Mirnoćom protiv M zone

Nakon što je momčad odlično odreagirala protiv Crne Gore, bilo je jako bitno da pobjedom protiv Srbije pošaljemo u definitivni zaborav kiks protiv Australije. Kao što smo i najavljivali prije utakmice, ako mi budemo pravi, utakmica će sigurno otići na naš mlin.

Tako je i bilo. Čak i u trenucima kad je Srbija došla do izjednačenja na 8:8, nismo gubili glavu i držali smo konce utakmice u svojim rukama. Ono što je definitivno presudilo je obrana u kojoj smo potpuno eliminirali srpski dvojac Mandić/Filipović. Na golu je ponovo bio maestralan Marko Bijač i ukoliko nastavi s takvom formom do kraja turnira, bit će ključna karika u našem pohodu na medalju. Ono što je nekoć radio Omeyer na golu Francuske u rukometu, isti takav značaj ima danas Marko za nas. Tada je puno lakše igrati u napadu, ruka je mirnija i opuštenija, a naša napadačka raznovrsnost nikad nije bila upitna.

Zaista je bila milina gledati s kojom lakoćom Joković, Obradović i Bukić pune srpsku mrežu gdje je svaki gol bio jedan ljepši od drugog. Međutim, vremena za slavlje i uživanje na lovorikama nema. Jer već sutra nas čeka Španjolska i borba za prvo mjesto u skupini. Španjolci nam baš i ne leže što potvrđuje i negativni skor koji imamo s njima. Dosad smo odigrali 39 utakmica, imamo 19 poraza, 15 pobjeda i 5 neriješenih ishoda. Na zadnja dva velika natjecanja su nas oba puta zaustavljali u polufinalu. 2019. na SP u Južnoj Koreji (6:5), a prošle godine na EP u Budimpešti (9:8). S obzirom da nemaju bekove koji mogu izaći na kraj s našim sjajnim sidrunima Vrlićem i Lončarom, igrat će u obrani M zonu. Njihov zaštitni znak koju su uigrali do savršenstva. Iz koje onda idu u jake kontranapade.

Uz našu čvrstu i pokretljivu obranu (pogotovo s igračem manje), ključ sutrašnje utakmice će biti naša mirnoća i strpljivost u napadu. Otvorit će se prostor za šut ili dodavanje na igrače koji moraju biti aktivni u proplivavanjima. Ali nikako ne smijemo srljati jer upravo to želi protivnik koji igra M zonu. Kada pogledamo drugu skupinu, potpuno je jasno da će tamo četvrti biti Amerikanci. Od prvog do trećeg mjesta može biti svega i svakako ne bi bilo loše izbjeći Italiju, Grke i Mađare. Ne kažem da su Amerikanci mačji kašalj, daleko od toga. Ali kad smo već došli u priliku da budemo prvi u skupini, to svakako treba iskoristiti. Treba odigrati utakmicu kao da je finale Olimpijskih igara. Zadržati pobjednički ritam, dobru atmosferu i bez puno kalkulacija pobijediti Španjolsku. Jer novom pobjedom šaljemo jasnu poruku tko smo, što smo i po što smo došli ovdje. Stoga momci pamet u glavu, mirna ruka i sretno sutra!
Stručne osvrte ekskluzivno za danče.hr, piše bivši reprezentativac Vedran Jerković.

Odgovori