Denes Varga odveo Mađarsku u finale

Kapetan, vođa, najbolji igrač i total player 2019 Denes Varga odigrao je u skladu s nabrojanim i odveo svoju momčad u finale. Mađarska je pobjedila Crnu Goru 10:8 i po 19. put igra finale Europskog prvenstva.

Od dosad odigranih 18 finala Mađarska ima 12 zlata. Međutim, već 10 prvenstava, od pobjede nad Hrvatskom u Firenzi 1999. čekaju na 13. naslov. U tom periodu imaju dva srebra, 5 bronci, četvrto i osmo mjesto. Zadnja 3 finala koja su igrali na domaćem terenu, 2014. EP protiv Srbije, 2017. SP protiv Hrvatske i 2018. Svjetska liga protiv Crne Gore su izgubili.

Crna Gora je bolje otvorila polufinale, povela je 2:0 iz dva igrača više. Međutim u drugoj i trećoj četvrtini kada je Mađarska preokrenula utakmicu Crna Gora ima realizaciju samo 30% (3/10) igrača više, a to joj je bila jedina napadačka opcija u ovoj utakmici.

Kako je utakmica odmicala Nagy je bivao sve bolji i bolji i na kraju je skupio čak 13 obrana (62%). Mađari su uglavnom igrali zonu sa pozicije srednjeg vanjskog, često bi se povlačili sa tog igrača i kad je imao loptu provocirajući šut, ali ako bi crnogorski igrač ušao preblizu onda bi jasno izlazili i riskirali spuštanje lopte na Pješivca (7 zarađenih igrača više) i Spaića (5 zarađenih igrača više) kojima bekovi ne bi ostavili ni najmanje šanse za neki šut već bi odmah išli na faul za isključenje.

Denes Varga bio je ključni čovjek kad je Mađarska stizala taj početni zaostatak. Zabio je prekrasni gol, šraubu iz faulu sa srednjeg vanjskog sa 7-8 metara. Taj gol je dignuo tribine na noge, dao dodatni zalet Mađarskoj koja je loše ušla u utakmicu. Bilo je to za 2:2 nakon 10 minuta igre. Zabio je i za prvo vodstvo, 4:3, minutu prije poluvremena, pa iduća dva gola odlično asistirao, prvo Mezeiju na stativu pa Zalankiju na drugo krilo. Iza toga zabio je peterac. Ključni igrač u ključnom periodu kada je Mađarska okrenula utakmicu iz -2 u +3 (8:5).

Ivovića su Mađari, kao i svi striktno čuvali. Nisu su dozvoljavali da lagano dođe na 6 metara. Na ovom prvenstvu šut ga baš ne ide tako da je i ovdje imao 0/6. Jest, njemu je 3 puta teže jer ga čuvaju, pa i kad je igrač više na njemu su uvijek zgusnuti blokovi. Osim toga, suci mu nisu dozvoljavali da igra beka previše. Mislim da je u ovoj utakmici bio samo jednom na beku do zadnje četvrtine i odmah je dobio isključenje. U zadnjem napadu Mađarske pri rezultatu 9:8 (Đuro Radović 43 sek prije kraja zabio treći gol), Harai je na dva metra, Ivović na beku. Harai tri puta okrenut licem ide glavom u Ivovića i radi očigledan kontrafaul. Ivović se svaki put izmiče i diže obje ruke u zrak. Harai je želio isprovocirat kontakt ne bi li dobio ili izbačaj ili prostor da se odgurne i dobije prostora da primi loptu. I uz toliko očite kontrafaulove Alexandrescu 25 sekundi prije kraja sudi isključenje Ivovića. Još jednom, po ne znam koji put sramotna odluka Alexandrescua koji je do tada zajedno s Colombom odsudio korektno.

Iako se činilo da je rumunjski sudac odlučio pobjednika prije isteka vremena, Gojković na Time outu (kojega je diletantski pozvao Marcz i dao šansu Crnoj gori za dogovor) iznenadio sve i poslao Lazovića da igra presing na jednom protivniku. Tako da su svi bili u presingu, a kad je lopta došla do Erdelyija koji je kao lijevo krilo bio  na nekih 7m ukoso on je prelagano bacio loptu prema praznom golu (i to iz faula tako da se njegov čuvar morao odmaknuti od njega) tako da ju je 8 sekundi prije kraja Đuro Radović pokupio. Vjerojatno nije znao da je ostalo još toliko vremena, a neki mađarski igrač je odmah skočio na njega i Đuro je u stilu Aarona Rodgersa bacio „Hail Mary“ dodavanje preko cijelog terena. Bila su dva igrača Crne Gore na dva protivnika i imali bi šansu u tih još 5-6 sekundi kad bi dobili loptu opasno zaprijetiti, ali je bio „interception“ i pogodak Varge u prazan gol u zadnjoj sekundi za 10:8.

Spektakularan kraj utakmice i odličan potez Gojkovića. Kolega mu Marcz drugi put neka malo bolje promisli hoće li zvati time out na +1 25 sekundi prije kraja, ili će igračima ranije reći da bi bilo pametno da se potroši 20 sekundi. Vjerujem da bi lopta došla do Denesa Varge koji bi lakoćom došao do tog zaključka. Inače je „upravljanje s vremenom“ u završnicama neizvjesnih utakmica potpuna napoznanica za mislim baš sve trenere u svijetu vaterpola.

Mađarska – Crna Gora   10:8 (1:2, 3:1, 4:2, 2:3)