od protivnika.

Srbija će protiv Crne Gore odlučivati tko će biti B3, a tko B4. Prije obje ove utakmice znat će se konačni poredak grupe A, tako da će momčadi znati kojeg protivnika im donosi pobjeda.

Hrvatska – Srbija                            14:12 (5:3, 1:1, 4:4, 4:4)

Suci: Goldenberg (SAD), Zwart (Niz)

Hrvatska: Bijač (14), Macan, Fatović, Lončar 1, Joković 4, Bukić 3, Vukičević 1, Bušlje 1, Miloš, Vrlić, Obradović 4, Garcia. Izbornik: Tucak. Pomoćnici: Smodlaka i Sukno

Srbija: G. Pijetlović (10), Mandić 1, Dedović, Ranđelović 1, Lazić, Pijetlović 1, Rašović 2, Aleksić, Jakšić 3, Filipović 2, Prlainović 1(1), S.Mitrović 1. Izbornik: Savić. Pomoćnici: Vujasinović i A.Ćirić.

Osobne greške: Hrv 19, Srb 14

Peterci: Hrv – , Srb 1/1

Igrač više: Hrv (1/3+0/3+2/2+3/4)= 6/12 (50%), Srb (2/4+0/4+3/5+3/5)= 8/18 (44%)

Obrane: Bijač (2/5+5/6+4/8+3/7)= 14/26 (54%), Pijetlović (1/6+3/4+3/7+3/7)= 10/24 (42%)

Golovi s 2m, zarađeni peterci, zarađena isključenja:

Hrv

Vrlić: 6iv

Fatović: 3iv

Lončar, Joković: 2iv

Srb

Pijetlović: 6 iv

Lazić: 5m + 3iv

Mandić: 3iv

Filipović: 2iv

Dedović, Jakšić i Prlainović: 1iv

Odgovori