Četvftfinalni dan

Na rasporedu je 5. dan muškog dijela Europskog prvenstva, slijede utakmice najboljih 8. Prvo četvrtfinale je u 16 i onda svakih sat i po iduće.

 

 

Potpuno je promašen koncept igranja utakemice za utakmicom na istom bazenu, ali LEN-i nikad nije ni trebala publika. A to što se karte prodaju isključivo za cijeli dan, koga briga. Nitko u nijednom sportu ne bi gledao 4 uzastopne utakmice pa ne znam kako dobre bile.

 

Prvi u Duna arenu uskaču svjetski prvaci Talijani i Crnogorci. Međusobni susreti ovih protivnika u zadnje vrijeme su bili poprilično neizvjesni. Zadnji susret na EP-u bio je prje 4 godine kada je isto u četvrtfinalu bolja bila Crna Gora s 10:7. Godinu iza na SP-u ovdje u Budmipešti u utakmici za 5.mjesto bilo je 5:4 za Crnu Goru. Zadnji susret na Olimpijskim igrama bio je u Riu. Tamo su se susreli dva puta, u grupi 6:5 i za broncu 12:10, oba puta za Italiju.

Gledajući te susrete i ovaj danas, Italija raste, popunili su sastav nekim novim igračima poput Luonga, Renzuta, Di Fulvio i Echenique su do kraja stasali, a Figlioli je i dalje moćan. Crna Gora je napravila smjenu generacija i od zvezdane momčadi ostao je još samo Aleksandar Ivović te Draško Brguljan. Novi mladi igrači su tu poput Đura Radovića, Spaića, Đurđića… ali još nisu u dosegli svoj maksimum. Italija je izraženi favorit i rezultat u kojem će Italija zabiti 9-11 golova, a Crna Gora 6-7 je nešto što očekujemo.

 

U 17.30 slijedi obračun Srbije i Španjolske što je bilo i posljednje finale u Barceloni prije godinu i po kada su Srbi osvojili četvrti uzastopni naslov nakon raspucavanja peteraca nakon što je nakon 32 minute bilo 7:7. Prošlo ljeto igrali su u četvrtfinalu SP-a u Gwangju i bolja je bila Španjolska 12:9, doduše Srbija je igrala bez najvažnijih igrača koji su preskočili to natjecanje. I u Riju na zadnjim Olimpijskim igrama, Španjolska je izgubila od Srbije u četvrtfinalu i to 11:5. Tu utakmicu izgubili i prije početka, obzirom su na neke neočekivane poraze Srbije u grupi, Španjolci namjerno pustili zadnje kolo ne bi li izbjegli Srbiju, ali su i ostali u toj grupi učinili isto pa im nije uspjelo.

Danas je situacija drugačija, Španjolska se ne boji Srbije iako se ne može reći da su favoriti. Španjolska ima Perronea koji je među 2-3 najbolja igrača na svijetu, ima Munarriza i Grandosa koji nose napadačku igru, ima izvrsnu obranu, uigranu zonu koja donese najviše blokova od svih momčadi i Lopez, koji je ahilova peta momčadi, ima zadatak pokriti jako malo prostora. To uglavnom vrlo dobro čini. Druga bolna točka je Mallarach, odnosno desna strana napada. Tko izađe kao pobjednik u tom dvoboju, odnosno hoće li Srbija uspjeti iskoristiti tu manjkavost u igri Španjolske ili će je Martin uspjeti zamaskirati ostaje nam vidjeti. Tu se odlučuje pobjednik ovog meča.

Srbija ima motiv napraviti niz od 5 uzastopnih naslova s čime bi se izjednačili s Mađarima koji su osvojili prvih pet izdanja, svih pet prije drugog svjetskog rata. Imaju iskusnu momčad koja je navikla na naslove i na pobjede u ovakvim utakmicama. Prlainović, Filipović, Mandić, Alesić, Jakšić…bili bi nositelji igre u svakoj momčadi. Svi ostali su također jako dobri ili izvrsni. Također su nešto lošiji na golmanskoj poziciji, ali je Mitrović zadnjih godinama izrastao u top golmana. Najveća mana im je zasićenost i umor jer već jako puno godina igraju i osvajaju. Očekuje se neizvjesna utakmica u kojoj se do samog kraja neće znati pobjednik. Možda bi Španjolska mogla biti ta koja će na početku povesti.

 

Za domaćine je rezerviran termin u 19.00 i ovaj put igraju protiv Rusije. Imaju najlakšeg protivnika što su zaslužili protiv najtežeg u grupi gdje su na gol razliku ostali ispred Španjolske. Igrali su ovi protivnici prije dva mjeseca u kvalifikacijama Svjetske lige i bilo je 14:6. Prije dvije i po godine na SP-u u Budimpešti također u četvrtfinalu 14:5. Sada su Rusi nešto bolji, ali ne mogu puno više. Golman Fedotov je puno ispod ovog nivoa natjecanja. Nedostaje im i taktičke, da ne rečem igračke inteligencije za nešto više.

Mađarska juri naslov na ovom natjecanju. Zadnjih nekoliko puta, kad su bili domaćini, doživjeli su poraze u finalima. I svjetske lige 2018. od Crne Gore, i Svjetsko prvenstvo od Hrvatske 2017. i Europsko prvenstvo 2014. od Srbije. Rusija im neće predstavljati veliki problem i očekujemo utakmicu s dosta golova u kojoj će Mađarska postići 13-15, a Rusija 7-9. Ovisno koliko se rano Mađari odvoje toliko će se brojevi kretati prema gornjim granicama.

 

Hrvatska i Grčka čine posljednji par četvrtfinala. Nikad nismo poraženi od Grčke na EP-ima, 6 pobjeda i 3 neriješene. Prošlo EP smo ih dobili lagano, 11:7. Grčka nikad nije osvojila medalju, ima samo 2 ulaska u polufinale i oba puta je bila četvrta (1999. i 2016.). Grčka nije pokazala zavidnu formu u dosadašnje 4 utakmice. Lagano su pali protiv Italije, mučili se cijelo prvo poluvrijeme protiv Rumunjske. Problem koji imaju je standardan, golman. Ne znamo za koga će se odlučiti Vlachos, Zerdevasa i Galanidisa, ali obojica su miljama od Bijača. Nemaju ljevaka, ali Vlachopoulos i Genidounias izvrsno nadoknađuju ovaj hendikep. Ipak, kod igrača više često to ipak bude problem.

Hrvatska je dominirala protiv Crne Gore 3 četvrtine. To je obrazac po kojemu bi danas i protiv Grčke trebali do pobjede. U slučaju da ne bude opuštanja ponovno bi moglo biti 3-4 razlike kao i na prošlom EP-u.

 

 

Očekuje nas četvrtfinalni dan u kojem će raspored biti slijedeći:

16.00                   Italija – Crna Gora

17.30                   Srbija – Španjolska

19.00                   Mađarska – Rusija

20.30                   Hrvatska – Grčka