Hrvatska, Španjolska, Mađarska i Crna Gora u polufinalu

Olimpijski i europski kao i svjetski prvaci nisu uspjeli proći u polufinale i medalje na 34. europskom prvenstvu dijelit će se između Hrvatske, Španjolske, Mađarske i Crne Gore. Najuzbudljivije, po očekivanjima bilo je u utakmice Srbije i Španjolske koja je na kraju odlučena nakon peteraca.

 

 

Italija – Crna Gora           8:10 (3:3, 3:4, 1:2, 1:1)

U najavi smo očekivali pobjedu Italije jer Crna Gora nije do sad prikazala igru koja bi očarala, dok su Talijani protiv Grčke ipak pokazali više, a i očekivali smo da će kao u Gwagjau dignuti formu u drugom tjednu turnira. Uz očekivani vjetar u leđa s ruba bazena, bili su argumenti za najavu pobjede Italije.

Ipak, Crna Gora se još jednom pokazala kao specijalist za Europska prvenstva. Potpuno zaslužena pobjeda koja bi bila i izraženija da Zwart i Stavridis nisu zdušno navlačili za Italiju. Dovoljno je reći da je Di Fulvio iznudio čak 6 isključenja protivnika, prva 3 na 10 metara od svog gola, a kasnije još 3 na vanjskoj poziciji. Bilo je tu još poklona, poput serije od 3 zarađena isključenja Aicardija u zadnjoj četvrtini, isključenje Brguljana bez lopte na Luongu i odmah gol za 3:3. S druge strane par puta spuštene lopte na Pješivca ili Spaića su ostale bez zvižduka, i fauliranje Ivovića na 6 metara bez da se dosudi faul.

Vjerojatno su to Crnogorci kao i svi očekivali pa se nisu previše obazirali već su igrali svoju igru. Umnogome im je pomogao i Di Fulvio koji je imao šut 0/7, pa i Figlioli sa 1/7. Luongo je bio još lošiji i uspio je promašiti cijeli gol čak i iz peterca. Već na intoniraju himni i na pozdravima, inače koje je LEN na ovom prvenstvu zabranio da budu u bazenu, bilo je primjetno da Talijani nisu baš nabrijani za ovu utakmicu. Del Lungo je također bio jako loš, do kraja treće četvrtine imao je 4/13 (31%), a onda je skupio još 5 obrana (redom laganih jer je Crna Gora većinom trošila vrijeme i šutirala iz veće udaljenosti u zadnjim sekundama napada) i uljepšao statistiku.

Ključ igre Crne Gore je bio ovaj put jako dobar igrač više, zabili su 3 identična gola preko Petkovića s lijevog krila, na dodavanje s vanjskoga, Petković bi se malo izvio i zabio na prvu u bliži. Kasnije je dodao još jedan s iste pozicije na dodavanje Draška s desnog krila. Kapetan Brguljan se istaknuo u organizaciji igre i upisao 4 asistencije. Ivović nije forsirao, ali je stalno navlačio obranu na sebe što je spomenuti Petković dobro koristio. Na kraju je i Lazović koji je u prvom poluvremenu bio jednako neuspješan kao Del Lungo, također skupio nekoliko velikih obrana i s 9 u drugom poluvrmenu imao ukupno 13/21 (62%).

Crna Gora ide u polufinalu na domaćina Mađarsku koja im je i najbolja opcija od preostalih, unatoč tome što su domaćini.

 

Srbija – Španjolska         9:10 (7:7) (2:1, 1:4, 2:1, 1:0 – 3:4)

Očekivano najizjednačenija i najkvalitetnija utakmica dana. Srbija je predala krunu i neće uspjeti ući u povjesne knjige s 5 uzastopnih naslova. I ovaj put su dobro igrali i pali u velikoj borbi. Moralo se jednom okrenuti i na Španjolsku stranu kao što je Perrone kazao nakon 13 godina što su uvijek gubili od Srbije, da su ih jednom i dobili. Sjetili smo se i peterca u Barceloni prije 2 godine, pa čak i onih, također u finalu, u Rimu na SP-u 2009.

Nije Španjolska povela na startu, ali ih to nije obeshrabrilo. Nakon što je Srbija povela 3:1 (dva gola Mandića koji je jedini u ovoj utakmici bio opasan po Lopeza) na pola druge četvrtine Španjolska je u preostale manje od 4 minute do poluvremena zabila 4 gola. 4 od ukupno 6 koje je zabila u 32 minute. I u Gwangjau protiv Hrvatske su na isti način u jednom periodu zabili nekoliko golova (poveli 6:2) i tada pobjedili 6:5. Zanimljivo je da je Španjolska imala 4 napada više od Srbije (38-34) iako je imala punu minutu manje loptu u posjedu, Perrone je i to spomeuo u kratkoj izjavi nakon utakmice.

Nije Španjolska u ovoj utakmici imala toliko puno blokova, samo 4, ali je Lopez bio izvrstan. Lukavo je par puta zustavio loptu s krila, posebice s lijeve strane, koja je prošla iza bloka u bliži. Ukupno je imao 13/19 (68%), jako puno teških obrana uz još jedan obranjeni peterac u raspucavanju (još je Prlainović pogodio prečku). Bilo je i manje blokova jer su i lopte srpskih pucača često išle van okvira. Prlainović 0/3, Filipović i Aleksić po 0/2, Ćuk 1/5. Jakšić još nema šuterske ovlasti u ovom sastavu.

Perrone je opet bio izvrstan. Uz sve ostalo spomenuli bi fenomenalno dodavanje izravno iz kornera na De Tora na poziciji sidruna i zarađeni peterac. Vrlo vjerojatno su mu suci još jednom propustili dosuditi petarc kad je uplivao ispred Jakšića i lopta je bila upućena i po novim pravilima to je trebalo biti suđeno. Munarriz je počeo kao desni vanjski i većinu utakmice i proveo na toj poziciji, što smo također pisali u najavi. Jednom na Fernandezu bila toliko plitka zona na toj poziciji da je lakoćom zabio za 3:2. Granadosa nije išlo, imao je 1/7 šut, barem 4 puta bilo je u blok s igračem više. Ali nije ga obeshrabilo, stalno je iznova pokušavao. Uostalom, akcije su išle na njega, možda je Martin to mogao malo zarotirat na Munarriza. Simbolično, dva gola u nizu, za 3:4 i 3:5 zabio je mladi Sanahuja, oba odličnim vanjskih udarcima.

Na kraju su Prlainović i Mandić promašili peterce, s druge strane samo Munarriz i Španjolsko slavlje je moglo započeti nakon što je Granados zabio posljednji.

 

Čestitali smo Perroneu na velikoj pobjedi i odličnoj utakmici kakvu smo i očekivali, sa malo golova.

Perrone: Hvala. Uvijek kad je malo golova možemo igrati našu igru. To je ključno. Kad je puno golova, igra je više vertikalna i oni se mogu odmarati. Kad je malo golova, možemo dignuti ritam i to je naša igra.

Smatrali smo da će bit bitno da na počeku Srbija ne povede, ali ste zaostatak 1:3 okrenuli u 5:3.

Perrone: Nama je tu bilo ključno, što sam već rekao da dignemo ritam. Ako oni nisu umorni mi nemamo šansi. Mi i nismo igrali dobro, ali je važno da smo dobili. Nakon 13 godina i ne znam koliko utakmica, uvijek sam gubio. Evo sada sm jedan put dobio, haha.

Vratili ste im za peterce iz Barcelone.

Perrone: Hm, da. To je i za Barcelonu i za Rim (op.a finale SP 2009.). haha, ovo je samo četvrtfinale i to moramo brzo zaboravit i prebacit se na polufinale.

Možda ste mogli dobiti i u „regularnom“ dijelu da vam je suđen pterec kad ste uplivali s lijevog krila.

Perrone: Mislim da je suđenje bilo dobro. Nekad kad igraš i ne vidiš dobro sve situacije. Ja sam probao brzo uplivati. Mislim da je to svima lijepo, za vaterpolo kao sport. Nova pravila daju šansu da se tako igra i mislim da je to atraktivnije gledateljima i da se može vidjeti bolje utakmice koje nisu samo čekanje igrača više/manje.

Ako Hrvatska dođe u polufinale protiv vas, očekujemo sličnu utakmicu.

Perrone: Mi se sad hoćemo malo odmoriti, ali došli smo ovdje da damo najbolje i moramo ovo brzo zaboravit i ići dalje. Ako dođe Hrvatska, što reći. Uvijek kažem, Hrvatska ima dva otoka, a ne centra, najboljeg beka, najboljeg golmana, najbolje ljevake… haha, ali opet kao u Gwangju, mi ćemo probati igrat našu igru i vidjet ćemo što će se dogoditi.

 

 

 

Mađarska – Rusija          14:10 (3:2, 3:3, 4:3, 4:2)

U trećem četvrtfinalu konačno pobjeda ekipe koja je osvojila prvo mjesto u grupnoj fazi. Rusi su po kvaliteti, barem na papiru, najlošija momčad među 8. Uostalom, jedini su igrali neizvjesnu utakmicu i u prošlom krugu. Međutim, cijelu utakmicu, točnije do prvih napada u zadnjoj četvrtini imali su utakmicu na -2. Tada su se Mađari konačno odvojili i prelomili utakmicu u kojoj se nitko nije previše istaknuo, ali su najjači šuteri Varga, Manhercz, Vamos i Zalanki zabili 10 golova. Na golu je bio Nagy i nije se iskazao ukupno 8/18 obrana (44%) s tim da je i on malo uljepšao statistiku na kraju kad je utakmica bila riješena kad je upisao 3 obrane.

Rusi su pokazali da su bolji nego na prošlim natjecanjima. Byckov se ranije iskazao u napadu, a sada je Kiselev zabio 3 gola i malo nesretno mu se lopta odbila inače bi zabio i još jedan. Možda su Nagaev i Kharkov trebali malo bolje da bi Rusija bila do kraja u utakmici.

Mađarska će trebati dosta bolje protiv Crne Gore. Iako su možda malo opuštenije ušli u ovu takmicu obzirom da su i sami svjesni da postoji razlika u kvaliteti. Protiv Crne Gore, nošeni punim tribinama, sigurno će bit fokusiraniji od početka.

Izvještaj s utakmice Hrvatske čitajte na: https://www.dance.hr/hrvatska/hrvatska-rutinski-preko-grcke-u-polufinale.html