Bukić nije mogao sam; poraz od Španjolske odveo na Mađare

https://web.facebook.com/hvs.hr

U zadnjoj utakmici u grupi, Hrvatska je u borbi za prvo mjesto, izgubila od Španjolske, vrlo uvjerljivo, 8:4. Naš napad ponovno nije postojao protiv španjolske M zone, jedini koji je nešto mogao napraviti bio je Luka Bukić koji je sudjelovao u sva naša 4 gola; dva gola i dvije asistencije na stative.

Do početka naše utakmice znao se čitav rasplet ostalih pozicija u obje grupe. Znalo se da nam pobjeda protiv Španjolske donosi utakmicu protiv SAD-a, poraz nas vodi na Mađare. Međutim, poraz nam je osim Mađarske donosio i činjenicu da se do finala vie ne možemo susresti s Srbijom, Španjolskom niti Italijom. Kako je izbornik Tucak u izjavama nakon prethodne utakmice odmah apostrofirao rezultate druge grupe kad ga se pitalo o utakmici protiv Španjolske, poprilično je izvjesno da su i te kalkulacije uzete u obzir. Nismo valjda baš ovoliko nemoćni protiv M zone. Iako je izbornik rekao da je to do igrača, a ne do taktike, jer su stalno šutirali ravno u protivničkog golmana.

Utakmica je počela na način da je Španjolska u prvom napadu zaradila peterac (De Toro protiv Macana) kojega je Granados realizirao. U drugom je Famera pospremio odbijanac sa stative nakon što je Bijač odlično obranio Perroneu s lijevog krila s igračem manje, ali mu suigrači nisu bili baš nešto ažurni da pokriju Čeha u redovima Španjolske. I treći napad, opet peterac, sada je Perrone po krilu ušao ispred Miloša. Samo sada Bijač brani Granadosu.

Nakon tog uraganskom početka i Španjolci su malo usporili, a i Hrvatska je malo stabilizirala igru u obrani. U napadu smo imali 7 akcija tijekom prve četvrtine. To je izgledalo uglavnom tako da naša statična vanjska linije šutira protiv 3 bloka. Joković, Fatović u blok, Bukić u prečku, kasnije i dvije obrane Aguirrea Fatoviću. Sve ovo na M zonu. S jednim igračem više Vukičeviću su Perrone i Aguirre zajedničkim snagama obranili šut s desnog vanjskog, a drugoga je Bukić realizirao s krila.

I u nastavku utakmice gledali smo identične situacije. U drugoj i četvrtoj četvrtini imali smo po 8 napada, u trećoj opet 7.  U drugoj četvrtini prvo je Bušlje u tri uzastopna napada na zonu bezopasno šutirao. Kasnije su mu se priključili i Vukičević, Fatović i Joković sa identičnim pokušajima.

S druge strane, ispred Bijača ponavljale su se neke druge stvari. Sva prva 4 igrača više te kasnije još jednom Španjolska je išla na realizaciju sa stativa 5 od 8 akcija. Prva je doduše bila odbijanac nakon šuta s krila, ali je i tada Fameri ostalo puno previše prostora. Kasnije je Bijač Obranio Tahullu, jednom je i obrana u spriječila asistenciju Perronea, a Sanahuja i Bustos su zabili golove. Tako su i nakon Srbije protivnici najviše pokušavali preko stativa s igračem više.

Još smo koliko toliko držali priključak do 4:3 iako je i u tom periodu zgledalo da nikad nećemo izjednačiti. Neriješeno bi značilo da smo prvi u grupi. Krajem treće četvrtine Mallarach s igračem više i Tahull, opet nakon što je Bijač obranio prvi šut, obrana ne zatvara prostor ispred svog gola i španjolski sidrun s Bukićem na leđima posrema loptu u gol.

U zadnjoj četvrtini ušao je i Marcelić na gol. U ovoj utakmici nije bilo Obradovića zbog ozljede. Nije se ništa bitnije promijenilo i sa po jednim golom s obje strane utakmica se privela kraju.

Tako je Španjolska otišla na SAD u četvrtfinalu, dok će Hrvatske igrati protiv Mađarske. Svi su nekako izgledali zadovoljni. Španjolska je u ovoj utakmici bila bez Lopeza kojega je odlično zamjenio Aguirre. Mladi 19 godišnji golman pokazao je svoj ogromni talent. Lopez može mirno u mirovinu nakon ovog natjecanja. Skupio je 11 obrana uz 73%. Perrone također više nam onoliki utjecaj na igru. Jasno, i dalje je on bitan i ključan u organizaciji napada, ali Munarriz i Granados sve više toga preuzimaju na sebe i u tom segmentu. Uz Tahulla i Sanahuju Španjolci izgledaju odlično za iduća dva Olimpijska ciklusa u kojima će moći računati i na De Tora, Larumbea i Bustosa.

Luka Bukić je na ovom prvenstvu pokazao da je i on sazreo u napadačkom smislu. Dosta toga griješi u obrambenim situacijama, ali je u napadu postao iznimno ubojit s lijevog krila. Odlično se pozicionira prije nego lopta dođe do njega i onda ima dovoljno prostora za relizaciju na prvu. I u ovoj utakmici je to pokazao i praktički je sam igrao u napadu. Dva gola i još dvije asistencije, Macanu na stativu s igračem više, i Fatoviću na stativu kada je uplivao. Tako da je Luka zasužan za sva 4 naša gola. Sada slijede 3 najvažnije utakmice i nadajmo se da će ovako nastaviti do kraja. A ostali će se sigurno dignuti protiv Mađara.

Hrvatska – Španjolska                           4:8 (1:2, 0:1, 2:4, 1:1)

Suci: Stavridis (Grč), Kun (Mađ)

Hrvatska: Bijač (7), Macan 1, Fatović 1, Lončar, Joković, Bukić 2, Vukičević, Bušlje, Miloš, Vrlić, -, Garcia, Marcelić (4) Izbornik: Tucak. Pomoćnici: Smodlaka i Sukno

Španjolska: -, Munarriz 1, Granados 2 (1/2), Sanahuja 1, De Toro, Larumbe, Famera 1, Fernandez, Tahull 1, Perrone, Mallarach 1, Bustos 1, Aguirre (11) Izbornik: Martin. Pomoćnici: Ivanov i Aparicio.

Osobne greške: Hrv 10, Špa 7

Peterci: Hrv – , Špa 1/2

Igrač više: Hrv (1/2+0/1+1/4+0/0)= 2/7 (29%), Špa (1/2+1/2+1/2+1/2)= 4/8 (50%)

Obrane: Bijač (4/6+1/2+2/6)= 7/14 (50%), Marcelić (4/5)= 80%; Aguirre (3/4+3/3+4/6+1/2)= 11/15 (73%)

Golovi s 2m, zarađeni peterci, zarađena isključenja:

Hrv

Lončar i Vrlić: 3iv

Joković: 1iv

Špa:

Tahull: gol + 1iv

De Toro: 5m + 2iv

Perrone: 5m

Fernandes: 2iv

Sanahuja, Famera, Bustos: 1iv

Odgovori